Ce se ascunde în spatele celui mai mic preț al petrolului din ultimii 5 ani

De la începutul lunii octombrie, Arabia Saudită a inițiat un adevărat război al prețului petrolului, care lovește serios în producătorii americani de petrol de șist, dar în special in cea mai importantă ramură a economiei ruse. Cum Arabia Saudită ar pierde anual zeci de miliarde de dolari continuând această politică, cu siguranță Riyadh-ul urmărește să obțină un avantaj strategic in schimb.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii patru ani – 85 de dolari barilul – în ciuda instabilității din Orientul Mijlociu. Porivit Reuters, familia regală saudită este pregătită să mențină prețul petrolului la 80 de dolari pentru un sau chiar doi. Decizia lovește în producătorii americani de petrol de șist, a cărui extracție este mai costisitoare. Pentru moment, producătorii americani și-au asigurat vânzările la un preț acceptabil pentru anul 2015, scrie Reuters, însă, dacă politica saudită se menține, micii petroliști americani se vor vedea nevoiți să închidă producția. Cât îi privește pe marii producători din SUA, analiști citați de Reuters arată că aceștia vor obține profit chiar și la un preț de circa 60 de dolari barilul.

În aceste condiții, politica saudită nu poate avea decât un alt obiectiv: să lovească în interesele Rusiei și al rivalului regional, Iranul.

În cursul anilor 2012 și 2013, Arabia Saudită a încercat pe căi diplomatice să convingă regimul Putin să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar Al-Assad, în schimbul unei creșteri a prețului petrolului, de care să beneficieze Moscova. În momentul în care Kremlinul a refuzat categoric, au apărut amenințări legate de o recrudescență a radicalismului islamic în Caucazul de Nord, alături de amenințarea cu ieftinirea petrolului.

Și, pentru a lovi și în regimul șiit iranian, precum și în Siria, Arabia Saudită a profitat de interesul SUA în îngenunchierea economiei ruse, propunând ca, în schimbul susținerii militare americane pentru înlăturarea regimului al-Assad, Riyadh-ul să lovească dur în economia rusă. Loviturile aeriene ale coaliției conduse de SUA împotriva organizației Statul Islamic au țintit nu numai fiefurile acesteia, ci și segmente cheie ale oleoductului care leagă Iranul, Irakul și Siria (în luna martie 2014, guvernul irakian șiit condus de fostul premier Nouri al-Maliki s-a angajat să extindă conducta Kirkuk – Baniyas (Siria) până în Iran, un proiect discutat încă din 2010, când regimul Assad nu era amenințat). O asemenea infrastructură de transport este și în detrimentul Qatarului, o altă monarhie salafistă care a alimentat radicalismul islamic in timpul Primăverii Arabe și care își dorește înlăturarea regimului Assad. Se poate afirma că loviturie aeriene nu slăbesc numai organizația teroristă, ci produc pagube uriașe economiei iraniene și regimului al-Assad.

Cât pentru Rusia, 70% din exporturi constau în materii prime, în special hidrocarburi. Bugetul pentru anul 2015 este conceput plecând de la un preț al barilului de 100 de dolari. Însă, dată fiind politica saudită, banca centrala de la Moscova face teste de stres în acest moment pentru un preț de 60 de dolari barilul, informează Russia Today. Ministrul rus de Finanțe încearcă să reducă din temeri și declară că se așteaptă ca în 2015 prețul să nu scadă sub 85 de dolari pe baril. Oricum, pierderile ar fi uriașe – pentru fiecare dolar pe baril în minus, bugetul rus pierde 2 miliarde de dolari.

Pentru moment, Rusia și Iranul nu iau măsuri vizibile pentru a-și proteja economiile, în afară de avertismentele Moscovei cum că politica SUA față de problema siriană va duce la o escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu. Moment în care prețul petrolului cu siguranță va crește la cote record.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.