Ce se va întâmpla cu atleții ruși la JO de la Rio

Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins apelul Rusiei în cazul sportivilor dopați și a menținut decizia de interzicere a prezenței lotului de atletism la Olimpiada de la Rio. Este vorba de 68 de sportivi, din totalul delegației de 300. Decizia nu este finală pentru că ultimul cuvânt îl va avea Comitetul Olimpic Internațional (CIO). Totuşi, Comitetul Olimpic din Rusia a primit dreptul de a înregistra atleţi ruşi care îndeplinesc criteriile Federaţiei Internaţionale de Atletism şi sunt eligibili să participe la evenimentul olimpic din acest an.

În comunicatul oficial, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a precizat că nu are jurisdicţie să stabilească în ce măsură CIO poate accepta sau refuza nominalizările forului olimpic din Rusia pentru Rio. Cu alte cuvinte, TAS a lăsat cale liberă pentru CIO să permită participarea atleţilor ruşi la Jocurile Olimpice în calitate de „neutri”. Cel puţin doi atleţi ruşi, Yuliya Stepanova (cursa de 800 m) şi Darya Klishina (sărituri), au decis să participe la Jocurile Olimpice ca „neutri”. Pe 13 noiembrie 2015, Federaţia Internaţională de Atletism a suspendat Federaţia de Atletism din Rusia din calitatea de membru al organizaţiei, în urma unei investigaţii independente a Agenţiei Mondiale Antidoping, care a revelat o cultură a dopajului pe scară largă. În concordanţă cu regulamentele IAAF, sportivii care aparţin de federaţii naţionale suspendate nu sunt eligibili să participe la competiţii organizate de către Federaţia Internaţională de Atletism. În cererea trimisă la TAS, Comitetul Olimpic din Rusia şi cei 68 de sportivi au solicitat analizarea validităţii, aplicabilităţii şi ariei de competenţă a unor secţiuni din Regulamentul Competiţional al IAAF. Ruşii au cerut ca orice sportiv care nu se află într-o stare curentă de neeligibilitate, pentru încălcarea normelor antidoping, să aibă dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 (dacă îndeplineşte şi standardele de calificare), în calitate de „sportiv neutru”. Problemele Rusiei nu se opresc aici pentru că duminică CIO ar putea decide să elimine toată delegația rusă după ce un raport al unei comisii independente a Asociației Mondiale Anti-Drog (WADA) a dezvăluit faptul că statul rus și Ministerul Sporturilor au falsificat în mod organizat rezultatele controalelor antidoping în perioada 2011-2015. În raportul juristului canadian Richard McLaren se arată că laboratoarele antidoping din Moscova şi Soci au protejat sportivii ruşi dopaţi, în cadrul unui „sistem de dopaj de stat securizat”, „condus, controlat şi supervizat” de Ministerul rus al Sporturilor, „cu ajutorul activ al FSB (serviciul secrete rus, n.r.)”. Conform documentului, ministrul rus al Sportului a coordonat, controlat şi supravegheat personal schimbarea probelor de urină, astfel încât sportivii ruşi să nu fie depistaţi pozitiv.

Mai mulţi responsabili din olimpismul rus au fost suspendaţi. Autoritățile de la Moscova au denunţat „o recidivă periculoasă a ingerinţei politicului în sport”, după apelurile mai multor ţări de excludere a sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice 2016, programate între 5 şi 21 august la Rio de Janeiro. Kremlinul a respins varianta unui boicot al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în ciuda amenințării cu excluderea Rusiei de la competiția din Brazilia, în urma acuzațiilor referitoare la sistemul de „dopaj de stat”, cuprinse în raportul McLaren. „Nu, această opțiune nu figurează pe ordinea de zi”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de presa rusă. Acesta a reamintit că Putin a subliniat în mai multe rânduri că boicotul este o măsură „absolut eronată, care a fost luată din păcate de-a lungul istoriei”, făcând aluziile la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) și Los Angeles (1984), informează agenția EFE. „Generalizarea este absolut inacceptabilă și injustă, sportul rus este curat și competitiv. Dacă un sportiv a apelat la dopaj, atunci toate acuzațiile trebuie să se îndrepte împotriva acestuia, însă într-o manieră individuală”, a adăugat oficialul rus.

UPDATE Rusia a reacționat rapid după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis eliminarea atleților ruși de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, afirmând că aceasta e o decizie politică.

„Nu putem decât să regretăm profund” decizia referitoare la „atleții care nu au nimic de a face cu dopajul”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Este puțin probabil ca ideea de responsabilitate colectivă să poată fi acceptată”, a adăugat el.

„Nu-mi pot exprima decepția. Vom reflecta la viitoarele etape. După părerea mea, este o decizie subiectivă, suficient de politizată și fără fundament juridic”, a declarat și ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko.

Putin lansase recent un avertisment în legătură cu riscul întoarcerii la epoca boicoturilor. „Mișcarea olimpică joacă un mare rol unificator pentru umanitate, însă se află acum în pragul divizării”, a precizat liderul de la Kremlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.