Cehia, în capcana referedumului pentru pactul fiscal european

Guvernul de la Praga a decis să supună unui referendum pactul pentru o uniune fiscală europeană convenit la Bruxelles în urmă cu o lună. Cehia, alături de Ungaria şi Suedia nu şi-au dat acordul pentru acest pact în decembrie 2011, în timp ce Marea Britanie a refuzat categoric să i se alăture. Poziţia primelor trei state trebuie definită până la următorul summit european, amânat pentru luna februarie.

Majoritatea partidelor din guvernul de coaliţie din Cehia au acceptat ideea unui referendum, mai puţin partidul TOP09 al ministrului de Extrene Karel Schwartzenberg, ceea ce ar putea duce la o criză politică.

Decizia organizării referendumului a venit după ce preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus a avertizat că nu va promulga legea pactului fiscal. Klaus nu este de acord însă nici cu ideea consultării electoratului, pentru că în acest caz rezultatul poate fi manipulat prin întrebarea ce va fio pusă cehilor. Este o imensă diferenţă între răspunsul oamenilor la întrebarea „Sunteţi pentru o pierdere masivă de suveranitate prin aderarea la uniunea fiscală?” faţă de întrebarea „Sunteţi pentru un tratat care întăreşte cooperarea în Europa?”, a exemplificat Vaclav Klaus.

Preşedintele Cehiei consideră că „uniunea fiscală înseamnă lichidarea suveranităţii statelor europene, fapt care nu poate fi acceptat.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.