Ce zice SRI despre protocolul cu DNA

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat, joi, că SRI nu are niciun protocol cu DNA, dar că există protocoale cu mai multe instituții ale statului, care sunt „perfect legale”, transmite Agerpres.

„SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituții ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofițerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituții pe atribuțiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal și Cod de procedură penală și decizia CCR din martie 2016 le-au anulat”, a afirmat Marincea.

El a explicat că astfel de protocoale sunt strict secrete.

„Este strict secret pentru că normează activitatea operativă a ofițerilor SRI în raport cu atribuțiile legale pe care le avea: adică punerea în aplicare a mandatelor. Adică supraveghere tehnică. Adică filaj, interceptare. Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofițeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informații pe spețele în cauză etc. Ofițerii nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este și astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam și obligația să punem în executare mandatul de supraveghere operativă și de supraveghere tehnică”, a arătat Ovidiu Marincea.

El a precizat că acum aceste protocoale nu mai sunt valabile pentru că SRI „nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranță națională”.

Citește și Protocolul secret între SRI și DNA există

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.