Ce să faci ca să devii o persoană mai productivă

Să fii productiv nu înseamnă să munceşti mai mult, ci să munceşti inteligent. O persoană productivă ştie cum să îşi organizeze timpul, când să muncească şi când să se relaxeze şi termină întotdeauna la timp sarcinile pe care le are de îndeplinit. Ziua are 24 de ore pentru toată lumea, iar ceea ce diferenţiază oamenii productivi de cei care pierd timpul sunt atitudinea pozitivă şi determinarea. Dacă vrei să devii o persoană productivă, începe cu următoarele trucuri.

  • Începe ziua cu energie

Este important să-ţi creezi o rutină în fiecare dimineaţă. Nu sta în pat mai mult decât este nevoie şi nu îţi începe dimineaţa cu o dispoziţie proastă. Ca să ai energie dimineaţa, este important să mănânci un mic dejun sănătos şi săţios şi să bei o cană cu ceai verde sau negru, ca să-ţi pui metabolismul în mişcare. Fă câteva exerciţii fizice, genuflexiuni, întinderi sau dacă te simţi în stare aleargă 5-10 minute. Sunt indicate şi exerciţiile de relaxare, meditaţie sau yoga. Nu face duş fierbinte, pentru că vei simţi nevoia să te bagi din nou în pat. Acordă-ţi timp să citeşti ziarul sau să-ţi verifici e-mailul.

  • Prioritizează-ţi sarcinile

De cele mai multe ori, suntem stresaţi şi spunem că nu avem timp pentru că nu ştim de unde să începem. Fă-ţi un plan săptămânal sau chiar zilnic atunci când ai multe responsabilităţi. Îţi poţi face planuri separate – unul pentru familie, în care să treci activităţile cu copiii, aniversările, ieşirile şi unul pentru serviciu, în care să-ţi listezi chiar şi cele mai mici sarcini. Dacă îţi este mai uşor, foloseşte aplicaţiile online care te ajută să-ţi organizezi programul. Începe cu cele mai importante activităţi şi continuă cu celelalte – vei vedea că dacă ştii de unde să începi şi respecţi planul vei reuşi să duci toate sarcinile la capăt cu brio.

  • Încearcă să îţi planifici ziua cu o seară înainte

Dacă ştii ce ai de făcut, planifică-ţi ziua în funcţie de activităţile care te solicită mai mult şi cât de repede trebuie rezolvate. Este indicat să rezolvi sarcinile mai complicate în prima parte a zilei, când ai mai multă energie şi o capacitate mai mare de concentrare. Dacă faci parte dintre cei care se simt productivi în a doua parte a zilei, schimbă-ţi programul, dar fii sigur că nu o să pierzi nopţile pentru că nu termini treaba la timp. Nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute să faci planul pe ziua următoare, iar dimineaţa te vei trezi gata de acţiune.

  • Concentrează-te la un singur lucru odată

Nu începe mai multe lucruri în acelaşi timp deoarece e posibil să te complici şi să nu le termini la timp. Alege o sarcină din lista ta şi concentrează-te exclusiv asupra ei. Nu lăsa distracţiile să îţi afecteze munca. Dacă te-ai apucat de un lucru, uită de smartphone, Facebook sau conversaţiile inutile cu colegii de birou. Termină ce ai de făcut, iar după poţi lua o pauză binemeritată.

  • Nu uita să iei pauze

Lucrează 60-90 de minute, apoi ia o pauză de maximum 15 minute, în care să te odihneşti şi să îţi recapeţi energia. Nu este bine să te suprasoliciţi pentru că nu vei da randament. Dacă simţi că nu te mai poţi concentra, ia o pauză, pune-ţi gândurile în ordine şi apoi reia munca. Ocupă-ţi timpul eficient, învaţă cum să profţi de fiecare moment al zilei şi creşte-ţi productivitatea începând de azi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Corneanu 31 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.