Ce vrea OMV Petrom?

Transgaz

OMV Petrom susține că în acest moment nu sunt întrunite condițiile necesare pentru a fi luată decizia de a continua investițiile în perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit Christinei Verchere, CEO al companiei. „Marea Neagră este o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi pentru România. Însă, pentru a merge mai departe, este nevoie să ai piaţă liberă de gaze, fiscalitate stabilă şi infrastructură-cheie. Este un proiect cu adevărat important şi ne dorim să mergem mai departe, aşa că vom continua să dialogăm cu autorităţile, care, şi ele, vor să mergem mai departe, să găsim cea mai bună soluţie”, a declarat Verchere în cadrul unei conferințe pe teme energetice. Șefa OMV Petrom spune că investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. ”Este un criteriu atât de important pentru o investiţie atât de importantă. Trebuie să ştim cât va fi factura fiscală, trebuie să înţelegem pe cel fel de piaţă activăm şi avem nevoie de o piaţă liberă”, a susţinut Verchere. Cele mai mari nemulțumiri ale petroliștilor sunt OUG 114, care instituie taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, și legea offshore, care a introdus un impozit suplimentar. OMV Petrom și partenerul său american ExxonMobil încă ezită să ia o decizie în ceea ce privește dezvoltarea perimetrului Neptun Deep, în condițiile în care americanii de la The Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, au hotărât să meargă mai departe și au spus că în 2021 vor scoate primele cantități de gaze din perimetrul Midia.

În comunicatul prin care informa rezultatele de anul trecut, OMV Petrom a precizat că mediul legislativ actual din România nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în Marea Neagră, în contextul în care, în ultimele luni, s-a observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate, fapt ce sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează întreg mediul de afaceri.

„Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. Legea privind activităţile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârşitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operaţiunilor noastre, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă”, se spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

13 Comentarii

  1. „La Editat laudat sa nu te duci cu sacul plin!”Ce trebuie sa inteleaga netotii si nepotii din media e ca nu se va extrage gaz din Marea Neagra decat cand va deveni Lacul Sf Ana!

  2. Nationalizati toate resursele Romaniei,alungati din tara jefuitorii gazelor,petrolului,metalelor pretioase si metalelor grele,cuprului si sarii si dezvoltati industria extractiva romaneasca care,inainte de 1990 era printre cele mai avansate din lume!!!

  3. Daca OMV nu poate exploata gazele in conditiile impuse de proprietar atunci sa renunte la cesiunea loturilor respective iar statul Roman sa organizeze o lictatie unde sa vina doritori care sa investeasca in explotarea respectiva in conditiile impuse de proprietar. Nu poti sa pastrezi dreptul de exploatare pana la sfantu asteapta adica sa blocheze aceasta exploatare cat vor ei.

  4. Se pare ca psd a citi celebra carte pas cu pas. Ordonanta 114 a fost primul pas.

  5. OMV e foarte deranjata de 2% taxa. Ei ar vrea sa ia totul gratis cum au facut cu patrolul. Sper ca de data asta sa nu mai mearga. Mai bine raman gazele acolo pana avem din nou conducatori care au coloana vertebrala.

  6. „trebuie să înţelegem pe cel fel de piaţă activăm şi avem nevoie de o piaţă liberă”, a susţinut Verchere. Cele mai mari nemulțumiri ale petroliștilor sunt OUG 114, care instituie taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, și legea offshore, care a introdus un impozit suplimentar”
    Verchere -un fel de „protopopeasca” care nu stie ce a aflat-o cu sefia OMW si prin Romania, n-a intele cica pana acum pe ce „piata activam”, si protopopeasca are nevoie de o piata „libera”, sa se incure libera si dezlantuita cu instinctele-i superbe in care urla libertatea , intinderile si salbaticia in stapanirea ei deplina…Deci nici noi nu stim cum a fost pana acum, daca a avut o tzara de libertate, mai multa sau f.multa, sau dimpotriva a stat inchisa in celula privind printre gratii de fier un coltisor senin de cer spre marea neagra mult sperata a fi libera…iesi in libertate Verchere, ia vezi, poti ?????

  7. Legea ar trebui schimbata in sensul ca doar acei ce anul acesta si pana in 2021 sa beneficieze de pragul de 50/ gaz pentru export ceilalti doar pe piata românească sa poata vinde .

  8. Pai n-au zis ca nu mai fac nimic in mrea neagra? I-as face pe astia cu nervii! Pe cuvint ca i-as face sa-si ia talpasita. Le-as impune cea mai afurisita taxare. Astia nu au niciun fel de scrupul . Si sa nu uitam: ca sa ia Petromul au dat mita! Marea Neagra trebuie sa fie o oportunitate numai pentru Romania nu si pentru OMV! Capusele austriece, in general dar si in particular, sint cele mai nenorocite.

  9. Iata de ce Romania este o colonie :1) tara subdezvoltata , lipsita de independenta ECONOMICA si POLITICA , 2)sursa de materii prime ieftine , 3) piata de capital ,pentru exportatorii de capital, 4)piata de desfacere pentru statele colonialiste , 5)furnizoare de forta de munca ieftina , 6) furnizoare , la ordin, de forte militare , dincolo de interesul national ! Exista vreun criteriu , din cele enumerate , pe care Romania sa nu-l indeplineasca pentru a merita titulatura de stat colonie ? N.B. Nu eu am inventat criteriile de mai sus , ci mari economisti si mari politologi ai lumii !

  10. povesti, se vede înţelegerea cu rusii care sunt acţionari majoritari la OMV de a nu pune gaz românesc pe piaţă ca să rămână dependenţi europenii de gazul rusesc şi conductele nordice ocolitoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.