Ce se va alege de programul Prima Casă

SONY DSC

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, sâmbătă dimineață, că o serie de programe, printre care și „Prima Casă”, sunt în analiză momentan pentru a se vedea dacă au adus sau nu plusvaloare, precizând despre proiectul PSD „O familie, o casă” că nu este interesant pentru liberali.

„Prima Casă se află binențeles pe această listă de programe (aflate în analiză -n.r.). Nu a fost nevoie (de bani la rectificare pentru „Prima Casă” -n.r.). Programele rămân. Doar facem o analiză. După ce facem o analiză, voi vedea care va mai rămâne în picioare sau nu”, a declarat Florin Cîțu, la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a catalogat proiectul PSD, prin care programului „Prima Casă” i se atribuie un caracter social devenind „O familie, o casă”, că nu este interesant pentru actuala guvernare.

„În trei ani de zile, am văzut toate proiectele PSD și nu cred că a existat un proiect PSD care să-mi fi stârnit interesul așa de mult încât să-l folosesc. Nici acest proiect nu va fi interesant pentru noi”, a declarat liberalul.

Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege pentru modificarea OUG 60/2009, prin care programului „Prima casă” să i se atribuie un caracter social, devenind „O familie, o casă”.

Proiectul propune:
• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

• Menținerea avansului minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:
 reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
 reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
• Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Pe 8 octombrie 2019, propunerea legislativă a fostului ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a primit raport favorabil în Comisia de buget a deputaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

 1. „Domnilor” „liberali”, va intelegem ! Acum ca toti directorii, toti „oamenii de afaceri”, toti sefii de agentii si alti „saraci de nu au nici dupa ce bea apa” si-au tras viloaca de serviciu sau a „n”-a casa de vacanta, programul nu mai e necesar !

 2. PSD-ul nu trebuie sa faca nimic pana in luna martie! Nici macar sa fluiere din tribune. PNL-istii se vor compromite total dupa nici macar trei luni de zile. Si daca va veni o iarna grea nici macar trei luni de zle vor fi prea multe. Deocamdata pnl-istii fac inventarul la ce sa taie. Propun sa se inchida spitalele asa cum le-a inchis Boc, sa mareasca TVA-ul asa cum l-a marit Boc, sa taie salariile la bugetari cu 25% asa cum le-a taiat Boc si vor castiga alegerile pe tara asa cum a castigat Boc la Cluj. Succesuri!

 3. asta este o veste foarte buna pentru Tefelisti…

  *ciuma rosie* le-a facut mult rau…a incercat sa-i ajute..

  batalia capitalului asupra socialului continua…

  auzi la acest domn, ca programul nu prezinta interes pentru liberali….omul nemaiexistand..

 4. PROSTIMEA a sarit la paruiala..Din cauza programului prima coasa,casele ai ajuns la 1500 euro mp. Titlu corect e Cotetul pt amarati.

 5. Daca nu le aduce parandarat,nimic nu-i intereseaza pe asazisii librerali care,sub pretioasa conducere a lui FOAME-VODA,ne aplica tuturor,pas cu pas,programul ULTIMUL SALAM.Pana una alta,numai in trei saptamani,sub propaganda mincinoasa contra fostei guvernari,au operat imprumuturi si cheltuieli pentru clientela lor si pentru alte sepcutze plus poze,de au urcat deficitul deja la 4,5 la suta.In schimb tot bat saua cu programe de taieri si „restructurari” (adica isi pun neamurile pe unde circula banii,astfel ca sa „salveze” patria) dar despre colectarea impozitelor datorate de marii lor evazionisti nu guitza KKreaza Catzu care este trimisul Tartorului ca sa stoarca ce apuca de pe la bugetul tzarii,sa-i dea lui si slugilor lui,mai multi bani si,simultan,sa abureasca norodul.

  • Ma Gollum, ca bine le mai zici.Uitasi sa folosesti „li-i” in postare insa.
   Ai putea sa-ti schimbi nick-ul in Brus „li-i”, mai ales ca esti un bun cunoscător al situatiei locative din Singapore.

