FBI, Crossfire Hurricane și tentativa de ”lovitură de palat”

Statul paralel s-a jucat cu alegerile din 2016

Cu o sută de zile înaintea alegerilor, FBI a lansat operațiunea ”Crossfire Huricane” împotriva campaniei lui Trump. O operațiune despre care nu aveau știință decât o mână de oameni din Departamentul Justiției și al cărei scop era distrugerea șanselor candidatului republican. În pragul alegerilor, directorul FBI decide, surprinzător, să dea lovitura nu împotriva lui Trump ci a rivalei Hillary Clinton. The New York Times face dezvăluiri despre o operațiune care, în ochii politicienilor republicani, este echivalentă cu o tentativă elaborată de lovitură de palat.

În Statele Unite este așteptat un raport al Departamentului Justitiei despre modul în care FBI a acționat în timpul campaniei și alegerilor prezidențiale din 2016. The New York Times a publicat chiar înaintea acestui raport un amplu material bazat pe scurgeri de informații din cadrul FBI despre o operațiune împotriva campaniei lui Donald Trump lansată înainte de demiterea fostului director FBI James Comey și de numirea fostului director Robert Mueller în fruntea unei echipe care să investigheze presupusa complicitate dintre echipa lui Donald Trump și Rusia.

Scopul articolului din The New York Times, o publicație orientată împotriva actualei administrații, nu este de a demonstra modul în care a fost afectată campania lui Donald Trump prin operațiuni secrete ale FBI, ci de arăta că Biroul Federal a tratat-o mult mai dur pe contracandidata Hillary Clinton. Una peste alta, din această luptă politică și mediatică, la care se adaugă și un material dezastruos pentru FBI publicat de revistaTimes, FBI iese cu imaginea cea mai șifonată.

Ce au făcut agenții FBI și sefii lor în pragul alegerilor din noiembrie 2016? În ce privește campania lui Clinton, directorul James Comey a luat decizia de a redeschide o investigație ce viza folosirea mailului personal pentru a transmite informații secrete în perioada în care Clinton a fost Secretar de Stat. Redeschiderea investigației a fost anunțată cu câteva zile înainte de vot, afectând rezultatul alegerilor.

În cazul campaniei lui Donald Trump, FBI a ținut secretă o operațiune lansată înca din iulie 2016, ale cărei rezultate au fost însă folosite ulterior, după instalarea administrației și astfel au fost paralizate multe dintre acțiunile Casei Albe, într-un adevărat război americano-american. Potrivit The New York Times, FBI îi pusese sub investigație, în secret, pe șeful campaniei lui Trump și pe viitorul consilier pentru Securitate, Michael Flynn, și avea informații suficiente pentru a bloca drumul lui Trump spre Casa Albă. De ce nu a făcut-o? Pentru că din informațiile publicate de ziarul american reiese ca probele adunate de FBI erau neconcludente si astfel conivența Trump-Rusia nu putea fi dovedită.

În iulie 2016 a început Operațiunea Crossfire Hurricane. Atunci, agentul de contrainformatii Peter Strzok a fost trimis la Londra pentru a-l contacta pe ambasadorul Australiei, Alexander Downer, care urma să-i vorbească despre întâlnirea cu consilierul de campanie al lui Trump, George Papadopoulos (inculpat anul trecut într-un dosar ce are legătură cu alegerile din Ucraina din 2010). Agentul Strzok și amanta sa Lisa Page au devenit ulterior celebri prin publicarea schimburilor de mesaje anti-Trump, mesaje din care face parte și referirea la România. (Guccifer (hacker-ul român, n.r.). Român slinos…Page: „Toți sunt”. Strzok: „E amuzant să privești și să te gândești [text eliminat]. Nu e de mirare că e așa necioplit dat fiind că e…și acești români nu sunt măcar țigani”. Page: „Serios acum, îi cam urăsc. Sunt sigur [text eliminat] bine. Dar sunt un amestec din necinstea rușilor cu atitudinea de „mi se cuvine” a italienilor. Grețos!(Yuck, în original)”). Strzok a fost ulterior exclus din echipa de anchetă a lui Mueller pe motiv ca aceste schimburi de mesaje cuy Page arătau că este părtinitor în investigație.

Operațiunea ”Crossfire Hurricane” nu era cunoscută decât de cinci oameni din Departamentul Justiției de sub administrația Obama. În septembrie 2016, agenții FBI au intrat în posesia așa-numitului dosar Steele, cu informații anti-Trump. ”În iulie, un spion britanic în retragere, Chsristopher Steele l-a contactat pe un prieten din FBI din străinătate și i-a oferit informații ce fac legătură între echipa lui Trump și Rusia. Însă documentele au fost întârziate de meandrele birocratice și abia la jumătatea lunii septembrie au ajuns în posesia celor din operațiunea Crossfire Hurricane”, scrie NY Times. Cât de concludenete erau aceste informații, ca și multe altele adunate de FBI împotriva lui Trump, o spune chiar Strzok într-un mesaj către Page. ”Nu pot să cred că acordăm atenție acestor presupuneri și acestor conexiuni vagi”. Concluzia este trasă și de The New York Times: ”La un an și jumătate, nu a apărut nicio probă care să-i lege pe consilierii lui Trump de atacul informatic asupra Partidului Democrat sau de acțiunile guvernului rus”.

Deși articolul New York Times dorea să susțina poziția lui Hillary Clinton, democrații americani spun ca ziarul din propria lor tabără nu a făcut decât să-l exonereze pe Trump. De partea cealaltă, republicanii nu pot decât să susțină o opinie exprimată înca din ianuarie 2018 de congresmanul Matt Gaetz: ”Este ca și cum statul paralel s-a mobilizat pentru a orchestra o lovitură de palat”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

1 Comentariu

  1. Ce sa intelegem, ca ambii candidati au fost sustinuti de…sovietici? Sau ca ambele institutii, FBI si Dep. de Stat au
    fost sub acest control in timpul predecesorului, cu concursul acestuia? Trecutul celor doua institutii pledeaza pentru
    controlul permanent, prima inca de la infiintare!!Cu un sef pe „viata”, ceva in genul Lulutzei noastre, FBI a patronat
    prohibitia,lasand-o sa infloreasca, devenind o vulnerabilitate nationala, spre satisfactia URSS. De altfel, sovieticii
    nu se aflau la prima „abatere”, agentii lui Lenin din guvernele tariste reusind sa impuna la incep. sec.XX prohibitia bauturii traditionale rusesti, vodca!!! Pentru provocarea nemultumirilor generale( ca in timpul infometarii ceausiste)
    care sa faca credibila o…”revolutie”! Cum nu a reusit in Rusia, nu a reusit nici in Romania! In schimb a reusit cu
    brio in SUA unde s-au inregistrat ciocniri violente intre bande si intre bande si autoritati. Pe acest fond, criza din
    1929 provocata de agentul bolsevic Joseph Kennedy la Bursa new-yorkeza, generalizata „generos” in intreaga lume,devine piatra de hotar in calea hitlerismului si al celui de-al doilea macel bolsevic mondial care a creat Lagarul comunist..
    Statele paralele din toate statele lumii sunt de aceeasi sorginte, ca si statul securist paralel romanesc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.