România se dezice de fiica ei și fiica, Basarabia, se leapădă de mama ei naturală

27 Martie 2024

27 Martie este o zi de importanță capitală în făurirea destinului României.

27 Martie 1918 a însemnat piatra de temelie pe care s-a construit statul național și întregit al românilor.

Asta a fost pe 27 Martie 1918, dar astăzi, 27 Martie 2024, la 106 ani distanță autoritățile române nu pomenesc o vorbă despre acest moment istoric.

Și nici partidele care se bat cu cărămida în piept declarându-și patriotismul.

Maia Sandu, președinta republicii separatiste vorbește de dezvoltarea independentă și liberă în UE, alături de România, a minusculului teritoriu de dincolo de Prut.

Liber de ocupația României?Alături, dar nu în cadrul celei care în mod natural este ȚARA MAMĂ?

Când ar trebui să fie zi de sărbătoare pentru neamul românesc, ne plângem familia dezbinată de interesele meschine ale conducătorilor corupți și lipsiți de patriotism, în care o mamă denaturată, România se dezice de fiica ei și fiica, Basarabia se leapădă de mama ei naturală.

Dacă în 1918, Basarabia se întorcea cu lacrimi și dor la sânul unei Românii care își primea cu drag fiica, deși se lupta în condiții vitrege pentru supraviețuirea ființei naționale, astăzi, aceeași Basarabie nu-și mai recunoaște mama.

Chiar dacă astăzi avem parte de niște conducători jalnici, demni de disprețul celor care au înfăptuit România în condiții cu adevărat dramatice, ca români avem obligația să ținem capul sus și să spunem cu mândrie și speranță:

Trăiască de-a pururi, Unirea Basarabiei cu România!
Mircea Popescu
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 66
Author

108 Comentarii

 1. Mircea Popescu, președintele Consiliului Mondial Român :))))))) -organizatie inventata de el,(care isi face singur cafeaua ) ramane la 80 de ani, acelasi ‘ațațator la razboi’cum spunea Marele Stalin
  Unora le ia D-zeu mintile,pe fond de bautura.
  Cand 80% din populatia Rep Moldova va vota in favoarea unificarii,atunci abia trebuie luata in calcul,altfel e o tara ca oricare alta,care trebuie respectata
  Cititi si ‘Rusia cu picioare de lut’articol scris de infierbantat in iunie 2023,sa muriti de ras:))))

 2. Eu unul nu doresc unirea cu Moldova, dimpotriva doresc balcanizarea Romaniei. Vreau ca Valahia sa fie independenta

 3. Pentru informatii suplimentare,pina una alta, suna te rog la SRI,Directia I (tradari si spolieri de tara).Extremistilor!

 4. Bună !
  Nu le Dumnezeu mințile!
  E vorba de oportuniști, slugi si trădători de neam!
  Maia Sandu e dirijată de la vest si mai la .vest. Nu are viziune!
  Umbla cu păcăleali pt români, cu cerseala. Germania si SUA nu vor Romania întregită! State mai mici, fără putere pe care sa le poata domona ușor.

 5. Moldova este pământ românesc până la Nistru , dar vicisitudinile istoriei au schimbat structura populației! Bugeacul ~13.000 km pătrați cu cele 3 județe este 80% rusofon , 40% din Moldova ( republica) la fel , deci care NU VOR UNIREA !!! Și atunci trebuie aplicat principiul natural : ” Dragoste cu forța nu se poate ” !!! Și dacă SoroshiZda drogată nu se astâmpără toată Moldova ( republica) va vorbi … rusește ( calcă pe urmele ukRUINEI ) !!! Vai de capu’ lor ( și al nostru la fel ) ! Și în primul rând nu vor reptilienii ( dacă voiau , ne acceptau Unirea imediat după ‘ 90 ! ) , ei aplicând doctrina : ” Dezbină și … STĂPÂNEȘTE!!! ” … Doar Mamma RUSSIA & Co se mai opune hegemonului mondial ( care-i pe ducă!!! ) , Russie pe care sperau s-o hăcuie in ” tranșe” mici !!! Numai că după bețivanul ăla a apărut Puținel cel Mare ( care bagă spaima în hotare ) !!! … Drogați din lumea largă, uniți sub curcubeu strigați : ” Slaba ukraini” !!! ( la latrinA3 )

 6. Basarabia a fost si este Cancer pentru Romania in….La 27 martie 1918 Romania si – a semnat sentinta la moarte prin anexarea unei provincii a Rusiei….Doar rumunii prosti, analfabeti leghionari nu pricep aceasta realitate….La 27 martie 1918 Romania a anexat Basarabia cu Armata romana invadatoare intr – o republica a Rusiei, fosta Gubernie a Rusiei, castigata de Rusia de la Otomani in 1812 prin Razboi…Statele Unite ale Ameticii NU recunosc anexarea la Romania…Otomanii detineau Basarabia de 350 de ani. Rumunii puturosi au vrut sa moara soldatul rus pentru ea, ca sa i – o dea lui, MOCA…Rumunii doar au mintit, au falsificat Istoria….

 7. Bună !
  Nu le ia Dumnezeu mințile!
  E vorba de oportuniști, slugi si trădători de neam!
  Maia Sandu e dirijată de la vest si mai la .vest. Nu are viziune!
  Umbla cu păcăleali pt români, cu cerseala. Germania si SUA nu vor Romania întregită! State mai mici, fără putere pe care sa le poata domona ușor.

 8. Actuala geografie a Europei este ‘opera’ altora iar România a luat act de luare la cunoștință pentru a nu aminti că România a recunoscut republica Moldova iar aceasta are o mare problemă cu Transnistria.

 9. Lui Obiectivitate de la 10:47..
  Românii stiu ce trebuie de făcut cu oaia stearpă? O alunga..
  Textul super..

 10. Basarabia, ca nume, vine de la numele intemeietorului Tarii ROMÂNESTI, Basarab I/1310.
  Si tocmai de aceea, ROMANIA (cea numita asa de la anul 383 AD/de catre Auxentiu de Durostorum), Tara ROMANEASCA (WALLACHIA a lui Rämunc, numita asa inca din vreamea lui Attila/430 AD), devenita Tara ROMÂNEASCA/1310 si ROMÂNIA/1859 … … NU S-A DEZIS, NICIODATA, de fiica ei Basarabia ! Cea furata in 1812 de catre Imperiul Tarist, din 1944 de catre URSS,din 1991 de catre unii care nu mai traiesc pe malurile raului Moldovei sau al Dâmbovitei.

 11. Se pune întrebarea, Ștefan cel Mare a avut o dublură?…
  Cât de curând nu vom mai auzi de el!…va fi interzis exact ca Antonescu!…

 12. Hitler,tot asa vroia unirea cu Austria/ Anschluss,ca Austria e germana,Putin tot asa vrea unirea cu Ucraina si Belarus ,ca n’ása ,sunt ‘rusesti’,etc
  Motive de razboi se gasesc tot timpul cui nu-i place Status quo-ul stabilit dupa al doilea razboi mondial,implozia URSS,etc

 13. Se dezice? Poate că deja și-au atins scopul cu cetățenia română pe banda rulanta, altfel, oricum erau vorbe goale de conținut care nu aveau sens decât că minciuni.

 14. ca nu sunteti elevi ca ati fi fost sanctionati pt ca indrazniti sa spuneti ca Basarabia este pamant romanesc. Cum aveti o varsta poate de interdictie pandenica, traiti nostalgiile parintilor si bunicilor vostri. Nu cred ca se va schimba ceva. Ar fi tragic daca dinnou cei din fostul Regat se vor jertfi pt a fi luati peste picior de aia de peste munti si de peste Prut. Uitarea pare o solutie.

 15. Ce lucru interesant! Dușmanii de moarte ( Brusselezii și Kremlinezii; Sorosiștii și Putiniștii; Globaliștii, „Naționaliștii” și RuskiMirii; „Valahii”, ardeleniștii, moldoveniștii și Rumburakcii) se împacă imediat când vine vorba de Basarabia! Toți sunt de acord că nu trebuie să se mai facă nicio Unire cu România. Ca în snoava aia cu Nastratin și hoții care se certau la poarta lui iarna, în miez de noapte. „ De ce se certau , bărbate, oamenii ăia ?” l-a întrebat nevastă-sa , foarte curioasă. „ Se certau pe plapuma noastră!” i-a răspuns Nastratin. „Dar cum ți-ai dat seama?” insistă ea. „Păi, simplu: cum mi-au furat-o , cum s-au împăcat! Iată motivul pentru care Unirea Basarabiei cu România trebuie făcută cu orice preț! Ce nu convine tuturor dușmanilor națiunii române este cel mai urgent și mai important lucru pe care trebuie să-l înfăptuim. Politicienii lași și trădători nu sunt nemuritori.

 16. @ doru popescu…Rusia a dat numele de Basarabia zonei dintre Prut si Nistru…o zona cu populatie foarte amestecata si pe care NU am putut – o controla dupa 1500. Am pierdut – o la Otomani…Acu, trebuie spus cinstit ca fara Rusia, azi erai musulman….Rusia a luptat 350 de ani in 12 razboaie cu Otomani, in final Rusia ne – a dat Independenta la 1877…Da, stiu vrajeala cu Scrisoarea Marelui Duce….Rusia oricum castiga Razboiul de la 1877..1877 pe care l – a initiat, cand ar fi ocupat si Constantinopole daca Occidentul nu se opunea….Inainte de 1521 NU a existat nicio dovada scrisa despre notiunea de roman….Dacopatii inventeaza prosteste, s – au imperecheat cu romanii ocupanti, dar Alfabetul Latin nu l – au invatat, de aceea a existat Mileniul de Singuratate dupa retragetea Aureliana…A trebuit sa vina Ungurii in zona ca sa avem niste izvoare scrise dupa anul 1.000…

 17. Romania , ca de altfel toate statele din UE și NATO, au semnat parafat angajamente solemne de neagresiune și de nemodificare a granițelor actuale… chiar de Germania, Jugoslavia, Cehoslovacia , sunt excepții. Insă romania nu poate avea pretenții la teritorii devreme ce nu le-a avut.. Romania e stat artificial creat,. Nici măcar istoricele Moldova, sau Valachia nu erau decît un amalgam de venituri peste care erau mereu imperiile lumii. Să ai tupeul de măcar a căsca gura , inseamnă agresiune primitivă..

