Ce să faci dacă te-a mușcat porcul

Apropierea Sărbătorilor de Iarnă și inevitabilul tăiat de porc din gospodărie i-au determinat pe medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara să ofere câteva sfaturi. 
Lecția de la Babeș: Mușcătura de porc se numește o postare realizată pe pagina instituției sanitare. Autoarea lecției este dr. Ana Vaduva Enoiu- medic specialist boli infectioase.
Iată sfaturile:
Pacientii care se prezinta cu plagi muscate de animale, indifierent ca sunt salbatice sau domenstice, trebuie supusi unei anamneze riguroase. Printre informatiile solicitate se numara specia animalului care a produs muscatura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii. Apropierea Craciunului face ca in aceasta perioada sa creasca numarul pacientilor care acuza plagi muscate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratata de urgenta cu profilaxie antitetanica, antibiotica sau antirabica.🐖🐖
🩺 Medicul poate recomanda antalgice (medicamente care calmeaza durerea), suporturi volemice (tratamente medicale utilizate pentru a mentine sau imbunatati volumul sanguin al unei persoane, atunci cand exista scaderi semnificative ale volumul de sange), evaluari imagistice si, nu de putine ori, interventii chirurgicale.
📍 De cele mai multe ori, se recomanda si profilaxia impotriva rabiei, chiar daca vorbim de un animal domestic, si asta indeosebi atunci cand nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului, de catre medicul veterinar, prin imunoflorescenta, pentru a stabili prezenta sau absenta corpusculilor Babes-Negri intraneuronali.
🐷 Importanta trebuie acordata si profilaxiei antibiotice pentru ca in cavitatea bucala si in saliva animalului exista mai multi germeni de care trebuie tinut cont in alegerea antibioticului. Riscul de infectii este major. Printre bacteriile si microorganismele ce pot fi prezente se numara Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus, Pasteurella. Daca aceste bacterii patrund in rana cauzata de muscatura de porc, pot duce la infectii majore ale tesuturilor si sangelui.
🟥Tetanosul este o alta infectie bacteriana potential letala care poate sa apara in urma muscaturii. Bacteriile care provoaca tetanosul pot cauza contractii musculare severe si spasme, afectand sistemul nervos central. Muscatura de porc poate duce la afectarea grava a tesuturilor (muschi, tendoane sau oase), dar si la cicatrici permanente.
✅Dupa ce rana a fost spalata cu apa calda si sapun, se recomanda sa se lase apa sa curga bine peste rana, chiar daca pielea nu pare ca este perforata, iar daca in leziune sunt depistate obiecte straine: par, pietre sau fragmente de dinti, acestea se indeparteaza cu atentie.
✅Dupa dezinfectare, se lasa rana sa se usuce putin si se aplica o crema cu antibiotic si, in functie de cum arata aceasta, se pot asocia si antibiotice orale.
🆘Daca rana este foarte adanca, pielea este rupta ori smulsa, sangerarea este abundenta sau daca dupa cateva zile apar semne de inflamatie, dureri locale, stari de lipotimie sau oboseala ori exista scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesara prezentarea de urgenta la medic.
⛔Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varza pe rana, intrucat acestea pot creste riscul septic.
In mod uzual profilaxia se realizeaza pentru minim 5 zile.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. Vedetzi ca daca Aude Porcul de Ignat . S-ar putea sa Muste Porcul ! De picior sau de Mana !

  2. rapid: te speli bine pe maini, aplici o solutie diluata cu clor. sau cloramina B (pastile diluate in apa, conform prospect), daca ai la indemana. daca nu, clorul este ok.

  3. Adică tu vrei sa.l faci bucăți și el nici măcar să nu te muște,că.i terorist.Pai are dreptul să se apere,nu cum fac Sioniștii cu Palestinienii,care trebuie sa se lase eliminați și alungați fara sa riposteze că cică.s teroriști.

  4. Tradiția asta de a umple cartierul de țipetele de agonie ale animalului înconjurat de defecți alcoolizați, unul mai priceput ca celalalt sub ochii copiilor e o altă tradiție tâmpă de român sărăntoc, fomist și manelizat.Există varii modele de asomatoare electrice care nu bagă porcu-n stop cardiac dar, la 4-500 de volți trebuiesc folosite de oameni, nu de bureți și, oricum, ține de un minim nivel de sanitație fizică și psihică să recurgi la o facilitate care o face la modul curat și controlat, nu în noroaie in mijlocul curții pentru un consum de paraziți mai sigur.Și ultima ar fi că creșterea porcului împute aerul și înmulțește șobolanii.

  5. Ce faci daca te musca porcul? Depinde. Depinde cine-i porcul… Daca-i un prapadit, un porc mic, il altoiesti de sa-i mearga fulgii, dar cu discretie, sa nu fie martori. Daca porcu-i mare… atunci dai acatist la biserica sa-i moara ciurda. Altceva…nema. A, da! postezi mereu, cand ai ocazia, ca romanii sa aiba drept de detinere de arma de foc letala si de uz libar in caz de autoaparare. E suficient.

  6. Musca el, musti si tu din el! Sa nu te lasi muscat fara sa ripostezi!

  7. @un motan intransigent
    Si daca te musca Sosoaca, atunci ce faci?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.