Ce vă așteaptă dacă mergeți la Biserică

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a afirmat miercuri că împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) a credincioşilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe„, a declarat miercuri Bănescu, pentru Agerpres.

El a menţionat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, chiar, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie”.

„Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a ‘celor sfinte’ şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Tu ai inteles ce ai citit?
    Bisericile rămân in continuare închise.
    Nu are nimeni voie sa se Împărtășească.
    Slujbele religioase se tin afară.

  2. Poate ar fi bine ca biserica sa cumpere televizoare cu diagonala mare de 2 metri si sa le puna afara la inaltime si slujba din biserica sa se vada si afara. Asa cum au fost puse si difuzoare in ultimii ani. Va fi bine in viitor pentru zilele de Pasti cand lumea statea afara si nu putea vedea …decat auzi slujba. Statul ar putea ajuta bisericile si ar ajuta si magazinele de televizoare.

  3. pierdere pe SRLurile bisericesti!
    Cu ce se mai platesc ratele la mertanuri??..
    Mai trancanea unul pe aici, ca daca nu se deschid bisericile, se ajunge la anarhie!!?
    Suntem in anul 2020, oameni buni!

  4. Sunteti porci! Nu va obliga nimeni sa va duceti la biserica, nici macar sa credeti in Dumnezeu. Dar respectati-i pe cei care cred! Rusine Cotidianul ca nu cenzurati mizeriile astea de sorginte sionist-bolsevica!

  5. Cele zece porunci biblice : sa nu minti … sa nu fii desfrinat … sa nu furi … televizorul din curtea bisericii ! …

  6. BOR o mermeleste in continuare. Au plecat la acest drum ca subordonati ai lui Velea (!) ceea ce i-a surprins neplacut si i-a nemultumit pe toti romanii ortodocsi practicanti. Rezultatul se vede chiar pe online unde tot mai putine voci se exprima in apararea BOR lasand locul liber celor care ataca la ordin Biserica Neamului. Am citit ca Biserica Ortodoxa Greaca s-a pronuntat ferm, fara posibilitati de interpretare: impartasaniile se fac exact ca inainte, cei care nu vor sa o faca nu se vor impartasi. Punct! Ce este prostia asta noua cu amanarea? Trece si BOR la inovatii si inoiri?

  7. @parere.., ce,ce vorbesti bre? Libertatea de exprimare.Si apropo,in Biblie spune de liberul arbitru,ce tot indrugi acolo.Daca Biserica este puternica si adevarata,va supravietui,de ce te temi?A,ca popii nu au nici o treaba cu biserica iar oamenii isi pierd nu doar increderea ci chiar si credinta.Nu e vorba de Biserica ci de pomi omule.In vremuri grele se vad intentiile fiecaruia.Deci,popii s-au gandit in perioada asta numai la faptul ca isi pierd din afaceri.

  8. Am scris ieri despre fapta unica a bisericii penticostale romanesti Elim din Chicago. Conducerea si-a redeschis biserica credinciosilor sai respectand recomandarile in vigoare privind protectia individuala. Au motivat fapta lor aratand spre Constitutia tarii. Desi evenimentul a fost puternic mediatizat in Chicago, nici cei de la statul Illinois si nici cei de la primaria Chicago nu au intervenit. S-au facut ca ploua. Este un gest laudabil care vine in sprijinul independentei bisericilor. Vorbim de o independenta responsabila, dar totusi independenta fata de eventualele siluiri din partea statului. Cinste lor!

  9. Nu am nimic impotriva masurilor de pastrare a igienei si protectiei, chiar auto-izolarea pe termen de 14 zile, in perioada asta, doar impotriva abuzului (amenzile si violenta „organelor”, instalarea tehnologiilor de supraveghere totala si sanctionarea dreptului de exprimare) si a absurdului si excesului de zel — de ex., pastrarea distantei in public de 2 metri si grupuri nu mai mari de 3 persoane! Daca mai dureaza mult, poate ca va fi utila confectionarea unor accesorii vestimentare, de tip crinolina carr sa ne ajute la pastrarea unei distante de minim 1,5 m., nevrozarea unora va fi garantat violenta.
    Pe de alta parte, BOR nu ar fi tocmai pentru prima oara colaborationist voluntar.
    Recomand celor interesati de o analiza mai de profunzime: Alexandru Racu, „Apostolatul antisocial. Teologie și neoliberalism în România postcomunistă”
    https://edituratact.ro/colectii/colectia-de-strada/apostolatul-antisocial-teologie-si-neoliberalism-in-romania-postcomunista/

  10. Ori impozitati biserica, ori le taiati subventiile. Cate sute de mii de angajati are biserica?
    La ei nu functioneaza somajul?
    Chiar este nevoie de zeci de mii de biserici?
    Frati crestini, nu va opreste nimeni sa fiti habotnici dar platiti-va singuri popimea si purtatorii de cuvant!
    Destul facem imprumuturi externe pentru politicieni, mai trebuie si pentru popi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.