 18. Victor Grigor, excelentă observația! nota +++1000!!!
  PS: nu mai poate românul să intre pe forum la ziarul lui Rațiu, fără să nu calce în ăia enumerați de tine mai sus, plus axon și marele urSulache. Ăștia, nu numai că put, da nici nu se mai dezlipesc de pe talpă.

 19. Rusia a dat numele de Basarabia zonei dintre Prut si Nistru … dupa numele familiei intemeietoare a Tarii ROMÂNESTI/ familia lui Basarab I/1310.
  Acesta a fost numele acestui taram si in epoca Tarii ROMÂNESTI/(1310-1350), a Tarii ROMÂNESTI a Moldovei/(1350-1812), ramanand aceeasi si in vremea Imperiului Tarist/(1812-1918), precum si in vremea ROMÂNIEI MARI/(1918-1944).
  Numele taramului a fost modificat, de catre cei din URSS, din Basarabia in RSS Moldoveneasca/(1944-1991), nume ramas asa, ca R. Moldova (cea neudata INSA de CATRE apa raului Moldova) /post 1191.

  Confunzi Basarabia cu Bugeacul turcesc !

 20. Mandrie ptr trecut, da, dar speranta in refacerea Romaniei Mari, yok. Ramane sa admiram harta Romaniei Mari la fel cum admira ungurii harta Ungariei Mari.
  Ce speranta mai poti avea de la un popor deznationalizat si care 3/4 este rusofil? O unire cu asa indivizi ar fi exact ca si cum ti l-ai baga pe draku-n casa. O Rep Moldova ar fi ptr noi cum a fost Donbasul ptr ucraineni. Ar fi cuiul lui Pepelea al lui Putin infipt in inima Romaniei.
  Astia trag spre Asia, degeaba trage Maia Sandu spre Europa……[Rumburak]

 21. Si inchei discutia despre neamul cel stravechi al GETO-DACILOR … citand din cartea ‘Dovezi ale istorie’ a istoricului bizantin Laonic Chalcocondil/(1423-1490), cel care scrie despre taramurile noastre … ‘inaintand impreuna cu Istrul spre rasarit, ajungi la daci … taramul care se intinde din Ardeal (Dacia peonilor) si pana la Pontul Euxin’ … numindu-l ‘Dacia lui Mircea (Mircea domnul Daciei)’ [Tara ROMÂNESCA], ‘Dacia lui Bogdan’ [Moldova], ‘Dacia peonica’ [Transilvania], taram al ‘celor care vorbesc o aceeasi limba’, ‘o limba apropiata cu a italienilor, dar intr-atat de stricata si diferita, incat italienii cu greu inteleg ceva, cand cuvintele nu sunt exprimate deslusit, incat sa priceapa ce ar putea sa spuna’ [o limba ROMANICA vulgarizata].
  Mai spune el ca ‘acestia au fost in vechime geti, altii ca au fost daci’.
  Deci, inainte de 1521 AU EXISTAT dovezi scrise despre notiunea de români (si nu de romani). Limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

 22. „Dragoste” cu sila se numeste viol ! Iar tradatoarea sorosista, matracuca cu mecla de oaie bleaga de la Chisinau spera din tot sufletul, dar degeaba, s-o violeze si pe ea cineva, ma rog … Si asta in timp ce complicii la fel de tradatori si nemernici de la Bucuresti tac ca porcu-n cucuruz.

 23. Mare Urs, mie imi place placa asta cu stat artificial creat ( care e bagata si la Ucraina). Da ne si noua un exemplu de stat natural, care a aparut liber in natura.

 24. Stat creat artificial a fost Ungaria voastra maaaare.
  Ungurii erau minoritari in statul numit chiar cu numele lor. In Austro-Ungaria erati si mai minoritari. Mai artificiala bazaconie ca Hungaria vostra, nici nu se poate imagina: SA FITI MINORITARI IN PROPRIUL STAT!!!
  Exact cum a fost cazul la noi: se numea intr-un rand Tara Cumanilor, dar daca-i strangeai pe cumani nu aveai nici de-o ciorba.
  Dupa tartacutza ta hungureasca toate statele ar trebui declarate artificiale, ptr ca toate s-au nascut prin casatorii, cuceriri si aliantze. Situatie in care se aflau anterior state mari din Europa: Spania, Italia, Franta, Germania etc. Romania Mare nu este un stat artificial, ptr ca unirea s-a facut benevol si la dorinta majoritarilor romani.
  Statul artificial este ala cand vine Stalin, Hitler si Horthy si trag o linie pe harta si spun: ,,Asta-i Ucraina, asta-i Hungaria cu 1/2 Transilvania. La Romania mare n-a tras nimeni cu creionul pe harta. A declarat-o poporul majoritarilor din toate regiunile.
  Asta te doare de fapt pe tine: ca romanii au fost majoritari si si-au decis singuri soarta.
  In afara ca esti extremist, revizionist si romanofob, mai esti si irational.
  Iredentist nu te pot numi. Iredentistii revendica teritorii populate cu oameni din aceeasi etnie, iar Transilvania este populata cu 6 milioamne de romani si doar 0,9 mil de unguri.
  Esti un personaj care infectezi acest forum cu porkariile tale elucubrante…..[Rumburak]

 25. Cea mai mare impostura si cea mai mare provocare putinista cu acest titlu in Cotidianul.Marsh ma propagandistilor putinisti.Moldova nu are nevoie de Romania,ea doreste sa intre in UE. Romania se transforma in cloaca cu PSDNL,haur si Sosoaca.

 26. Unul din fii mei viziteaza des Italia atat continentala cat si insulara impreuna cu familia lui. De multe ori auzindu-l vorbind romaneste cu nora si cu nepoata mea, vanzatoarele de prin magazine ii intrebau daca sunt din sudul Italiei si ramaneau foarte uimite cand le spuneau ca sunt din Romania.
  O cunostinta mi-a spus ca la Napoli, cei de acolo pronunta identic: ,,frate-miu si sora-mea”……[Rumburak]

 27. PS. Istoricul bizantin Laonic Chalcocondil/(1423-1490) vorbeste despre limba română, in alfabet latin, dintr-o epoca (epoca lui Bogdan I/(1307-1367) si a lui Mircea cel Batran/(1355-1418)), epoca anterioara Conciliului de la Florenta (1432), deci dinainte ca românii sa treaca la folosirea alfabetului slavon (pentru a se impotrivi catolicizarii), epoca lui Alexandru cel Bun/(1400-1432).

 28. Romania inconjurata de imperii harparete care vor extinderea. Imperiu rusesc mistenitir al Imperoului huno mongol . Imperiul Otoman turc mostenitor al Imperiului Bizantin greco armean. Imperiul Austriac. Imperiul francez . Astea sunt imperiile din jurul Romaniei si mai este imperiul englez si iudeo amerucan. Atestat istoric de acum 3 mii ani Tiragetii ramura a getilor locuia in Basarabia pana la mare teren actual ocupat de Ucraina.
  Puterea MILITARA FACE LEGEA nu conteaza cine are dreptate.
  Trebuie bagat stagiul militar obligatoriu. Trebuie refacuta industria de stat constructoare de masini.

 29. Romania inconjurata de imperii harparete care vor extinderea. Imperiu rusesc mostenitor al Imperiului huno mongol . Imperiul Otoman turc mostenitor al Imperiului Bizantin greco armean. Imperiul Austriac. Imperiul francez . Astea sunt imperiile din jurul Romaniei si mai este imperiul englez si iudeo amerucan. Atestat istoric de acum 3 mii ani Tiragetii ramura a getilor locuiau in Basarabia pana la mare teren actual ocupat de Ucraina.
  Puterea MILITARA FACE LEGEA nu conteaza cine are dreptate.
  Trebuie bagat stagiul militar obligatoriu. Trebuie refacuta industria de stat constructoare de masini.Asa au rezistat romanii prin lupta.

