Ce se întâmplă când vrei să plăteşti cu o bancnotă de 500 de euro

Pentru a plăti nişte cumpărături în valoare de 210 euro într-un magazin din Douai, în nordul Franţei, un cuplu de africani din Guineea a prezentat la casă o bancnotă de 500 de euro. A fost momentul în care a început o poveste lunga şi absurdă, care a durat nu mai puţin de 20 de ore şi a implicat reţinerea celor doi de către poliţie. Toate acestea în condiţiile în care bancnota s-a dovedit a fi una autentică.

În momentul în care a văzut bancnota de 500 de euro, poreclită până nu demult ”bin Laden”, întrucât puţini sunt comercianţii care o primesc, vânzătoarea din Douai a decis să-şi cheme şefii, fără a mai verifica bancnota la aparatul cu raze ultraviolete cu care este dotat fiecare magazin.

Şefii magazinului au declarat că bancnota este foarte rară şi, prin urmare, au fost neîncrezători. Moment în care au chemat poliţia. Pentru cuplul din Guineea a urmat reţinerea de către forţele de ordine, timp de 20 de ore. În acest timp, parchetul din Douai a ajuns la concluzia că bancnota “părea pur şi simplu dubioasă”, nu o verifică cu aparatura obişnuită şi decide să apeleze la serviciile unei bănci. Verdictul: bancnota de 500 de euro era auetntică.

Contactat de presă, unul dintre procurori s-a declarat “dezolat pentru reţinerea cuplului”.

Însă o asociaţie de luptă împotriva discriminării a cerut mai mult decât o asemenea declaraţie. “Aceasta înseamnă că orice african care se duce într-un magazin cu o bancnotă de 500 de euro va fi suspectat că vrea să plaseze bani falşi”, arată reprezentata asociaţiei, care cere scuze publice din partea autorităţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.