Ce spitale vor fi dotate cu echipamente RMN și CT

34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale au fost semnate astăzi, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose. ”Sănătatea este o prioritate a Guvernului, alături de educație și infrastructură. Dotarea cu echipamente medicale performante este un pas important în asigurarea serviciilor medicale de calitate. Pe de altă parte, este normal ca fiecare român să beneficieze de sprijin atunci când are o problemă de sănătate”, a afirmat premierul Mihai Tudose. Șeful Executivului i-a asigurat pe reprezentanții autorităților locale și pe managerii de spital prezenți la ceremonie că au un partener în Guvern în responsabilitatea lor de a aduce îmbunătățiri sistemului medical.

Împrumut de 250 de milioane de euro

„Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017. Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

Cinci centre din țară

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, au fost finalizate contractele de dotare a secțiilor UPU din spitalele universitare si judetene (achizitionare un numar de 5472 echipamente pentru 78 spitale, în anul 2017) și dotarea secțiilor ATI din spitalele universitare și județene (achiziționare un număr de 277 echipamente pentru 56 spitale, în anul 2017).

Sunt în derulare contractele de :

  • Dotarea cu  echipamente de radioterapie a  5 centre din țară ( Spitalului Județean Constanta, Spitalului Județean Galati, Spitalului Județean Maramureș, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
  • Dotarea laboratorului ANMDM cu 14 echipamente de laborator, în anul 2017
  • Lucrări de reabilitare la secția de radioterapie din Spitalul Universitar de Urgență Elias

Contracte în curs de semnare

  • Semnarea contractului  pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
  • Semnarea contractului pentru achiziția a 8  unități mobile de screening de cancer de col uterin.
  • Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente medicale pentru UPU 90 echipamente pentru 71 spitale (faza 2).
  • Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de 2400 de  echipamente medicale pentru 51 de secții ATI și 4 secții de Mari Arși ( Timișoara, Iași, Gr. Alexandrescu, Bagdasar Arseni )( faza 2) .
  • Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente de laborator pentru ANMDM – 8 buc ( faza 2).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Și cine sunt „furnizorii de echipamente” care au pus mana pe un asemenea contract? Ale cui sunt „spitalele universitare”, ale Ministerului Educației Naționale sau ale Ministerului Sănătății/ Administrațiilor publice locale? „Rețeaua de imagistica” dorita nu este creata la nivel national ci, de fapt, la nivel universitar.Guvernul susține,de fapt,interesele populației sau ale mediului universitar medical?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.