 6. NICI NU MERITATI,MAI MULT,PROSTOVANILOR.ATI VOTAT?FOARTE BINE.CE VOTARÃTI ASTA AVETI.MAI ALES CARE AVETI .,CREDITE ÎN EURO,LA PRIMA CASÃ.SÃ VÃ FIE DE BINE.DAR OARE .,OARE O SÃ REUSITI SÃ PLÃTITI .,?CREDITUL?S-AU O SÃ FACETI AUDIENTÃ LA.,SICÃ,S-AU CÎTU,?ORI CUM TOT DEGEABA.ÃSTIA CU GUVERNU, ,,,GAURÃ ANUNTAT,,,VA FÏI,,NU GAURÃ,CI TUNEL,,,ASA SE VOR ÎMBUIBA TOATÃ.,PULIMEA,.FIE IA.,PSD,PNDL,USR+ PMP,PRO,SI TOATÃ ,,,GASCA.SÃ LE AJUTE DOMNU,SÃ MÃNÎNCE ,BAN MULT,FURAT,NEMUNCIT,DE LA PROSTÃLÃII DE ROMÂNI(SÃRACI)ASA SÃ LE AJUTE ,,,DUHUL SFÎNT,,,ASA CÃ LÃSATI CU DIASPORA,,DIAPORĄ,OR PLECAT SÃ LE FIE DE BINE.DAR AM CUM AM ZIS,O NEMULTUMIRE.NU ÎMI DICTEZE MIE TRAIUL DE AICI CU VOTUL LOR.NU SÎNT DE ACORD CU VOTUL LOR DE 3 Zile.VOR VOT SÃ VINÃ SÃ VOTEZE AICI,ÎN TARÃ.CUM OR VENIT LA DESTRÃBÃLARE DE ASA ZIS MITING,DIN 10 AUGUST.,SÃ FACÃ BINE SÃ VINÃ SI LA VOT.ALFEL SÃ SE DUCÃ.,,,,BÚ,,,SI LA ,?,,,,,D,,,,.

 7. ca pt liberali nu prezinta interes, pt ca ei fac jocul PPE-ului, nu-i intereseaza Romania, daca ei isi castiga existenta restul nu conteaza. Principiul lumii civilizate este ca angajatul sa fie dependent de patron, daca ai o casa ai o siguranta, in presa a aparut o statistica prin care la noi sunt prea multi proprietari, acolo cativa detin propietatile restul stau in chirie si apoi ca in filme la batranete multi ajunga pe strada cu un carton…nu cere sentimente umane acolo unde nu exista decat ura si dispret…

 8. Din cate imi amintesc, programul era „o casa o familie” sau cam asa ceva! Vum sa ramana in picioare acest program daca:
  1. Nucleul de baza al societatii a fost distrus si inlocuit cu programul etern „turist cu stomacul si buzunarele goale”?
  2. Parca macovei sau pruna:capodeasa justitiei imbaiate, au pus capac „proprietatea e un moft”,cetateanul fiind proprietar al unor hartii numite acte deoarece au o stampila cu numar de inregistrare! Si generalul izmanar oprea cu ordonanta lui tampa „orice cetatean este obligat sa puna la dispozitie in caz de razboi casa” de parca partenerii sau oprea ori pruna au macovei,au muncit de ne-au platit ratele la casa! Mai e o lege laragcl sau cum se numesc societatile de la care ai achizitionat proprietatea, lege prin care statul devine primul proprietar dupa decesul proprietarilor adevarati si copii urmasi…e ceva care interzic copiilor dreptul la mostenire in favoarea primariilor sau statului,cam asa ceva! In legatura cu mizeria „ro.este pe locul 1 pe glob ca proprietari, e un fals grosolan! Peste tot in lume sunt proprietari doar ca proprietatile sunt predate unor societati care inchiriaza si chiria intra in contul proprietarilor! Nu va mai luati dupa vorbe vorbite sau creionari false!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.