Nutriția ar trebui să fie adecvată vârstei unei persoane, spun dieteticienii, care afirmă că bărbații cu vîrste mai mari de 35 de ani au nevoie de roșii, iar femeile, de toate tipurile de varză.
Alimentația sănătoasă în diferite perioade ale vieții are propriile sale caracteristici, sunt de părere specialiștii în nutriție. Dieta și abordarea dietelor ar trebui să se schimbe în funcție de vârstă, cred ei. În special, persoanele sub 25 de ani nu ar trebui să refuze în mod arbitrar anumite produse.
„Până la vârsta de 25 de ani are loc maturizarea biologică a organismului, acesta fiind și momentul acumulării țesuturilor, inclusiv a osului. Înainte de această vârstă, în nici un caz nu trebuie să existe modificări bruște de nutriție, diete restrictive sau alte chestii de acest gen. Dietele nu sunt doar un joc, mâncarea este un complex de substanțe biologic active și toate aceste substanțe pot acționa asupra corpului nostru în moduri diferite atât pozitive, cât și negative“.
De aceea, abia după 25 de ani persoanele trebuie să-și monitorizeze greutatea corporală.
„După 25 de ani, o persoană se dezvoltă economic și profesional, se confruntă cu diverse stresuri și trebuie să monitorizeze aportul de calorii, astfel încât să nu existe o creștere în greutate. Femeile trebuie să acorde mai ales atenție acestui lucru, și nu din motive estetice, ci pentru că că acesta este vârful vârstei fertile”.
Persoanele mature, începand de la 35-40 de ani, trebuie să-și ajusteze alimentația în funcție de sex, a continuat nutriționistul citat de cotidianul.ro.
„Un bărbat începe să îmbătrânească în ceea ce privește sistemul cardiovascular de la vârsta de 35 de ani. De aici, trebuie să vă reconsiderați dieta care ar trebui să conțină mai puține alimente bogate în colesterol, precum carnea de porc sau de vițel. Trebuie să vă asigurați că dieta dumneavoastră conține mai multe fibre grosiere – aceste legume, fructe. Nu treceți cu vederea cerealele. Începând cu vârsta de 40 de ani, trebuie să vă gândiți la glanda prostatică și să includeți în dieta ta alimente care conțin carotenoizi: morcovi, pătrunjel, mărar, ceapă verde, roșiile sunt, de asemenea, un produs „masculin”, a spus același nutriționist.
De la vârsta de 35 de ani, corpul feminin trebuie și el să fie pregătit pentru schimbările biologice.
„În acei câțiva ani în care nivelul hormonal al unei femei se modifică, are loc pierderea osoasă și se poate instala osteoporoza. Prin urmare, de la vârsta de 35 de ani, doamnele trebuie să includă în dietă, în mod regulat, lapte integral și produse lactate dacă nu există deficit de lactază. Dacă există, sunt recomandate băuturi din lapte fermentat, brânză de vaci, brânză telemea. Totuși, să nu uităm că toate brânzeturile conțin colesterol, așa că brânza trebuie mâncată cu moderație.
Și fitoestrogenii sunt importanți pentru menținerea nivelului hormonal general. Nu ocoliți, așadar, merele, perele, cireșele, toate leguminoasele și toate tipurile de varză.
Cat privește doamnele peste 50 de ani, acestora nu le sunt recomandate dietele vegetariene.
„Oamenii în vârstă nu ar trebui să renunțe la carne pentru că acest lucru poate duce la anemie feriprivă, pierderea forței și a imunității. Totuși, trebuie să aleagă carne cu mai puțin colesterol. Cea mai bună metodă de preparare în cazul lor este fierberea.
Persoanele în vârstă au nevoie de produse lactate din toate punctele de vedere – atât proteine, cât și calciu. Și avem grijă să adăugăm complexe de vitamine și minerale în funcție de vârstă”, a conchis Anna Belousova.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
La 25 de Ani Mananci Mititei iar la 80 de Ani Minciunele când te întreabă de Varsta !
Mancatu-i secundar. Problema este ce bei. Fara mancare rezisti si o luna. Fara beutura nu rezisti nici 24 de ore.
Ca apa incompresibila din Dunare face rau la stomac, dar mai ales la cap. De-aia amintesc eu aici ca un obsedat ca Putin e de vina la orice. Am beut apa incompresibila din Dunare si din Canalul Bistroie.
De la o varsta, e bine sa lasati mancarea, ca nu mai sunteti in crestere, ca Shosho !
varstnicii au nevoie de slanina (de porc in special) pentru creieri si inima…femeile au nevoie de alcool o data, de doua ori pe saptamana, pentru a opri osteoporoza. boabele de cacao sau ciocolata neagra. putin vin rosu la masa. nu consumati carne de pui. mai bine curcan si porc (cotlet sau ceafa la gratar). produsele lactate sunt otrava, cu exceptia branzei de oaie sau capra imputite – pentru bacteriile benefice pe care le contin. nu beti lapte. nu consumati iaurt. calciu il iei din patrunjel verde, care ajuta functia biliara si renala – sa nu aveti deja calculi pentru ca riscati sa ajungeti la urgenta. nu mancati cartofi. telina, morcov, ardei, fasole verde. ceapa si usturoi cat cuprinde, pentru imunitate…in fine lista este lunga. in general prganismul cere ce are nevoie pentru supravietuire…ascultati-l.
Cât tupeu sa ai sa dai sfaturi unor cetățeni măcinați de sărăcie care nu stau bine financiar?! Fiecare mănâncă ce poate, ce își permite și nu de vrea madama asta! Ea poate să spună că e indicat pentru peste 50 ani, carne de șarpe! Au bani pensionarii obișnuiți pentru 100-200 grame carne de șarpe? Mai lasă-ne cu sfaturile mai tanti.