 30. Popăscule, juvete, ia ye$$plică-ne tu ce căutau SUB FERESTRILI CLĂDIRII baionetili lu’ Berthelot (două divizii di „călărași” trimise – dupe CAPITULARE, di nemernicul brătian, în urma KADOULUI „Bessarrabiya” a’ Kaiserului Wilhelm care avea deja ocupat militar di la Rusia teritoriul imens ce apoi l-a numit „Ukraina”, pintru văru’-s’u Ferdi’ Urecheatu’ încornorat – în februarie), ÎN TIMPUL VOTULUI! …ca să știe „votanții” ce pățesc dacă nu iese „ce treb’e”?
  Șî cît di reprezentativi ierea „reprezentanții” care votară?
  Trăiască VOTUL DIMUKRATIK bayonettar!
  https://i.pinimg.com/originals/54/af/34/54af34ccd5a671fff7fe353625cd0304.jpg
  …mincinoșilor cu ambiții juvețești imperialiste! V-au dat bulgarii o lecție ce s-o țineți-minte, cu Kadrilaterul – ce șî pi ăla l-ați anexat mișelește în 1913, atacînd mîrșav dîn spate Bulgaria aflată în dificultate luptînd pintru independență contra musulmanilor ocupanți di sute di ani.
  Da’ nu înțăleg un fapt: di ce i-ați făcut-cadou lu’ javra Berthelot un castel șî un sat di iobagi în Transilvania?! Trăbuia să-i faceți-cadou un castel șî un sat di iobagi în Bessarrabiya, că ‘colea a avut un rol! Uite, vă rekomînd io unu’:
  https://www.euronews.ro/articole/care-e-istoria-castelului-mimi-din-bulboaca-locul-in-care-e-organizat-summitul-co
  Că în uOltenia „aveți dăcit” Kule, di păstrat birurili! Șî alea, construite di zidari otomani, că di aia se numesc așea, tiurkește, că nici di atîta nu iereați în stare. Da’ voi vreți Bessarrabiya, cum ați vrut șî Transilvania……[RromBurak]

 31. Cracanatule, Romania n-are nevoie de Basarabia si nici invers. Basarabenii sunt rusificati si impanati cu khazari. Acolo se bat doua bande sioniste: a lui Soros si a lui Shor. N-avem nevoie de ei! Avem si asa destui perciunati cu nume schimbate, majoritatea in USR si in ” societatea civila „.

 32. @axon:

  In fine, spui si tu un adevar: acela ca marile puteri ale timpului i-au oprit pe rusi sa ocupe Constantinopolele. Atunci, despre ce victorie a Rusiei mai poate fi vorba? Nu e nici o vraja cu telegrama Marelui Duce. Fara contributia, insistent solicitata, a Romaniei si cea a voluntarilor din Balcani, nu este deloc exclus ca deznodamintul sa fi fost altul.

  Oricum, Rusiei i se da binisor peste nas la Berlin, unde 19 din cele 29 de articole ale Tratatului de la San Stefano sint fie anulate, fie modificate. De abia dupa Congresul de la Berlin si evacuarea Romaniei de trupe rusesti, la somatia Germaniei, se poate vorbi de independenta Romaniei. Refuzul Rusiei de a-si retrage armata prevestea o noua incercare de ocupare, dupa cum fusesera nenumarate altele.

  In rest, numai obisnuitele tale aberatii. Moldova pierde spre sfirsitul secolului 15 Bugeacul, adica partea de sud a teritoriului dintre Prut si Nistru. Zona pierduta devine intr-adevar pestrita etnic din cauza ocupatiei turcesti, dar restul isi pastreaza predominant caracterul romanesc pina azi, ceea ce se vede din numele localitatilor.

  Din 1521, este primul document in limba romana care s-a pastrat. A spune ca de atunci dateaza romanitatea este pur si simplu o timpenie, pe care ura feroce si preascurtimea de minte o poate produce.

 33. BASARABIA este PARTE a Romaniei,
  indiferent CATE Venituri au fost INTROMISIONATE din 1944 si pana ACUM, afara de CeiIntromisionati de catre Imperatorii RUSI din 1812.

  BASARABIA va reVeni la ROMANIA, DINCOLO de Referendumuri PERFIDE, cu Atatia VENITI_ImPinsi in Zona.
  Cu ARMATA Rusa a fost LUATA, furLUATA.

  Fie cu Armata ROMANA,
  fie de BunaVoie de Neam BUN,
  NU de Neam NAROD din ArgumentA Stramba.

  Iar SINGURA Posibilitate de a RAMANE definitiv IN ROMANIA MARE reFacuta este in Conditiile expuse PE SCURT in Textul de mai jos.

  Care are Doua Parti si SPER ca VIGILES de la PAZA sa le lase impreuna, pentru Claritate.
  CONTINUA Joaca I_Responsabila cu RUSIA.
  CONTENIREA Rusiei de catre Occident, perfect legitima – daca este DOAR CONTENIRE – se face NUMAI si NUMAI prin
  CREAREA Imediata a unui Teritoriu NEUTRU, de Separatie MILITARA intre Occident si RUSIA, de la Mediterana la Baltica.
  CONTENIREA Occidentului de catre RUSIA, perfect legitima – daca este DOAR CONTENIRE – se face NUMAI si NUMAI prin
  CREAREA Imediata a unui Teritoriu NEUTRU, de Separatie MILITARA intre Occident si RUSIA, de la Mediterana la Baltica.
  OriCARE Alta POLITICA cu PLANs ASCUNSE, da’VIZIBILE usor este FALIMENTARA in TOATE Sensurile si din Partea OriCUI.
  SI PERICOL Urias pentu LUME.
  Deocamdata S-A VAZUT in Mod CLAR Occidentuu’ vrea sa SPARGA si sa STAPANEASCA usor RUSIA, pe Bucati mai MICI.
  POSIBIL ca SI INVERS,
  da’OriCUM RUSIA NU este ACUM capabila de ASACEVA si nici in Viitor NU CRED, pentru ca AU destule Bogatii si de CONSTRUIT o Tara MARE.

 34. INCHEIERE
  DAR, NeStiind NICIODATA CE si CUM va fi VIITORUL,
  CeaMai Inteligenta SI CINSTITA – fie SI de Nevoie Reciproca de Liniste, Pace,Dezvoltare – POLITICA este
  SEPARAREA Militara cu acel Teritoriu NEUTRU de la Mediterana la Baltica, GARANTAT direct de SUA (NATO, tot Aia …) SI RUSIA.
  Altii, ca Martori si Garanti SUPLIMENTARI ai Neutralitatii de SEPARATIE sunt BineVeniti.
  CINE NU vrea ASACEVA, inseamna ca PUNE in Pericol LUMEA.
  In REST ar trebui ca Aia_CARE au dezLantuit IADuu’ in Ucraina sa fie
  JUDECATI in KIEV, la Locuu’ FAPTuirii Criminale CINICE si SADICE prin Provocarea MORTII InUtile de Sute de Mii de Slavi.
  Pentru NOI, Romanii, SINGURA Varianta CeaMaiPutinRea este Asocierea SAU/SI, reUnirea Ucrainei cu Federatia Rusa (ca si Belarus sau alelalte Republici din Asia Centrala).
  UCRAINA singura NE va CREA multe Nasarambe, chiar Agresiuni.
  Va fi ImPlacabil InEvitabil, NeGresit un ALT Factor de Presiune pe Romania, afara de Cel VECHI, UNGARIA, Factori care explica CEDAREA Permanenta a Decidentilor ROMANI in Fata Santajului PERMANENT, CINIC si JEGOS cu Transilvania SI ulterior cu Moldova TOATA, pana la Carpati,
  SANTAJ Ordinar aplicat de 34 de Ani Romaniei pentru a accepta JAFUL NeRusinat si Ticalos al Occidentului, JAF care ne-a dus in Pragul DEMOLARII TOTALE a STATULUI Romanilor.
  UCRAINA asociata cu Rusia, CONTROlata de RUSIA ,
  IN Conditiile SEPARARII Teritoriale descrisa mai sus, UCRAINA NU ne va putea atinge in niciun Fel!
  Pentru ca RUSIA ar fi CONTENITA de Teritoriul de SEPARARE GARANTAT intru NEUTRALITATE de SUA si RUSIA, OPRITA din START la OriCARE Intentie EVENTUALA de LARGIRE impreuna cu Ucraina!
  INCHEIEREA INCHEIERII

 35. INCHEIEREA INCHEIERII
  O Tara care NE detine ILEGAL Teritorii ROMANESTI, FURATE de URSS si RUSIA Tzarista,
  O Tara care duce o Politica de Stergere a Identitati Romanilor DIN Ucraina, fie din Teritoriile FURATE, fie din Ucraina Veche, UNDE Romanii sunt CeiMaiVechi, de la Boirebista
  (pentruca Limba ROMANA este LIMBA StraVeche a DACILOR, din care a rasarit SI LATINA prin INVAZIA unor StraVechi Triburi de DACI in V-ITALIA, cea plina de VITE,
  FAPT cunoscut de Traian si asta explica Tratamentul plin de RESPECT fata de DACI, NICIODATA intalnit sau repetat la ROMANI in Relatiile cu ALTE Popoare, FAPTE Negate cu Orbire tAMPA, de ORBETI Slugi “ de Tip Oprea GAINA SI de catre Istoricii ROMANI, speriati de Bombele Liftesques .
  O Tara care vrea sa stearga limba Romana din Mintile ROMANIlor DIN OriCE Forma de UCRAINA,
  O Tara in care ROMANII sunt numiti cu URA de UeberMenschen RASISTI „Tigani Albi”,
  URA obnubilata Oportun de un Occident CINIC, care NU ii iubeste NICI pe Ucrainieni, doarATAT CAT sa UCIDA Rusi … …
  NU NE POATE FI O VECINA CUMSECADE.
  OriCE Alte Idei cu „Slava Ucrainii” si altele de Gen sunt Aiureli de Moment „POLITIC” la Ordin STRAIN si CINIC.

 36. Dragilor! Voi n-ați fost niciodată daci, cumani, gepizi, romani, vlahi, slavi, unguri, sași, etc. Tot așa nu veți fi germani, italieni, spanioli, englezi, americani, suedezi, etc. Voi sunteți macaci dî India, aduși buchet în urma cailor de către Batu can. Voi n-ați avut stat organizat, neorganizat, natural, artificial,,, și nici nu veți avea odată. De ce? Fiind că nu aveți noțiunea statului.

