Ce spune președintele Asociației Pacienților despre cazul Săpoca

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, consideră că în cazul de la Săpoca putem vorbi de suspiciuni de malpraxis, deoarece pacientul agresiv ar fi fost evaluat sumar și exista riscul să dezvolte crize. Spitalele de psihiatrie sunt un dezastru, spune Barbu.

„Este pentru mine evident (că vorbim de un caz de malpraxis, n.r.). Discutând cu specialiștii noștri, având în vedere datele pe care le avem, că este vorba de un pacient în sevraj în plină criză, probabil că prima criză majoră din spital. Este evident că este vorba de o suspiciune de malpraxis medical printr-o evaluare sumară a cazului și un tratament nepotrivit. În plus, exista deși riscul ca acesta să dezvolte crize, fiind internat de câteva zile”, a declarat pentru Mediafax președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Personalul de la Spitalul de Psihiatrie ar fi putut preveni tragedia, consideră Barbu.

„Vorbim și de lipsă de personal și de condiții inadecvate de muncă. Deși acolo este un spital de psihiatrie de maximă siguranță, nu dispune de personal specializat nici în interior, nici la poarta spitalului, dotat cu toate mijloacele necesare pentru a-l imobiliza pentru a reduce efectele unei astfel de crize. Este clar că acolo circuitul pacienților nu a funcționat corect și aici este și o problemă de management, este și o problemă de dotare a spitalului. (…) Din păcate nici Ministerul Sănătății nu s-a preocupat de astfel de spitale”, a mai spus sursa citată.

Vasile Barbu mai consideră că pacienții nu sunt protejați, în aceste condiții, mai ales pentru că în spitalele din psihiatrie, episoadele violente nu sunt rare.

„Nu sunt protejați, vă pot afirma cu toată răspunderea. Vizitând foarte multe spitale din țară vă spun că astfel de acte de violență, nu similare, dar acte de violență se întâmplă în fiecare zi în spitalele de psihiatrie, în aproape toate spitalele pentru că sunt condiții improprii, tratamente nepotrivite date acestor pacienți. De multe ori li se încalcă chiar drepturi, sunt sedați peste măsură. Din exces de grijă a medicului, sunt lăsați ca sedarea să fie fîcută de asistente medicale, nu sunt completate corect foile de observație, necompletate de câteva zile”, mai explică liderul Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Spitalele de psihiatrie din țară sunt un dezastru, iar clădirile în care funcționează sunt foarte vechi, spune Vasile Barbu.

„Sistemul psihiatric, la ora actuală, este un dezastru. Să nu vorbim că există o problemă și în cabinetele de ambulatoriu , și acolo au fost situații în care pacienți au agresat alți pacienți”, mai spune acesta.

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău. Bărbatul a rănit și mai multe persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. „Sistemul psihiatric, la ora actuală, este un dezastru.”????
    Vai, dar NU cred!
    Zilele trecute, la Iasi, analfabeta Dancila se lauda:
    V. Dăncilă a fost oprită de un protestatar, care a întrebat-o ce mesaj le transmite tinerilor plecați peste hotare, dar care ar vrea să se întoarcă, dar le este frică de ce ar putea găsi aici.
    „Cred că cele mai multe plecări din țară au fost în 2009, când s-au tăiat pensii și salarii, când s-au închis școli și spitale. A trebuit să preluăm o situație nu tocmai bună, și nu vreau să dau întotdeauna vina pe vechea moștenire, dar noi am încercat să facem lucruri foarte bune, și, pentru că ne aflăm într-un spital, spuneți-mi ce guvern a ridicat salariile medicilor așa cum am făcut-o noi. Și nu este ușor. Și asta din respect pentru medici, fiindcă vrem să rămână medicii în România. Am adus salariul unui medic la 4.000 de euro. Sunt medici din Ungaria care vor să vină în România. Sunt medici care nu au mai plecat, cu toate că sunt foarte căutați, foarte buni specialiști. Dar am încercat să creăm condițiile să rămână aici, în țară”, i-a spus premierul protestatarului, potrivit Mediafax.

    Veorico, ati „creat conditii”?!!
    Javre ordinare!
    Pompierii de serviciu Fifor si Sorina Pintea(trimisa de Veorica acum la Spitalul Sapoca!) fug sa stinga focul DUPA Tragedie, de fiecare data!
    Asa e in TOATE Domeniile , se vede doar la MAI si Ministerul sanatatii pentru ca aici MOR Oameni!
    In rest, e la fel, DEZASTRU!

  2. Protectia pacientilor…
    Fata de pacienti?
    Cand se face exorcizare si posedatul/bolnavul este imobilizat se considera de necrestini ca suferindul este torturat.
    Daca ii dai pastile, picaturi, ii faci injectii sau socuri electrice nu mai e rau, nu-i asa?
    Asta nu e tortura, dupa lege, nu-i asa?
    Daca te rastesti la cineva este tortura psihologica, mai nou si e proba materiala la Politie si la judecata.
    Pacientul trebuie aparat de el insusi/ea insasi mai intai iar Psihiatria il/o dezumanizeaza – la ce sa te astepti cand tratamentele sint pseudo-stiintifice?

    Bolnavul de epilepsie lesina in criza datorita exploziei electrice din creier, nicidecum nu mai are putere sa mearga sau sa atace pe cineva – cade din picioare si gata, se chinuie groaznic fara a face rau cuiva.
    Criza alcoolica vine de la dependenta si nu se rezolva chimic, medical ci social, familial si duhovniceste.
    Cand omul nu mai vorbeste cu duhovnicul, nu mai merge la Biserica atunci isi face drum la farmacie si la Psihiatrie.
    Vad ca unii considera spitalul drept resedinta tip „statiune”, sa tot stai…
    Acuzatiile fata de „sistem” sint absurde – cererile indignatilor nu au in vederfe decat eliminarea fizica, nicidecum ajutorarea unei persoane suferinde si nici recuperaresanatatii, real si nu aparent, chimic si sugestionat hipnotic.
    Dumnezeu sa-i ierte pe cei morti, lasati de fmailie in grija si pe cheltuiala altora.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.