Cehii își adună toate forțele ca să construiască o centrală nucleară

Statul ceh a dat „verde” unui plan care ar urma să le aducă un reactor nuclear nou-nouț, până la finalul următorului deceniu, acordând, în acest sens, un împrumut fără dobândă companiei energetice naționale CEZ.

Costul ar urma să fie de mai multe miliarde de euro – 6, conform estimărilor, la care se adaugă și o asumare de a cumpăra energie de la viitoarea centrală la un preț determinat, pentru a o ajuta să fie viabilă. Planul Cehiei mai trebuie aprobat și de UE, dar oricum se va face, autoritățile guvernamentale precizând anterior că nu au neapărată nevoie de această aprobare pentru a merge înainte.

Noua unitate ar urma să suplinească producția de energie din centralele vechi pe cărbune, care se vor închide în următorii ani. „Asigurăm o sursă stabilă de electricitate, la un preţ rezonabil”, a scris pe Twitter ministrul Industriei, Karel Havlicek, citat de Agerpres.

Împrumutul va ajuta noul reactor de la actuala centrală din Dukovany să se apropie de viabilitatea economică. De asemenea, Guvernul intenţionează să cumpere electricitate de la centrala de 1.200 megavaţi la un preţ stabilit din costurile de construcţie convenite, pentru a sprijini CEZ.

Guvernul de la Praga şi CEZ, controlat de statul ceh, au anunţat că proiectul ar putea costa aproximativ şase miliarde de euro, dar criticii atrag atenţia că aproape întotdeauna proiectele nucleare depăşesc estimările iniţiale.

Un document guvernamental consultat de Reuters arată că împrumutul ar urma să acopere 70% din cost. Iniţial va fi fără dobândă, apoi se va percepe o dobândă de 2% după ce unitatea va fi funcţională. CEZ va putea obţine profit în urma implementării proiectului, pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de acţionari, susţine Executivul ceh.

Interes internațional

Conform informaţiilor din presă, şase companii şi-au arătat interesul în construirea noii unităţi: KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia, EDF din Franţa, Westinghouse din SUA, General Nuclear Power din China şi consorţiul Atmea – din care face parte Mitsubishi Heavy Industries din Japonia şi Areva din Franţa. CEZ ar urma să aleagă un furnizor până la finalul lui 2022. Recent, premierul Cehiei, Andrej Babis, declara că energia nucleară este o alternativă cu emisii de carbon mai reduse faţă de cărbune, folosit acum pentru a produce 50% din necesarul de energie.

Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ le are la Dukovany şi Temelin asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare, dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi profitabile pentru acţionari.

Recent, Comisia Europeană a aprobat două proiecte, în UE: la Hinkley Point în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.

Opţiunea preferată de Guvern este ca CEZ să construiască un reactor la actuala centrală nucleară de la Dukovany pentru a înlocui reactoarele care urmează să fie închise după 2035. Apoi ar putea urma un alt doilea reactor, la Temelin. Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

România a fost, mai mulți ani la rând, în discuții cu un concern chinez pentru construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, însă acestea nu au dus la niciun rezultat. Protocolul cu chinezii a fost rupt în acest an, nu știm ce se va întâmpla cu Cernavodă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Au trecut 30 de ani și in România nu s-a construit nimic important, de anvergură. S-a distrus si furat tot ce am avut,fabrici, uzine, cai ferate, material rulant, sisteme de irigații, bănci,PĂDURI,etc
    A raspuns cineva?
    Cel puțin câteva sute de persoane la nivel național ar trebui sa fie de mult timp dupa gratii. Unele sunt acum in politică,funcții înalte .

  2. NU A REUSIT nimeni nici sa termine ce a inceput ceausescu …VAI DE CAPU’ NOSTRU. Toate „contractele” se impart intre firmele securimii care capuseaza statul. „SUCCESURI”!

  3. UE avea nevoie de sparanghelezi, de tineri instruiti. Tinerii se obtin din tari sanatoase unde drogurile si altele nu-s dominante, deci tarile intrate trebuie tinute in stare in care sa fie o piata de desfacere a unor produse inferioare, teoria UE cu mai multe viteze, iar tinerii sanatosi si inteligenti sa poata fi usor atrasi spre o viata mai buna, un castig superior pentru reducerea procesului de imbatranire. Cine indrazneste sa faca un pas pt Romania trebuie distrus. Trebuia sa construim reactoarele 3-4, imediat au sarit, PM a fost ”ajutat” sa demisioneze pt ca voia un progres. Natura cu dezastrele ei poate regla nedreptatile.

  4. Ce scriu nu este xenofobie este strict realitate. Cehia are 10, 7 milioane de locuitori. Ungaria are 9,7 milioane de locuitori. După câți votanți sunt declarați România are 22 milioane de locuitori, adicâ peste cât Cehia și Ungaria la un loc. Ungaria are președinte ungur și prim ministru tot ungur și are în construcție o centrală nucleară realzată cu împrumut de la Federați Rusă. Cehia are președinte ceh și prim ministru tot ceh și a demarat procedurile pentru construcția unei centrale nucleare. Noi avem președinte sas domnul Klaus Iohannis și prim ministru ungur unitarian domnul Ludovic Orban care la ordin american au alungat pe chinezi de la costrucția grupurilor 3 și 4 Cernavodă ca să dovedim că nu suntem în stare nici să echipăm în 30 de ani două grupuri la o centrală nuclear!!! România are nevoie ca de aer ca pe lângâ centrala de la Cenavodă cu toate 4 grupurile funcționale să mai construiască o Centrală nucleară tot cu 4 grupuri generatoare ca să fie la limita necesarului următorilor ani. Din păcate o lălăim cu centrale pe gaz metan mici, cu putere totală de două treimi dintr-un singur grup de centrală nucleară, dependente de gazul străin, de severitatea iernii când gazul pentru industrie este redus sau închis. Sau atunci vom folosi gaz lichefia adus din SUA pentru care vom constru pipeline de la Constanța spre Ardeal. Probabil că insistă pe centrale mai mici pe gaz fiindcă acestea vor putea fi vândute străinilor ca și pâmântul, gazul, petrolul, apa de bâut și cât de curând aerul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.