 37. Basarabia a fost, este si va fi pamant romanesc, indiferent cat prosti mananca rahatul altfel. Si ma refer la Basatabia intreaga, adica si sudul, Gurile Dunarii si nordul, Cernautii si Buceagul. Poate acum nu se poate dar, nu trebuie sa uitam niciodata.

 38. Derbedeului de azi, la 13:28:

  Cind Sfatul Tarii, parlamentul proaspat declarate independenta, nu autonoma cum delireaza axon, cerea asistenta Romaniei, si asta dupa ce o ceruse intii Rusiei, misiunea lui Berthelot era deja pe picior de plecare, fiind deja plecata cind Sfatul vota unirea.

  Ca votul nu a avut nimic de a face cu vreo baineta se vede din insusi rezultatul sau. Unirea nu a fost votata cu 90-99%, asa cum se voteaza pentru Rusia si pentru Putin. Daca romanii au fost niste ocupanti, de ce rusi, romani, evrei, probabil si altii, isi riscau viata, pentru a trece spre Badarabia, nu invers, in raiul sovietelor?

  Bulgaria, la fel ca Ungaria, nu a demonstrat nimic altceva decit ca este un pigmeu cu ifose de imperiu. Romania a pus capat, cel putin pe moment, expansionismului bulgar, caci Bulgaria isi atacase fostii aliati din Primul Razboi Balcanic. Daca ar fi fost victoriosa, sigur urma sa atace si Romania. Chiar daca Romania nu ar fi anexat Cadrilaterul, ceea ce pare a fi fost o greseala politica, Bulgaria tot ar fi vrut Dobrogea toata, basca Bugeacul.

  Bulgaria a obtinut, in fine, Cadrilaterul, prin cirdasia cu Germania nazista, agreata dupa aceea de Stalin, ca doar el si nu altul era cel care batuse palma cu Hitler.

 39. @qwe:

  Gabore mincinos, spoitor de tingiri ruginite, cauta-ti de grija tigailor si gistelor tale si nu te mai lua de altii.

 40. PENTRU COMENTATORII CEI POTRIVNICI UNIRII MOLDOVEI DIN STANGA PEUTULUI CU ROMANIA: MAI ANALFABETILOR IN 1940 IMPUTITUL DE STALIN SATANA CEA MARE DE LA MOSCOVA A INTRAT CU TANCURILE IN ROMANIA FARA A FACE VREUN REFERENDUM! ASA CA IMI BAG EU PICIOARELE IN REFERENDUMUL VOSTRU, UNIREA TREBUIE FACUTA PUR SI SIMPLU! TRAIASCA ROMANIA MARE!

 41. Moldova de peste Prut suferă de gaslighting și sindromul femeii bătute.Sa iubești rusul după aproape un milion de morți de foame după ocupația sovietică, după ce ce mergeai la neamuri în Cernăuți cu pașa portul și după ce o grămadă au fugit în România de biciul nacealnikului muscal, asta e prostie.Peste, mai crezi și poveștile rusului”frate” cu românul rău, prost și laș(la lideri, se nimerește) dar fugi să-ți iei cetățenie că să poți fugi mai departe în Italia, la șters de c-r bătrâni, sa iei bani.Adevărul este că avem politruci care nu se ridică nici pe departe la cerințele Istoriei, primul fiind tovarașul ion ilici iliescu, președintele liniștii noastre care a ratat unirea oferita de ruși pe tavă, fiind preocupat de menținerea”vidului legislativ” și reciclarea la putere a nomenklatorul PCR.Cu așa lideri și cu prostanii votaci aferenți, orice eșec e previzibil.

 42. Adevărul este că intelectualitatea română din secolul al XIX-lea s-a preocupat prea mult de Transilvania și nu și de Basarabia în egală măsură.

  Și ce contradicție: să te dezici de frații tăi de peste Prut pentru NATO (tratatul tâlhăresc de la Madrid), dar să-i recuperezi tot la ordinul NATO

 43. Ursake, dacă nu era un polak pe numele lui Sobiețki „marile imperii” cântau akhbarru de trei ori pe zi și asta pentru tembela decizie de a elimina Bizanțul.Daca o să ai neamuri sau pretenari decupați cu cuțitul prin tramvaiele mă(t) reței Germanii, Austrii samd , n-ai decât să mulțumesti marilor imperii care au abandonat Ungaria ca pe-un fleac de oricâte ori le-a fost la îndemână.

 44. Trăiască și înflorească, Moldova , Ardealul și Tara Românească ! Salutari călduroase, frati moldoveni !

 45. Mda , iata ca @ Marele scUrs , @ qwe aka @ din Ardeal cu dragoste au liber de la cenzura sa ne balacareasca . Si unde ?Tocmai la Cotidianul.Daca scrii ceva de ei ” Dumitru Popescu-Dumnezeu” cenzorul te blocheaza.Se rasuceste in mormint fondatorul Ion Ratiu. Va mai amintiti de el ” dragi” cenzori? Sau e doar un nume pe frontispiciu ?

 46. Romania are nu un guvern, ci o Administratie Coloniala anti-Romaneasca,
  De la ’89 incoace, cu exceptia catorva „vanturi” ale lui Basescu, nimeni nu a miscat un deget pentru unire.

 47. Au iesit patriHotii sa infiereze pe toti cei care sunt antionionisti ! Oare de ce ?
  Ce ofera PATRIA MUMA pentru FICA ei ? vo 15 mld euro datorie externa ,la care tre sa plateasca si basarabenii hotiile smecherilor della Bucale ! Dar le va aduce toate deliciile lgbt-ismului lumii civilizate ,plus baze militare ale ,,partenerului strategic,,ca sa nu mai fie sub cizma ruseasca ci sub bocanc amerloc !
  Cand s-a reunificat GERMANIA ,patria muma le-a ridicat nivelul de trai celor din RDG ,intr-o secunda !dar cu bulibasa premier ,basarabenii vor trebui sa cotizeze la greu !
  ca ,de ! v-am luat gratis in UE ,nerecunoscatorilor ,si voi sa nu dati nimic ? nu se poate !branza-i pe bani intre frati !

 48. Basarabia s-ar fi unit demult cu Romania, daca Romania ar fi avut o situatie economica buna si stabila si n-am fi fost de 34 de ani coada Europei.
  Daca Romania ar fi avut o situatie infloritoare, un nivel de trai ridicat si perspective economice bune, moldovenii romani, rusi si gagautzi s-ar fi rugat ei de noi sa ne unim.
  Acum ce sa le oferim? Hotii, escrocii, clanurile interlope si de mafioti, leprele din politica romaneasca, gunoiul de justitie(j) romaneasca, legile noastre imbecile?……[Rumburak]

 49. Si Rumunia si Moldavia mincatori de mamaliga sint slugile si coloniile Diavolului drogat si criminal inca

 50. Cine nu a inteles ca ai mari au avut si au alte ganduri cu Basarabia si Bucovina de nord( in fond „Tara de sus” a Moldovei), trebuie sa-si revizuiasca pozitia. Fara acordul alor mari, USA in primul rind, nu se poate face nimic..

 51. Dezbinati suntem mai puternici, uniti suntem mai slabi! Acest slogan anormal este urmat de propaganda hashtag rezist USR/Bruxelles!
  De asta au ajuns romanii sa fie numiti extremisti cand poarta un fular tricolor!

 52. 🎼 „Noi suntem khazâri,
  Noi suntem khazâri,
  Noi suntem a’ci
  În veci stă-pîni !

  Șuolduovianu’ șî ukranu’
  Ie fraț’ buni ku-amerikanu’ !
  Trei khazâri plini di phutere,
  Kă khazâru’-‘n veci nu p’ere.

  Noi suntem khazâri,
  Noi suntem khazâri,
  Noi suntem a’ci
  În veci stă-pîni !

  Hai, khazâri, lumea ne vede,
  Khazâria-‘n noi se-‘nkrede
  Kă de-aku’ khazâru’-‘n lume
  Va fi vrednik de-a’ său nume !

  Noi suntem khazâri,
  Noi suntem khazâri,
  Noi suntem a’ci
  În veci stă-pîni ! ♬

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_from_Chernivtsi

 53. Ministerul lu ”Educația” ar trebui să instituie un curs obligatoriu pentru toți cetățenii despre Constituția României , drepturile și îndatoririle cetățenilor. Fără o Românie cu cetățeni puternici și educați (în primul rând educație civică) nu vom face nimic , Basarabia va reveni la România atunci când țara mamă va fi prosperă prin PROSPERITATEA CETĂȚENILOR SĂI și nu ”prosperitatea” arătată de politruci prin iluzia numită PIB și alte statistici inventate.

