Nuclearelectrica ar putea reporni producția de apă grea de la Halânga

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica (SNN), se pregătește să demareze mai multe studii pentru a fundamenta o eventuală decizie de preluare și repornire a uzinei de apă grea Romag Prod de la Halânga, de lângă Drobeta Turnu Severin, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN). Datele analizate de Profit.ro dezvăluie că această mișcare vine în contextul interesului manifestat anterior de către SNN pentru Romag Prod.

SNN este în căutarea informațiilor de pe piață referitoare la costurile și condițiile pentru furnizarea unor servicii de consultanță integrate, acoperind domeniile tehnic, financiar, mediu/autorizări, resurse umane și juridic. Aceste servicii sunt destinate efectuării unei analize de tip „Due Diligence”, elaborării unui studiu de fezabilitate și unui studiu de fundamentare, toate în vederea unei posibile preluări de către SNN a fluxului tehnologic de producere a apei grele (D2O) de la RAAN și reoperaționalizării acestuia. Planul SNN include preluarea și a activității de administrare a rezervelor strategice de apă grea ale României de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) și de la Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG).

În paralel, Nuclearelectrica vizează înființarea unui punct de lucru la sediul CNMAG din comuna mehedințeană Izvorul Bârzii. Colaborarea strategică între Nuclearelectrica și Laurentis Energy Partners (LEP), filiala gigantului nuclear canadian Ontario Power Generation (OPG), confirmată printr-un memorandum de înțelegere în toamna anului trecut, include și aspecte legate de producția și furnizarea de apă grea. Această substanță este utilizată ca moderator și agent de răcire în reactoarele CANDU și găsește tot mai multe aplicații în domenii precum farmaceutica, diagnosticul medical și electronica de ultimă generație.

Uzina Romag Prod, parte a RAAN, a întrerupt producția de apă grea în vara anului 2015, iar falimentul regiei a fost declarat în ianuarie 2016, după ce aceasta a fost în insolvență din 2013. Situația financiară dificilă a RAAN a fost influențată de producția de apă grea nerecuperată pe parcursul mai multor ani, care nu a fost vândută pentru rezervele strategice de stat și a dus la acumularea unor datorii către creditori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Un lucru exceptional, benific ptr tara, trebuia facut mai demult. O mare sursa de bani din export si uz intern, daca va avea manageri cinstiti la conducere si vanzari.Tari cu uzine de apa grea sunt cateva in lume.

  2. Imposibil
    Sunt 4 module de distilare , unul dintre ele abandonat inainte 2015. Duratele de viata depasite.
    Pentru functionare trebuie abur tehnologic la 16-18 bar, debit > 30 tone/ora. Se producea intr-o termocentrala.
    Pretul de cost mult prea mare.

  3. SM, doar pretul de cost e mult prea mare? Dar pretul de cost de impozit pe acciza? Si presupun ca ai facut deja o analiza de oportunitate si cost.

  4. Am primit acordul NORVEGIEI ??? POATE VINE VRE-UN COMMANDDO ISIS SA ARUNCE IN AER FABRICA !! CA DE, SUNTEM NAZISTI !!!

  5. Mă întreb și vă întreb:de ce nu se fac investiții pentru pornirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și se investește într-un proiect ce nu a fost testat nicăieri in lume? Mă refer la minireactorul de la Doicești.

  6. Pentru ca exista studi de fezabilitate si specialitate care arata ca mini-reactoarele NU-S rentabile
    de aceea !
    Crezi ca daca mini-reactoarele astea erau rentabile … NI LE DADEA CINEVA
    ca sa le devenim prin concureta energetica la pret …adevarati concurenti ?

    Se vede ca habar n-ai cum functioneaza TUN-urile (atentie: PE BURSA, firma ce le prodcie va sarii in ACTIUNi daca-i reuseste chiar cu BALAMUC radioactiv ulterior … TUN-ul pe BURS americna nu trebui sa tina mult !)
    si nu sti ce-s … „JOCURILE PIRAMIDALE” cu increderea prostilor !
    Tine minte comentariul asta si vezo PESTE ani la BURSA scopul acestui TUN BURSIER cu … mini-reactoare !

    PS: Chiar am IQ-ul ala cu care ma lauda toti ! ❤️❤️❤️
    Pricepi sau sa-ti desenz ? 🙁

  7. PE PÂMÂNT AVEM -DOICEȘTI-/APĂ GREA NU FOLOSEȘTI?/ :FACEM FOC ÎNTR-O CENTRALĂ ,SCOATEM APĂ NUCLEARĂ /ȘI O DĂM SPRE FOLOSIRE /„MINI- NUKII” DIN IUBIRE// DACĂ-I ORDIN CU PLĂCERE/DĂ LA „PRETEN”-TOT CE-ȚI CERE/ DĂ-I ȘI PĂTURĂ ȘI ȚOL /ȘI RĂMÂI ÎN KUB-UL GOL//!

  8. Numai tradatorii Romaniei au luat decizia inchiderii centralei de la Halanga. Da-le Domanea mintea de pe urma. Toti stiu ca apa grea pe care ne-o baga pe git canadienii, nu are puritatea celei de la Halanga. De ce sa importam, cind putem produce noi. Sa faca si testari la straini, pakistanezi si chinezi, care erau „programati” la apa grea de la Halinga, inainte de 90..

  9. La punerea in functiune U1 canadienii vroiau sa ne bage pe gat apa grea de la indieni, contaminata cu tritriu,contestand apa grea de la Halanga. Rafuiala cu ei a intarziat 6 luni punerea in functiune pana cand Comisia de la Viena in urma analizelor s-a vazut ca a noastra era pura si a lor contaminata. Apa grea printre altele consuma mari cantitati de abur.Aburul e furnizat de cele 3 grupuri de 50MW fiecare de la CET Halanga.Acolo Ceausescu intentiona sa mareasca la 15 numarul acestora.A venit Ciolos,omul canadienilor, si prima grija a lui a fost s-o inchida.Cine stie cam cat costa !Kg de apa grea si cam ce cantitate e intr-o incarcatura de reactor la Cvoda, realizeaza paguba.De 34 de ani votam hoti si lichele care jura pe biblie pentru straini nu pentru natia romana.

  10. Alt furt. Nu este energie nucleară și nici bombe.
    În afară de argumentele ce le are un copil mic că Moșul i-a pus cadoul sub brad, voi ce aveți?

  11. S-a uita cineva cine este CEO-ul de la NuclearoElectrica ? A cui nepot (netot) o fi oare ? În primul rând să explice de ce s-a oprit producția, cine a falimentat compania , cu ce scop , și câte șpăgi s-au luat ca să ”importăm” de la canadieni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.