Ce spune Mircea Cinteză despre salariile medicilor

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză, crede că un medic ar trebui să aibă un venit de trei-patru ori mai mare decât venitul mediu al unei ţări. Cinteză speră într-o decizie politică, în urma negocierilor dintre sindicate şi Ministerul Sănătăţii, cu privire la salariile medicilor. „Aşteptările sunt pentru o decizie politică, pentru că adevărul este acelaşi de 25 de ani şi anume că responsabilitatea profesiei medicale este de neegalat pentru toate profesiile civile dintr-o societate”, a declarat Cinteză pentru RFI.

Întrebat cât ar trebui să câştige un medic, acesta a spus: „Dacă responsabilitatea de a salva o viaţă în pericol este unică, înseamnă că şi securitatea materială a celor care asigură această responsabilitate trebuie să fie adecvată. În toate ţările Uniunii Europene, aceasta se traduce printr-un venit de trei-patru ori mai mare decât venitul mediu al acelei ţări (…). În majoritatea ţărilor, lucrul acesta se calculează raportat la venitul mediu din cadrul Produsului Intern Brut şi venitul medicilor este cam de trei ori mai mare decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. În România, acest raport este 1, nu este de trei ori mai mare, ci este 1”..

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor mai spune că „în clipa de faţă, un medic câştigă opt-nouă mii de euro pe an, adică şapte-opt sute de euro pe lună, faţă de toţi colegii care au emigrat şi care merg la cinci mii de euro pe lună în majoritatea ţărilor din Europa de Vest”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.