Ce vrea ANI de la N. Manolescu

M-au întrebat zilele trecute mai multe persoane cunoscute public ce-i cu procesul pe care ANI i l-a intentat lui N. Manolescu, din cauză că acesta nu poate dovedi o diferență de peste 70.000 de euro, între veniturile declarate și veniturile dobîndite, pe vremea cînd N.M. reprezenta România la UNESCO.

Le-am spus tuturor celor care m-au întrebat să se adreseze fostului ambasador al României la UNESCO și, eventual, celor de la ANI, fiindcă eu nu știu ce și cum în această pricină, mai mult decît a apărut în presă. Ceea ce știu e că pe vremea cînd a fost ambasadorul României la UNESCO, N. Manolescu a continuat să conducă, de la Paris și Uniunea Scriitorilor și revista Romînia literară. Asta mi-a făcut o impresie proastă despre N.M., cel care, dacă s-a văzut într-o funcție de reprezentant al statului, ar fi trebuit să se suspende din funcțiile pe care le avea în țară. Nu neapărat din motive de incompatibilitate, deși ele existau, cît din cauză că orice om serios și-ar fi pus întrebarea dacă se poate ocupa de toate aceste treburi, fără să le fușerească.

N.Manolescu e însă un vechi cumulard. Doar că pe vremuri, cînd era conferențiar la filologie, n-a funcționat decît vremelnic ca redactor-șef adjunct peste o revistă literară, unde n-a adăugat vreo valoare personală în această calitate. Cît despre rubricile pe care le avea la diverse reviste literare pînă la sfîrșitul anului 1989, astea țineau de putirința lui scriitoricească, pe care nu pot decît s-o laud. Nu pot să laud însă și lăcomia cu care N.Manolescu a vînat funcții și după 1990. Cînd a candidat la președinția României din partea Partidului Alianței Civice, N. Manolescu a fot de fapt iepurele lui Ion Iliescu, doar că n-a cîștigat atîtea voturi încît Iliescu să nu ajungă în al doilea tur. Ulterior N. Manolescu l-a țuțărit discret pe Adrian Năstase care se pare că i-a promis funcția de ambasador la Paris.

După ce a picat Adrian Năstase, N.Manolescu a rămas în cărți la Externe, așa că a fost trimis ambasador la UNESCO. Totuși cu ce ocazie? Din cauză că pe vremea lui Ceaușescu nu-l mai întreba nimeni ce făcuse la Paris, după ce el însuși a recunoscut că dăduse Securității un raport amănunțit despre prima lui vizită? N-am de unde să știu, Dar dacă ANI l-a luat de varice pe Manolescu la tribunal, asta mă face să cred că dacă, la un moment dat el s-o fi bucurat de vreo protecție secretă, acea protecție a dispărut, încît ANI și-a permis să-l ia la verificat, iar Înalta Curte de Casație și Justiție să le dea dreptate celor de la ANI, cu recursul lor față de sentința Curții de Apel din București prin care N.Manolescu fusese declarat nevinovat. Ce se i se va întîmpla după aceea lui N.M nu știu și nici nu e treaba mea.

Cristian Teodorescu 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Nu stiu cine este Cristian Teodorescu, dar in mod sigur Cristian Teodorescu nu stie cine este Nicolae Manolescu. In primul rand nu stie ca el facea naveta de la Campina fiind titular de curs la Facultatea de Limba si Literatura Romana, simbolizata de amfiteatru Odobescu unde in fiecare duminica marele profesor si critic literar George Calinescu tinea un curs liber, pentru ca, Nicolae Manolescu vreau sa spun, n-avea voi sa inopteze la Bucuresti! Acest „detaliu” a durat foarte multi ani, Nicolae Manolescu fiind de departe cel mai important cronicar literar la zi, fiind garantul recuperarii literaturii contemporane din primitivism si „grotele proletcultismului”. Ca Nicolae Manolescu s-a schimbat dupa 1989 este evident,dar nu poate fi judecat in acesti termeni. Asta ca o observatie. De fapt nici nu merita mai mult autoru articolului.

    • Mai usor, stimabile, că nu esti în campanie electorală. N Manolescu e un critic de mîna a doua, o figură a politicii comuniste în critica literară.Alți critici, chiar mulți alții sînt importanți. N Manolescu a avut sarcini precise date de către pcr. fapt care l-a făcut foarte vizibil. O dovadă a ” valorii” sale este și circoteca de la ilegala uniune.O valoare nu acționează în vecii vecilor ca n. manolescu.

    • Spune-ne, rogu-te frumos, dece „n-avea voie sa innopteze la Bucuresti?

  2. Naveta la Campina a fost un compromis cu Securitatea, pentru a nu se socializa in grupurile de la Casa Scriitorilor si din alte case. Prin „naveta” a platit dreptul de a preda la Facultate.

  3. Avocata care il reprezinta pe Manolescu e pălatita din babii scruiitorilor iar ea nu are calitate, pentru ca Manolescu nu are. Darea afara din Barou pentru aceasta avoocata se apropie.

  4. Confirmăm, Avocata uniunii este pasibilă cu excluderea din Barou pentru acțiuni ilegale în instanță.Casa de avocatură ar trebui închisă și avocata exclusă din avocatură.

  5. bălăriile lui Manolescu și ale avocatei care îl secondează, fac de rîs o întreagă breaslă atrasă într-o impostură a unei afaceri mafiot ilegale- usr

  6. Da, Profesorul Nicolae Manolescu rămâne prin opera: detractorii nu lipsesc, dar e un semn benefic,obiceiurile ce amintesc de cronicile muntenești nu vor dispărea.
    Opera Profesorului si Criticului Nicolae Manolescu rămân!!!
    Un modest profesor, Doina Stanescu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.