Cehia, între Est, Vest și interesul național

Milos Zeman şi Jiri Drahos, doi candidaţi despre care criticii spun că au în spate serviciile ruse, respectiv pe Madeleine Albright

Președintele Cehiei, Milos Zeman, „încă arborează drapelul UE la Castelul din Praga, dar în curând, steagul acesta ar putea fi însoțit de cele ale Rusiei și Chinei“, spunea un activist ceh, citat de The New York Times.

Începând de vineri la amiază și până sâmbătă, cehii vor vota în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Pentru mare parte din presa occidentală este limpede: cehii au de ales între Milos Zeman, un candidat prorus, populist, demagog, colportor de informații false, mare consumator de alcool și antivegetarian, admirator al președintelui rus Vladimir Putin, și Jiri Drahos, un candidat corect politic, proeuropean, care, după cum el însuși spune, vrea să readucă instituției președinției „demnitatea, prin moderație, chibzuință și adevăr.“

Zeman, 73 de ani, a câștigat primul tur cu 38,6% din voturi. Este primul președinte al Cehiei ales prin vot direct, după modificarea sistemului electoral, în 2012. Zeman a devenit un dușman al politicii proimigrație a Berlinului și Bruxelles-ului. Este și un susținător al Rusiei lui Putin, declarând chiar că, „trebuie să ne obișnuim cu ideea că Crimeea este a rușilor.“ Despre Zeman, The New York Times scrie că își calculează replicile pentru a lovi în elita intelectuală pragheză și o face atât de bine, încât este considerat cel mai bun orator din politica cehă.

Jiri Drahos, chimist, fost președinte al Academiei, cu o experiență cvasi-inexistentă în politică, este lipsit de verbul și carisma lui Zeman. A obținut 26% din voturi în primul tur. Drahos nu susține aderarea Cehiei la zona euro, însă are o poziție mult mai apropiata de Vest în ce privește imigrația și orientarea strategică a țării. Drahos își acuză rivalul că este susținut de serviciile ruse de informații și de propaganda Kremlinului.

Propaganda rusă, temă de campanie

Sondajele nu sunt de partea lui Zeman. Alegătorii următorilor clasați par să se îndrepte către opțiunea Drahos. Susținătorii actualului președinte cred în capacitatea sa de mobilizare în al doilea tur. La prima dezbatere față în față cu Drahos, marți seară, oratorul Zeman a câștigat detașat. Criticii săi au acuzat formatul agresiv al emisiunii, deloc pe placul sobrului chimist proeuropean Drahos. Cheia alegerilor va fi mobilizarea electoratului indecis, a celui educat, pro-Drahos, și a celui din mediul rural, pro-Zeman.

Prezidențialele care decid guvernarea

Miza alegerilor este mare. După reforma din 2012, președintele Cehiei are atribuții mai importante decât președintele României. Alegerile legislative din octombrie 2017 au adus victoria partidului antisistem ANO, condus de miliardarul Andrei Babis, supranumit „Donald Trump“ al Cehiei, și el împotriva imigrației și deschis către colaborarea cu Rusia și China. ANO nu a reușit să formeze o coaliție majoritară, însă președintele Zeman, pentru a-și asigura sprijinul celui mai puternic partid, l-a nominalizat pe Babis premier. Acesta a pierdut votul de încredere. În plus, o investigație OLAF pentru fraudă cu fonduri UE și ridicarea imunității parlamentare (votată marți) complică poziția lui Babis. Jiri Drahos a declarat limpede că nu va nominaliza un guvern Babis dacă va câștiga președinția.

Zeman contra Albright

Președintele Zeman are o imagine proastă în SUA și în Vestul european. Pentru profesorul ceh Jiri Valenta, de la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv, nu este de mirare, câtă vreme inamicii săi americani sunt conduși de Madeleine Albright, fost secretar de Stat, și de oamenii fostei administrații Obama care au rămas în continuare în Departamentul de Stat. „Îi doresc înfrângerea așa cum doresc și căderea lui Donald Trump, cu care Zeman seamănă într-un anumit fel“, scrie Valenta, pentru Gatestone Institute.