 54. Pt Editat de Marko Silva și Axon Nu ar fi mai bine să vă numim pe amândoi mâncători de ” borș rusesc” Davai ceas davai palton” ? Să vă luați de mână împreună și să vă aruncați în Prut sau in Nistru unde vreți….să vă întâlniți cu tăticul vostru Stalin pe care-l iubiți atât..pe lumea cealaltă…să scape lumea de rusnaci vopsiți ca puii vânduți prin supermarket…

 55. Ai DREPTATE ! Poporul NOSTRU, pe acest TARAM, a aparut (acum 10.000 de ani, dpv. arheologic) si s-a format si s-a cristalizat (acum 8.000 de ani dpv. genetic). Si de atunci, TRAIESTE pe acest TARAM in mod SEDENTA si CONTINUU (din ep. Neolitica/(6000-3000 BC), in ep. Bronzului de tip PIE proto GETO-DACICA/(3000-1500 BC), in ep. Fierului de tip IE/1500 BC de tip GETO-DACICA/(1500 BC – 300 AD), in ep. DACO-ROMANICA/(300-610 AD), precum si in epoca ROMÂNEASCA/(610 AD si pana astazi).
  TARAM al CIVILIZATIILOR de trecere Paleolitic-Neolitic (Lepinski Vir, Portile de Fier, Dudesti)/(10000 – 8000 BC), al CIVILIZATIILOR Neolitice ale Dunarii (Vinta, Cucuteni, Boian, Hamangia)/(6000-3000 BC), al CIVILIZATIE de trecere Neolitic-Epoca Bronzului (Cucuteni, Yamnaya)/(3300-2700 BC, al CIVILIZATIEI de tip PIE/3000 BC epocii Bronzului proto-GETO-DACICA ( Cernavoda II, Coțofeni)/(3000-2500 BC), al CIVILIZATIEI de trecere dintre epoca Bronzului si a Fierului proto-GETO-DACICA (Ottomány, Basarabi), al CIVILIZATIEI de tip IE/1500 BC cele GETO-DACICE clasice (Hallstatt, La Tène)/(1500 BC – 300 AD), al ROMANIEI de tip DACO-ROMANIC/(383 AD-450 AD), al CIVILIZATIEI Dridu de tip DACO-ROMANIC (din epoca migratiilor)/(450-610 AD), al ROMANIILOR POPULARE ale ROMÂNILOR (vorbitori de limba de SUBSTRAT de tip GETO-DACIC si de SUPRASTRAT de tip ROMANIC vulgarizat)/ (610-1300 AD), ale Tarilor ROMÂNESTI/(1310-1859) si ale ROMÂNIEI (post 1859).
  Un ACELASI popor (de 8.000 de ani dpv. genetic), LOCUITOR de tip SEDENTAR, CONTINUU si MAJORITAR al ACELUIASI taram (de 8.000 de ani, dpv. arheologic), avand o ACEEASI spiritualitate (de 5.000 de ani, dpv. cultural, lingvistic si de credinte de tip PIE) !
  Si fiind un NEAM de tip SEDENTAR (de 8.000 de ani) NU AM PUTUT FI un neam migrator, vremelnic si minoritar (precum greci, persi, romani, goti, huni, gepizi, avari, vlahi (din sud de Mtii Haemus), slavi, unguri, sași, germanici, austrieci/ vreo 35 de neamuri in ultimii 2500 de ani).

 56. De ce nu spune Ciolacu pe tv… adevărul adevărat despre Simion și interdicția acestuia de acces în Ucraina și Republica Moldova dată de serviciile secrete de acolo? … Că nu se vrea…Simion dorește să luăm regiunile care au aparținut României Mari Bucovina ( o parte este pe teritoriul Ucrainei) Ținutul Herța ( tot a Ucrainei)…Basarabia ( Republica Moldova acum) Modul de preluare într-adevăr nu este explicat de Simion…recunosc că este o greșeală a lui în proiectul de partid dar și pt alegeri… ( pe cale pașnică prin alegeri sau forțată ) Mă întreb dacă era prevăzut în planul AUR și dorința de a lua și cele 2 județe din sud ( aparțin acum de Bulgaria)care la fel… au aparținut tot României Mari la 1918…Kaliakra și Cadrilaterul…? Pun pariu că primea interdicție și de la Bulgaria … Să mă contrazică vreunul dacă poate…

 57. Adevărul este că nici o țară din lume nu dorește diminuarea teritoriului…chiar dacă dea lungul istoriei au avut oportunități de moment ( războaie, răscoale interne sau trădători politici)au luat cu forța sau cu obrăznicia teritorii străine de la vecini De aceea Simion nu este suportat de forțele politice din Ucraina și Republica Moldova…

 58. Tot bate șaua Ciolacu,Ciuca și alții ca ei…că Simion că este rusofil…Cum naiba este rusofil când vrea să ia Moldova din zona de influență a rușilor… și să o alipească României??? Moscova se contrazice pe ea însăși… Desigur place lui Putin ca ideile lui Simion să fie puse în practică… adică dezmembrarea, micșorarea Ucrainei… Tot Putin spunea că istoric…. ar trebui ca și Polonia, Ungaria să și ia teritorii care ar fi aparținut acestora acum 500 ani ….O Ucraină mică și fără putere…e tot ce își dorește tata Putin..

 59. De ce nu publicati raspunsul meu catre primele trei taste de calculator qwe ?
  Taramul cel de obarsie al neamului ungurilor … cel spre a carui cautare a plecat Fratele Julianus în 1235, spre ceea ce cronicile susțineau că ar fi regiunile de origine ale maghiarilor (Hungaria Magna), unde ar mai fi locuit încă unguri care n-ar fi plecat în migrația spre vest …
  In timpul acestei vizite, BATU HAN/(1205-1255) a indicat ca zona de bastina a ungurilor … regiunea Bashnkortostan (actual Baskiria ruseasca din regiunea Uralilor de Sud). Zona culturilor arheologice Kushnarenkovo (zona Bashkortostan/sec. VI-VII AD) si Karayakupovo (zona a ugricilor, stramosii ungurilor si baskirilor/sec. VIII-X AD).
  Da … macacii cei minoritari, mentionati de catre Batu Han ca fiind de pe OBI … AU GASIT AICI POPULATIA NOASTRA CEA STRAVECHE SI MAJORITARA (DACO-ROMANEASCA/’blasij’ asa cum ne spuneau cei veniti de pe Obi) …
  903 AD: Populatia gasita de unguri la venirea in Transilvania: „Quia essent blasij [MAJORITARI] et sclaui” (Gesta Hungarorum).

 60. catre qwe … Despre taramul Moldovei, inainte de invazia mongolilor lui Batu Han/1241 …
  „Grigore episcopul etc., prea iubitului nostru fiu întru Hristos, regelui Bela, fiul întâiu născut al regelui Ungariei, mântuire etc. După cum am aflat, în episcopatul Cumanilor sunt niște oameni care se numesc Walati, care, deși după nume se socot creștini, îmbrățișând diferite rituri și obiceiuri într-o singură credință, săvârșesc fapte ce sunt potrivnice acestui nume. Căci, nesocotind biserica romană, primesc toate tainele bisericești, nu de la venerabilul nostrum frate… episcopul Cumanilor, care e diecezan al acelui ținut, ci de la niște pseudo-episcopi, care țin ritul Grecilor [religia crestin-ortodoxa cea de rit Bizantin Nicenian/325 AD], iar unii, atât Unguri, cât și Teutoni, împreună cu alți dreptcredincioși din regatul Ungariei, trec la dânșii ca să locuiască acolo și astfel, alcătuind un singur popor cu pomeniții Walati, nesocotindu-l pe acesta , primesc susnumitele taine spre marea indignare a dreptcredincioșilor și spre o mare abatere a credinței creștine.” (Document papal din 1234 cu privire la românii din episcopia Cumaniei).
  Deci ROMÂNII/Walati EXISTAU pe acest TARAM inainte de invazia mongola a lui Batu Han/1241. ASTFEL INCAT, neamul nostru cel stravechi/Walati (vorbitor de limba de substrat GETO-DACIC si de suprastrat ROMANIC) ERA TOTAL DIFERIT si DISTINCT/ritul Grecilor (dpv. al CREDINTELOR noastre RELIGIOASE de rit paleo-crestin/50 AD, crestin/325 AD, crestin-ortodox/1054 AD) la anul 1234 AD … FATA de NEAMUL UNGURILOR (catolici), CUMANILOR cei catolicizati/ceangaii din episcopia Cumanilor/cea infiintata la anul 1227 AD, precum si cel al MONGOLILOR lui Batu han/1241.

 61. Un sfat pe care îți recomand cu multă delicatețe: Caută-ți alte subiecte la care poți avea mai multe ”succesuri”!

 62. Sub nicio forma, Putin și armata rusa nu au ce cauta la gurile Dunării, nu au niciun drept. De asemenea nici ucrainienii nu au ce cauta la gurile Dunării. Basarabia, Moldova și Bucovina au fost furate printr-un pact ilegal, pe care toată Europa l-a denunțat. Tragedia acestei societăți, este ca cele 2 state semnatare ale Pactului Ribentrop-Molotov, au fost calaii de drept ai poporului european. Germaniei după ce ca anii 1930 1942 au invadat 3 sferturi de Europa, i s-a permis sa mai facă în 1990 o alta anexarea, anexand RDG, ironia sortii tot cu acceptul celuilalt semnatar al pactului, URSS. Singura tara care ne poate asigura securitatea în fata Rusiei este SUA. De aceea ar trebui sa încheiem un alt tratat separat de NATO direct cu SUA. SUA se fac și ele vinovate de soarta noastra: evenimentele din 1989, situația Bucovinei și Buceagului, teritorii romanesti aflate în proprietatea ocupantului ucrainian!

 63. @ qwe cum drak de Ungaria voastra de dupa batalia de la Mohacs , n-a mai existat pina la Trianon ? Si tu vii sa ne tii lectii ? Despre locuitorii acestor meleaguri ? Noi nu am venit sub burta calului lui Batu -khan care-ti place sa-l amintesti , nici cu coviltirele de la poalele Altailor.Probabil ca esti febletea cenzorului de-ti da drumul la duiumul de comentarii.Daca ar fi sa fac o comparatie , tu, da tu ai fi un ” anus” contra naturii.Probabil ca AVO are conserve printre cenzorii si ” gurnalistii” de la Cotidianul.Si ca fapt divers , noi am supt de la tzita mamei ce o numim azi Romania , tu cred ca de la tzitza armasarului lui Batu-khan.QED!

