Planul Renatei Weber ca Avocat al Poporului: „Foarte important”

Renate Weber a declarat într-un interviu la RFI, la o zi după ce a fost votată de Parlament pentru preluarea funcției de Avocat al Poporului, că dezbaterile privind această instituție au fost ”foarte politizate” și  consideră că misiunea inițială a Avocatului Poporului s-a pierdut din vedere.

Ce-și propune să facă Renate Weber în funcția de Avocat al Poporului: ”Cred că eu personal îmi doresc foarte mult să aduc cumva în fața opiniei publice dimensiunea a ceea ce înseamnă apărarea drepturilor și libertăților, pentru că eu personal am constatat că deși această instituție își realizează foarte bine activitățile pe care le are în acest domeniu, cumva în opinia publică lucrul acesta nu se mai știe deloc. Mi se pare că toată dezbaterea a fost foarte politizată, mai ales pentru că în urma modificărilor constituționale, Avocatul Poporului are într-adevăr competențe în ceea ce privește sesizarea CCR pe chestiuni de neconstituționalitate. Cred că este singura instituție de acest fel pe care o știu eu din UE cu astfel de competențe, dar din păcate, la noi acest aspect cumva a prevalat în dezbaterea publică și în felul acesta, dimensiunea cealaltă, misiunea inițială a Avocatului Poporului s-a pierdut din vedere și eu cred că e foarte important să și comunicăm într-un mod care să ne facă să înțelegem care este menirea acestei instituții”.

Întrebată cum vrea să schimbe imaginea proastă a instituției Avocatul Poporului, imagine generată de controversele în care a fost implicat Victor Ciorbea, Renate Weber a răspuns: ”Eu cred că schimbarea nu poate să vină decât de la activitatea efectivă. Chiar dacă lumea nu are răbdare și se grăbește, cred că e o chestiune care va dura puțin timp, pentru că cele mai importante sunt până la urmă acțiunile efective, activitățile efective, mai puțin decât vorbele, promisiunile. Este normal să existe mai întâi o dezbatere în interiorul instituției”.

”Cred că este vorba într-adevăr și de rapiditatea cu care se vor lua unele decizii și de felul în care aceste decizii se vor comunica la nivel public, dar comunicarea este doar o parte din această activitate. Poate că într-adevăr din acest punct de vedere ceva trebuie schimbat. Cu siguranță, însă, analiza care se face în legătură cu unele din deciziile luate trebuie să vizeze fiecare caz în parte, nu se poate veni cu o formulă generalizantă pentru toate situațiile similare”, a mai precizat aceasta.

Întrebată ce asigurări poate da că Avocatul Poporului nu va fi o instituție politizată în mandatul ei, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Victor Ciorbea, Renate Weber a răspuns: ”Cred că asigurări de dat ar însemna pur și simplu să rămânem în zona vorbelor. Instituția este politizată, a fost politizată din momentul în care în competențele ei a apărut posibilitatea de a ataca la CCR legile și Ordonanțele, deci din acel moment, cumva, Avocatul Poporului a devenit un fel de arbitru în acest joc constituțional, în sensul bun al cuvântului și atunci din perspectiva aceasta, este clar că ea este politizată (…). Eu cred că totuși cine a urmărit traseul meu profesional de-a lungul timpului cred că a putut să constate că sunt un om care ține la principii”.

La remarca RFI că preia mandatul de Avocat al Poporului din postura de om politic, nu de militant pentru drepturile omului, Renate Weber a răspuns: ”Da, sigur că da, dar aceasta este realitatea, e o realitate și percepția de care vorbiți dvs., pe care eu n-am cum s-o schimb acum, spunându-vă dvs. câteva cuvinte. Cel mai important este să vedem acțiunile viitoare”.

Întrebată dacă și-ar dori ca Avocatul Poporului să nu mai aibă în atribuții sesizarea CCR în privința unor legi și OUG-uri, Weber a precizat: ”Aici nu este vorba dacă mi-aș dori sau nu mi-aș dori, pentru că nu vreau să intru într-o zonă de dezbatere academică, deși eu nu vă ascund că probabil o să am astfel de discuții cu oameni inclusiv din zona academică, pentru că există mulți experți în Drept constituțional, care au scris cărți, care au propria lor înțelegere (…). Eu doar ce spun este că din momentul în care Avocatul Poporului a căpătat aceste competențe, cumva, opinia publică sau cu siguranță lumea politică nu s-a mai uitat deloc la dimensiunea aceea a apărării drepturilor și libertăților, toată discuția s-a focalizat pe a sesiza sau nu CCR”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Renate Weber este o fostă consilieră a Monicăi Macovei,o fostă activistă a fundației Soros și o susținătoare a Agendei Lgbt(a se vedea site-ul Activenws 25.mai).
    Rușine PSD, rușine Tăriceanu, rămas fără partid, vă bateți joc de România.

  2. „Antisoosistul” este la răcoare, protejata de la butoane a schimbat imediat macazul, altă făină se macină acum la moară, nu?! Se „plantează” oamenii „lor”, noua față a PSD se va vedea după congres, și va fi total transfigurată, dacă nu desfigurată! Injectarea de anticorpi e, de fapt, una de toxine grave pentru acest partid și pentru țară, probabil se urmărește o… bolșevizare a lui cu noua doctrină neo-marxistă! Chiar dacă Renate se revendică de la partidulețul fiului lui… Lăzărescu, liberal și nu prea!

  3. Prea multi de „cumva”. Imi da senzatia de saracie in viziune si de incertitudine

  4. O noua dovada ca Barna&Ciolos sunt romani masluiti este ca au luptat din rasputeri ca un maghiar (de-al lor) sa devina Avocatul Poporului. Nu as fi avut nimic impotriva unui maghiar pe acest post, dar sa fi fost unul competent si integru ca aceasta mare romanca Weber.

  5. Ei , rautaciosilor ! Avocatul Poporului , este un post foarte prost platit , cu bani foarte putini (sic!) ! Cat despre nunca , esteeee potop ! Amintiti-va de dl. Ciorbea ; ce mai muncea pe ruptele , saracul , nu dormea nici noaptea , nici ziua , coplesit si cocosat sub povara greutatilor , cu care se confrunta in fiecare zi . Era si foarte ocupat cu declaratii si aparitii in mass-media! Da’ ce-i al lui , e al lui . Era foarte discret cu munca lui ! Nimeni nu stia cu ce-si ocupa timpul , asta chiar daca era omniprezent(?) in mass-media ! Munca multa , remuneratie , dupa buget, mica ! Propun sa i se dea o medalie ! Fericitari d-na Weber, pentru noua functie si … somn usor !

  6. Adică , GREU LA DEAL CU BOII MICI sau ”mult zgomot pentru nimic”..un fel de ciorbă.ea săsească.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.