Spectrul poliției politice

Cine dintre cei doi candidați este mai „curat“? O privire înapoi, către Primăvara de la Praga, arată altceva decât The New York Times. Valenta scrie că Milos Zeman, student pe atunci, a susținut cauza Cehiei în fața economiștilor adunați la Leningrad și a fost exclus din Partidul Comunist. În acea perioadă, contracandidatul proeuropean Drahos a călătorit frecvent în Vest, sub supravegherea atentă a poliției politice. Zeman dorește relații bune cu Rusia din rațiuni geo-economice, asta a spus-o în mod repetat și la dezbaterea televizată de marți. Este vorba de interesul național, „un concept pe care, spre exemplu, fostul președintele Vaclav Havel l-a neglijat“, scrie Valenta. Același interes național îl face pe Zeman să ia în serios angajamentul de a respecta contribuția financiară a Cehiei la NATO.

Migrația este tema centrală a alegerilor prezidențiale, deși Cehia nu a primit decât 12 imigranți. Cehia este o țară mică, însă parte dintr-un Grup de la Visegrad tot mai puternic, care a jucat mult cartea refuzării cotelor de imigranți impuse de UE. Alegerea lui Zeman și tandemul pe care îl poate face cu Andrej Babis nu pot decât să aibă reverberații puternice în Europa Centrală și de Est.


Topul regional al „neîncrederii“ în UE

Țară    Încredere în UE          Neîncredere/Nu știu

Cehia  35%    65%

Polonia           43%    57%

Slovacia         48%    52%

Ungaria          49%    51%

România        51%    49%

Sursa: Eurobarometru, noiembrie 2017

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. La noi increderea in UE e vazuta favorabil din motive economice de ordin personal. Mai precis suntem favorabili UE pt. ca astfel avem sansa sa stergem pe unii la fund, contra cost evident. Ungurii, cehii, polonezii in special, au mai multa demnitate, probabil si o stare materiala mai buna si nu se prostitueaza pt. doi banuti ca noi. Alta mentalitate, alte popoare.

  2. Cehia, te rugam, rezista la „#Rezist”- poate se molipsesc si Romanii dupa voi, in ceasul al 12lea.

  3. Deci, daca Zeman isi apara interesul tarii lui , este pro-rus , betiv si demagog,dar contracandidatul este cat se poate de in regula daca e sustinut de d-na Allbright (adica CIA)!Halal jurnalisti!

    • Drahos, o jalnica marioneta bagata la inaintare, sa execute ordinele care ii sint trimise, aparuta din neant ! Exact pe modelul Macron (in Franta) sau Iohannis (in Romania). Cu mica diferenta ca, in locul „specialistului” in fizica (Romania), pentru diversitate in Cehia papusarii au optat pentru unul in chimie !

  4. Ro are cea mai mare incredere in EU , iar ei ne ,,belesc,,la maximum , ce frumos !

  5. nu am retinut unde se petrecea, insa a existat in Europa un presedinte care i-a spus unui ambasador ”ca nu accepta sa-i spuna unde este bine sa mearga si unde nu”, precis acel presedinte nu poate fi valoros pentru ca nu face parte din cultura de ghiacei care poate fi fragila si efemera daca soarele straluceste…

  6. Domne, faptul ca Zeman e prorus si antiamerican nu-i grav ! Ce e extrem de preocupant insa e faptul ca e antivegetarian ! Va dati seama ca asta e in stare sa-i manince, pe post de chiftele la micul dejun, pe Merkel, Macron si Junker impreuna ? (auziti, da’ presa asta deontoloaga occidentala, atunci cind spune de presedintele Cehiei ca e „mare consumator de alcool”, n-a auzit cumva si de unul fost prin Romania, mare consumator de sucuri de fructe si ceaiuri medicinale ? …). Una peste alta, eu sa stiti ca am mai multa incredere in contracandidatul sau, „sobrul chimist proeuropean Drahos”. Domne, va dati seama ca, ca fost chimist, o fi fost coleg cu coana Leana ?

  7. Tehnocracii se intoarcii !!
    Increderea in UE si USA scade proportional cu dezastrul lasat de tehnocraci la guvernare. Servilistii nationalisti au uneori ceva jena … tehnocratii niciodata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.