 64. Vai Draghe! Ce frumos t-ai autentificat. Să incepem cu pupăza: O pasăre frumoasă care nu ține la higenă, își face nevoile pe unde o apucă. Dacă nu crezi încearcă s-o pipăi în cuib și vei constata că semănă leit cu tine. Ce privește locația ta ”Schei” înseamnă în slavonă localitate slavă, în acest caz; bulgărească. Bulgarii au domnit în Transilvania un secol, (805)pâna la venirea ungurilor(903), dar locuiesc și acum acolo. În anul 1241 vine Batu can și face prăpăd în aceea zonă un an. Nevoit să se întoarcă urgent acasă, pe voi care v-a adus din India vă abandonează în muntenia la cumani. De acolo voi v-ați strecurat pe lăturis în Adeal prin trecătorile munților la bulgarii brașoveni, deoarece sașii nu primea ființe care se comportă ca pupezele. Acum ,iată citesc un postac care și-o asumă identitatea.

 65. Un troll ungur, AXON, mai prost decât tot neamul lor de mancători de carne din frigiderul de sub șaua calului. Micii ha ha!

 66. Dragă incultule care te iscălești cu QVE:1) „schei” nu înseamnă „în slavonă localitate slavă” așa cum mintea ta sărmană își închipuie, ci însemna în rumâneasca medievală „slavi”, adică este pluralul lui „scheau”. Tocmai existența acestor toponime în Transilvania( Șchei, Ștei, Demsuș-Șchei, Aștileu, Șceavul) constituie o dovadă incontestabilă a prezenței românilor aici în conviețuire cu slavii înainte de venirea ungurilor. Pentru incultura ta lingvistică: lat. SCLAVUS> stră-român SCLEAU> daco-român SCHEAU ( ȘCHEAU). Începând cu sec. XIV, în limba rumânească termenul „scheau” este înlocuit cu „sârb”, având aceeași semnificație de „slav”, dar mai ales de „slav sudic”; 2) Bulgarii care locuiesc azi în Banat n-au nicio legătură cu Șcheii transilvăneni rumânizați de prin sec X- XII. Localitatea Densuș a fost întotdeauna menționată în actele oficiale cu forma rumânească : Schey(1438), Skey( 1480), Eskey(1516),Zkey(1600), Sztey(1835), Demsus-Szkey(1854). Moigrad ( un toponim de tip bulgăresc) e numit în actele cancelariei regale ungare doar ca „vicus olachorum” , iar niciodată „bulgarorum” sau „sclavorum”. Toponimul unguresc „Bolgarszek” dat cartierului brașovean Șchei, locuit de„ Walachi ex Suburbio Coronensi” este atestat de abia la 1611, și nu este decât o traducere a toponimului rumânesc. Deci, incultule maghiarofon cu origini balcanice refulate, mai pune mânuța pe carte!

 67. Cumanii (numiți în trecut cománi, și polovțieni) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kîpceak. Prin tradiție ei și-au avut la origine tribul primordial Kîmek (Kιmek). Secolul al IX-lea i-a surprins pe cumani în spațiul geografic dintre fluviile Ural și Volga, în apropierea pecenegilor.

  NICIODATA in Tara ROMÂNEASCA (pre si post anul 1241) … NU AU TRAIT (in mod MAJORITAR) cumanii. Altfel, am fi vorbit limba turcica a cumanilor.
  In Diploma Cavalerilor Ioaniti/1247 apar voievozii ROMÂNI Litovoi si Seneslau, iar cumanii si CUMANIA sunt atestate doar IN TITULATURA regatului Ungariei.
  In descalecatul Tarii ROMÂNESTi/1310 se vorbeste despre : „Basarab, filium Thocomerii, scismaticum, infidelis Olahus Nostris” (diploma din 1332 a regelui Ungariei Carol Robert de Anjou/1308-1342). Deci Basarab I, fondatorul Tarii Românesti a fost un român, fiind fiul lui Thocomerii OLAHUL (valahul vorbitor de limba Româneasca la anul 1332).

  Regele Ungariei și-a luat din 1233 și titlu de rege al Cumaniei. Regele Béla al IV-lea, i-a colonizat pe cumani lângă Tisa (1239).
  Titulatura regelui maghiar Bela IV era… „În numele sfintei treimi una și nedespărțită, amin. Bela din mila lui Dumnezeu, regele Ungariei, Dalmației, Croației, Ramei, Serbiei, Galiției, Lodomeriei și CUMANIEI … Țara voievodului Litovoi [Tara Olteniei], pe care o lăsăm Românilor … Țara lui Seneslau voievodul Românilor [Tara Româneasca], care rămâne acelora, după cum au avut-o și până acum și întocmai în toate acele condițiuni rânduite de ei” (Diploma Cavalerilor Ioaniți/2 Iunie 1247).
  Limba cumana a fost VORBITA si a disparut in sec. XVII tot in UNGARIA.
  Deci cand vorbim despre cumani … vorbim DOAR despre UNGARIA si unguri.

  DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

 68. Yoi mai draghe @ qwe ca hranaci mai esti . Dupa ” laptele” de la ” tzitza” armasarului lui Batu-khan ai ajuns sa te hranesti si cu piinisoarele” pupezei….Nici nu era de mirare la un halitor de teapa ta. Continua … mai sunt si alte ” rahaturi” de mestecat. Si tu esti , dupa cum spuneam hranaci.

 69. Titlul vorbește despre o mama și fiică, este impropriu sa numești mamă pe cineva care nu te-a născut, nu România a dat naștere Moldovei, locuitorii în majoritate sunt români dar despre statalitate nu se poate vorbi cu titluri manipulatoare. Este o republică independenta, recunoscuta de România.

 70. Draghe Victor Grigor, o mică greșală care spune tot despre tine. Nu aștepta să fiu nepoliticos ca tine. Admiți tot ce citești fără să te-ndoiești, sau poate să fie după cugetarea ta, neavînd alte surse. Și iată aceea mică greșală; „Toponimul unguresc Bolgarszek”. C. Daicoviciu, cel care a fost istoric și epigraf, cunoscător al limbii maghiare, a stabilit corect ce trebuie să înțelegem prin toponimul Shei. Dacă tot citiți istoria altora, fără s-o cunoașteți limba, puteți să aveți „grețeli de traducere”. „Bolgarszek” Bolgárszék înseamnă așezare bulgărească. Bulgárszeg îseamnă o parte a unei localități. Ungurii numesc scheii Brașovului, adică Bulgárszeg. În contextul istoric bulgarii s-au așezat in sec.IX la Brașov și după așezarea maghiarilor și sașilor au devenit o parte a unei așezări. Cu această teză a fost deacord și Daicoviciu.

 71. În teritoriile intracarpatice, „Șcheii” sunt înregistrați de cancelaria maghiară ca simple toponime românești, nu ca realități etnice vii. „Schei” (șcheau) mai era folosit pentru a denumi cartiere de credincioși de rit slavon.

  De-a lungul timpului localitatea a fost menționată sub diferite nume: „Șchei” (1595) Bolgarszek (1611), Scheu Brașovului, orașul Schei lângă Cetatea Brașovolui (1700), Bolgarsek, Șchei de lângă Brașov (1701), Șchiiaii Brașovului (1708), Bolgaria Brașovului (1723), Șchei lângă cetate Brașovului unde-i zic Bolgara, Șchiai (1724), obștea din Bolgarseghi (1773), sărăcimea obștii Bolgarsegului (1774), Bolgarsec, Biserica Bolgarseghiului (1813), Bolgarsechi (1816), Bolgarsăchiu (1817).

  Sextil Pușcariu consideră că cei ce cred că Șcheii e numele ce s-a dat unui cartier al Brașovului după salahorii bulgari veniți să lucreze la zidirea Bisericii Negre în secolul al XIV-lea comit un anacronism (comunitatea română a Scheiului era constituită înainte de venirea acestor bulgari) „Cu toate acestea, unii istorici continuă să pună începuturile Șcheilor in legărură cu venirea acestor bulgari prin faptul că numele lor de „bulgari” n-ar trebui luat în sens etnic, ci geografic”. Chiar dacă originea Șcheilor Brașov este românească, este posibil ca prezența slavilor, incluzând pe bulgari, să fi fost păstrată în denumirea de șchei.

  Ultimele cercetări au dus la concluzia că numele de șchei provine de la un grup de emigranți bulgari practicanți ai Bogomilismului, așezați printre români, în cartierul românilor ortodocși din Brașov, in secolul al XIV-lea. Bulgarii s-au refugiat în preajma ocupării Bulgariei de către turci. Românii i-au numit „șchei” pe bulgari, în acele vremuri. Unele grupuri de bogomili au ajuns și în Ardeal și în Moldova.

 72. Despre Șcheii Brașovului in Repertoriul Arheologic Naţional (RAN) …
  40205.05 Situl arheologic de la Braşov – Pietrele lui Solomon. cartier Schei, intravilan. Aşezare Epoca bronzului timpuriu (Coţofeni), Fortificaţie La Tène (dacică, sec. II BC – 106 AD. Complex dacic fortificat cu valuri, ziduri de piatră şi turnuri locuinţă).
  40205.248 Poarta Ecaterinei de la Braşov. Poarta Ecaterinei este localizată în Cetatea Braşovului, la nord de Poarta Şchei. Epoca medievală /1559, sec. XIV-XVII.

  Aici exista, cu mult înainte de înființarea cetății Brașovului medieval, o veche așezare românească cu numele Cătun, ai căror locuitori din vechime erau apărătorii cetății de pe Tâmpa. Această așezare a continuat să existe și după înființarea cetății Brașov, dar după înălțarea zidurilor și a bastioanelor (1455) a rămas în afara incintei. Așezarea de sub cetatea Tâmpa sau „Cătunul” din Șchei este vatra românilor brașoveni. În cătun locuiau paznicii din afara cetății care tocmai din cauza acestei îndatoriri militare erau numiți șchei, adică „iobagi iertați” de stăpânii cetății. Biserica Română Ortodoxă Sfântul Nicolae, care datează aici ca așezământ din 1292, a fost și este socotită pe bună dreptate „catedrala românilor din Țara Bârsei”. Satul românesc de aici, concentrat în jurul lăcașului de cult, pare să fi fost un centru ortodox puternic din moment ce, în anul 1399, papa Bonifaciu al IX-lea cerea într-o bulă convertirea „schismaticilor” („ereticilor”) din Corona.
  Germanii din Brașov nu au cunoscut în marginea cetății lor (Corona) decât pe români: Wallachi ex Suburbio Coronensi. Toate sursele istorice românești din secolul al XVI-lea știau că Șcheii Brașovului este o zonă cu populație exclusiv românească.

 73. Conform copiei manuscrisului lui Radu Tempea, publicat în anul 1899 sub titlul Istoria besérecei Șchéilor Brașovului (reeditată de Octavian Șchiau și Livia Bot în 1969), venirea bulgarilor în suburbia Brașovului datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea: „Anul 1392 au vinit Bolgarii într-acesta loc, care să zice Bolgarsec.”
  Venirea bulgarilor, macedonenilor și aromânilor la Brașov – presupusă a fi legată de nevoia de mână de lucru pentru reconstrucția Bisericii Negre, care fusese distrusă de incursiunile tătarilor din secolul al XIII-lea, rămâne inca controversată, deoarece lucrările de reconstrucție au debutat în anul 1385 și au durat un secol. Dar …„Până și pentru limba slavă, în Șchei se folosea în documentele vechi «limba sârbă» și nu «bulgară».” (Vasile Oltean).

 74. Până la 1781, cei 4184 de credinciosi în 1071 familii din Șcheii Brasovului (după cum dovedesc statisticile timpului) erau slujiți de serviciile religioase ale unei singure biserici, anume Biserica Sf. Nicolae din Șchei. Biserica Română Ortodoxă Sfântul Nicolae, care datează aici ca așezământ din 1292.
  În Șchei a luat ființă prima școală românească, în curtea și sub protecția Bisericii Sfântul Nicolae. Clădirea școlii, aflată în imediata apropiere a impunătoarei biserici, ilustreaza vechimea invățământului brașovean in limba română. Într-un memoriu înaintat de către românii din această parte a orașului autorităților transilvănene, 1495 este menționat ca an al înființării școlii românești: „…s-au zidit și școala la anul 1495”.

  După numeroase memorii, mai ales după ce Iosif al II-lea, la 28 octombrie 1781, emisese decretul de concivitate, prin care se stipula între altele că românii puteau ridica școli și biserici dacă aveau cel putin 100 familii, locuitorii din zona Tocilelor obțin dreptul de a-și ridica o biserică. Potrivit cronicii locale a lui Thomas Tartler, de abia la 31 iulie 1812 „împăratul dădu aprobarea pentru ridicarea unei a doua biserici în Șchei”, în locul unei capele făcute în 1806. Probabil că alături de troița amintită se începuse construcția bisericii din lemn, terminată în anul 1813.

 75. Daca Bulgarii au domnit în Transilvania un secol (805) [de ce nu s-au si SEDENTARIZAT si construit si CAPITALA acolo, ci doar la Sud de Dunare ?] … pâna la venirea ungurilor(903) [de ce nu s-au si SEDENTARIZAT si construit si CAPITALA acolo, ci doar la Vest de Transilvania si Dunare ?] … dar locuiesc și acum acolo [dar DOAR ca niste neamuri migratoare si minoritare (si atunci ca si acum)/ADICA ca NISTE neamuri FARA INSEMNATATE pe taramul ROMANIEI/383 AD, TARAM locuit in mod SEDENTAR si MAJORITAR doar de catre ROMÂNI (cei vorbitori de limba ROMÂNEASCA, limba avand un SUBSTRAT stravechi de tip GETO-DACIC si un SUPRASTRAT de tip ROMANIC/610 AD)].

  Si de aceea … atat neamul bulgarilor/805 AD cat si cel al ungurilor/903 AD, in migratia lor de minoritari, au RICOSAT, ca asezare teritoriala si capitale, in RAPORT cu TARAMUL nostru cel NORD-DUNAREAN (cel carpato-danubiani-pontic plin de bogatii terane si subterane), NEREUSIND, niciodata, sa se ‘stabilizeze’ pe TARAMUL nostru/al ROMÂNILOR cei MAJORITARI din ROMÂNIA.

 76. Mă uit cat de prosti și inculți sunt unii care spun că Basarabia nu a făcut niciodată parte din Romania. Când sunt chiar și alte mici teritorii de la vecini care au făcut parte din marea Dacie. Cu dracu pot să spună unii că România ec stat artificial creat când Dacia este mama noastră și granițele ei sa întindeau chiar o mica parte și in Bulgaria? Proștilor, dați pe Google căutare după granițele Daciei sa vedeți cum arată harta. Sau negați că geto-dacii au fost părinții noștri?

 77. @qwe:

  Esti ipocrit cind te plingi ca ti s-a vorbit nepoliticos. Inca ti s-a adresat prea elegant pentru magariile pe care le tot versi aiurea.

 78. Mai treacă-meargă că, sunt oameni care nu înțeleg ce citesc, dar să nu înțelegă nici ce au scris, asta este culmea analfabetismului funcținal.

 79. Istoria cronologică a orașului Chisinău începând cu cele mai vechi timpuri:

  Sec. al VI-lea î.Hr. – sec. al IV-lea î.Hr.: Pe locul actualului oraș locuiau în mici localități despărțite autohtonii daco-geți, fapt confirmat de vestigiile arheologice descoperite pe teritoriul orășelului Durlești, în Valea Gâștelor, la hotarele satului Revaca și în sectorul Mălina Mică.
  Sec. al V-lea – începutul sec. al XIII-lea: Teritoriul orașului este parte componentă a așa-ziselor voievodate, romanii orientale, în care oamenii viețuiau în codri și se conduceau de obiceiul pământului. Autohtonii trăiesc în sate mici a câte 10-15 case-bordeie. În sec. al VIII-lea – al IX-lea se încheie procesul de formare a limbii și etniei române în urma asimilării treptate de către populația daco-romană a unor grupuri de slavi și a altor elemente alolingve (migratoare), stabilite mai târziu în spațiul carpato-dunărean.
  1241 – cca 1360: Teritoriul orașului se găsește sub stăpânirea tătarilor din Hoarda de Aur. În acest timp lângă populația autohtonă se stabilește și un grup de tătari, fapt evocat mai târziu prin denumirea Seliștea Tătărească, situată încă în prima jumătate a secolului al XV-lea în stânga râului Bâc, la est de fostul sat Visterniceni.
  Sec. al XIV-lea, populația autohtonă și teritoriul amintit trec sub oblăduirea permanentă a domnitorilor moldoveni.
  1436, 17 iulie: Prima atestare documentară a localității de …lângă Bâc, situată …pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, în care se semnalează o danie întărită de domnitorii Ilie și Ștefan logofătului Oancea.
  Hrisovul din 17 iulie 1436 care atestă pentru prima dată Chișinăul
  1466: Seliștea Chișinău este întărită de Ștefan cel Mare unchiului său Vlaicu.
  1677: Prima atestare documentară a Chișinăului ca oraș.

 80. Istoria cronologică a orașului Chisinău începând cu cele mai vechi timpuri:

  Sec. al VI-lea î.Hr. – sec. al IV-lea BC: Pe locul actualului oraș locuiau în mici localități despărțite autohtonii daco-geți, fapt confirmat de vestigiile arheologice descoperite pe teritoriul orășelului Durlești, în Valea Gâștelor, la hotarele satului Revaca și în sectorul Mălina Mică.
  Sec. al V-lea – începutul sec. al XIII-lea: Teritoriul orașului este parte componentă a așa-ziselor voievodate, romanii orientale, în care oamenii viețuiau în codri și se conduceau de obiceiul pământului. Autohtonii trăiesc în sate mici a câte 10-15 case-bordeie. În sec. al VIII-lea – al IX-lea se încheie procesul de formare a limbii și etniei române în urma asimilării treptate de către populația daco-romană a unor grupuri de slavi și a altor elemente alolingve (migratoare), stabilite mai târziu în spațiul carpato-dunărean.
  1241 – cca 1360: Teritoriul orașului se găsește sub stăpânirea tătarilor din Hoarda de Aur. În acest timp lângă populația autohtonă se stabilește și un grup de tătari, fapt evocat mai târziu prin denumirea Seliștea Tătărească, situată încă în prima jumătate a secolului al XV-lea în stânga râului Bâc, la est de fostul sat Visterniceni.
  Sec. al XIV-lea, populația autohtonă și teritoriul amintit trec sub oblăduirea permanentă a domnitorilor moldoveni.
  1436, 17 iulie: Prima atestare documentară a localității de …lângă Bâc, situată …pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, în care se semnalează o danie întărită de domnitorii Ilie și Ștefan logofătului Oancea.
  Hrisovul din 17 iulie 1436 care atestă pentru prima dată Chișinăul
  1466: Seliștea Chișinău este întărită de Ștefan cel Mare unchiului său Vlaicu.
  1677: Prima atestare documentară a Chișinăului ca oraș.

 81. Istoria orasului Bălți:
  Studiile arheologice demonstrează că primii oameni s-au așezat pe teritoriul actual al municipiului cu peste 30 000 ani în urmă, în epoca paleoliticului.
  In Bălți au fost efectuate săpături arheologice, în cursul cărora savanții au descoperit nenumărate vestigii ale culturii Cucuteni.
  Arheologii au descoperit în această zonă trei vetre de sate din epoca bronzului, doua fiind datată cu sfârșitul mileniului IV BC. A treia vatră de sat se afla în cartierul Pământeni. Materialele colectate aici arată că așezarea datează din prima jumătate a sec. IV BC.
  Cu circa 1300 de ani BC apar alte două așezări, fapt aprobat de obiectele găsite aici, mai ales vase din lut din epoca târzie a bronzului (sfârșitul mileniului II). Una dintre aceste localității se afla pe teritoriul fostei vetre din cartierul Bălții Noi. Cealaltă așezare era situată la marginea orașului, în vecinătatea șoselei Bălți – Chișinău unde o nouă așezare umană este întemeiată prin anul 400 BC.
  În perioada romană pe aceste meleaguri erau 5 sate, care au existat până la invazia hunilor din anul 376 AD., când au fost devastate și arse. Pe teritoriului orașului au fost găsite și 16 monede din argint, bătute la Roma în anii 138–161 AD.
  Popoarele nomade care s-au perindat pe aici au lăsat movile funerare, numit și gorgane.
  Primul val al migrațiunilor cuprinde secolele VI – VII. Stepa bălțeană a fost afectată numai de avari în jurul anului 408 AD. În cel de-al doilea val participă maghiarii (sec. IX), iar către sec. al XIII – tătarii. Teritoriul bălțean este afectat de tătarii nogai în calitate de aliați ai otomanilor.
  În regiunea stepei bălțene elementul autohton daco-roman a predominat mereu, iar popoarele migratoare au părăsit teritoriul sau au fost asimilați.
  Orasul a fost înființat în anul 1421.

 82. Dragă incultule maghiarofon cu origini balcanice refulate și pretenții doctorale ridicole, ce-ți ascunzi deficitul IQ după pseudonimul QWE, știu foarte bine că Bolgarszek înseamnă pe ungurește „scaunul bugăresc”. Șcheii Brașovului reprezintă însă singurul caz din Transilvania unde acest Toponim Românesc a putut fi tradus( chiar dacă doar parțial) în ungurește. În toate celelalte cazuri, toponimul vechi românesc„ SCHEI” este reprodus în actele oficiale într-o formă alterată dar netradusă,( cu excepția uneia, Vaskohsziklas, ce ține însă de genul „etimologie populară”). Netradusă, pentru că, la data când acest nume a fost consemnat în actele cancelariei ungurești, încheindu-se demult românizarea slavilor din Transilvania , semnificația acestui etnonim arhaic se pierduse, el nemaifiind utilizat în limba oamenilor din popor , ci doar în limba folosită în mediul cărturăresc ortodox. De aceea, vorba aceasta și-a păstrat semnificația doar în Șcheii Brașovului, putând fi înțeleasă și tradusă doar acolo, fiindcă acolo a funcționat permanent o grupare de cărturari slavono-românească , în timp ce în restul Transilvaniei termenul a dispărut din lexic.Deci, cel care nu înțelege ce citește ești numai tu, stimate „makak dî India”! Invitația de a pune mânuța ta cea păroasă pe carte rămâne, așadar, pentru tine, în continuare, extrem de actuală.

 83. Draghe QWE, la 12:58 ai răspuns doar la o întrebarea perfect justificată a medicului tău de familie, care voia să se lămurească dacă e adevărat sau nu zvonul răutăcios conform căruia strămoșii tăi ar fi practicat sistematic endogamia. Răspunsul tău „înțelept” ne-a edificat însă pe toți! Vezi, de aceea „Joannes Huniades, cuius nomen ceteros obnubilat, non tam Hungaris, quam Valachis, ex quibus natus est, gloriam auxit”. Așa că, mai ușor cu Tchocomeru cuman pe scări, ca nu cumva să fie Vajk de Both-ul tău!

 84. România nu s-a dezis și nu se va dezice niciodată de Basarabia. Vom lupta CU ORICINE să o aducem acasă, în granițele românești. Dar, avem un IMPERIU care nu vrea să-și mute hoitul de acolo, Rusia. Pentru asta, acest imperiu folosește forme fără fond – ideea de „republică” Moldova, limba moldovenească, Transnistria, Găgăuzia, și circoteca KGB-iștilor vopsiți pro-europeni gen Maia Sandu, sau pro-ruși, Dodon, Șor, Voronin, Pizdiciuc etc. Aici e mica problemă. În 10-20 de ani, nu doar că NU intră în nicio Uniune Europeană, că nu are cum, cu ce și de ce, dar statul artificial, de carton, Rep. Moldova va ajunge GOLIT DE POPULAȚIE, sub 1 milion de oameni. Aici vrea Rusia să ducă lucrurile cu această perfidă statalitate moldovenească pe care o apără cu dinții, pe față și pe din dos, cu orice preț. Au nevoie de o scorbură goală în care să-și vâre alt animal, pe noul Homo Sovieticus Moldovenensis, care apoi să vină cu pretenții teritoriale „moldoveniste” la adresa României.
  Asta e Rusia, taică. Expansiune continuă sub diverse forme, dintre care unele dintre sunt cele mai murdare și cinice.

 85. Cercetările arheologice ne permit să afirmăm că cei dintâi locuitori ai orașului Tighina au fost triburile geto-dacice, urmele cărora au fost descoperite în regiunea cetății Tighina, precum și în satele din apropiere – Chițcani și Varnița. Pe teritoriul orașului au fost descoperite diferite materiale arheologice din epoca timpurie a fierului, secolele IV-III BC. După cucerirea geto-dacilor de către romani și formarea provinciei Dacia, pe vatra actuală a Tighinei au apărut 3 așezări umane: unul pe locul palatului de cultură, altul în suburbia Hamutovca, iar al treilea pe locul cetății de piatră. Localitățile s-au menținut până la invazia hunilor în 376 AD.
  Unii cercetători presupun că istoria Tighinei începe încă din timpurile străvechi. Vadul de la Tighina era protejat de o fortăreață autohtonă românească încă din secolele IX-XI. Împăratul bizantin Constantin Porfirogenetul menționează, în secolul X, un oraș pe locul actualei urbe.
  Cetatea Tighina (redenumită de turci în Bender) este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, pe care a construit-o inițial din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra vadul de tătari.
  Cea mai timpurie mențiune a Tighinei, în calitate de așezare și vamă, o găsim în privilegiul comercial, din 6 octombrie 1408, acordat de domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor lioveni.

 86. @ „Anusmim”, 28 mart. 2024 la 18:04
  „…azi, la 13:28”?
  Bă, creti’ regățenesk, nici să copiezi vier tziphre nu ești în stare! HAHAHAHA!
  „…Bulgaria tot ar fi vrut Dobrogea toata, basca Bugeacul”?
  Bă, mincinos regățenesk, în septembrie 1940, în urma înțelegerii dă la Cerneți, Rregatu’ vost’ nevolnik A EXPULZAT (javrele dă la Bukale i-au spus euphemistik „schimb dă populație”, cică…) 350 000 dă bulgari dîn NORDUL Dobrogei (restul pînă la 500 000 populație totală ce yezista ‘colea în provincie ierea’ turci, tătari, ruși lipoveni șî germani,
  https://techirghiol.com/o-voce-saseasca-despre-nemtii-din-dobrogea
  rromaleșii tăi ierea’ încă în vilegiatură, urma să vină dupe 1950, colonizați cu meleonu’, dă bolșevici, la kiul patrihoțik dă înkiryiere la Ephorie!), pentru ca Bulgaria să nu mai poată emite pretenții demografice asupra teritoriului BULGARULUI Dobrotici dă cu 1000 dă ani mai dăvreme! Avu’ „bunăvoința” să primească la nord dă Dunăre 40 000 dă rromaleși, dă fapt majoritatea makiodoni (famiglia lu’ Mr. Beee’, par igzamplu) pă care tot Bukale i-a adus dîn Pind șî i-a COLONIZAT în Kadrilaterul anexat, între 1913 șî 1940!
  Budjak? Ofițial: „Principalele comunități etnice din sudul Basarabiei sunt reprezentate de BULGARI, romîni, ucraineni, ruși lipoveni și găgăuzi. Există și comunități mai mici de albanezi, greci, țigani și evrei. Niciuna dintre comunitățile etnice nu deține majoritatea în această regiune, ai cărei locuitori se remarcă prin cel mai ridicat nivel de toleranță etnică în Ucraina de astăzi. În cuprinsul fostei regiuni Izmail, populația romînească deține o pondere de 18%. Vechea comunitate numeroasă a nemților basarabeni a fost aproape integral evacuată în Germania conform înțelegerilor sovieto-germane”. QED

 87. @ „doru popescu”, 31 mart. 2024 la 13:56
  Cercetările arheologice ne permit să afirmăm că cei dintîi locuitori ai orașului Tighina au fost triburile geto-dacice kuondusi di stramuoșii khazarului Milikă Kuonstantinesku, urmele cărora au fost descoperite pi asfaltu’ dîn regiunea cetății Tighina, precum și în satele din apropiere – Chițcani și Varnița.

 88. Aceluiasi derbedeu care se dedubleaza de ziua pacalelilor:

  Mai pacalici mincinos, Dobrogea avea demult o insemnata populatie romaneasca, consemnata ca atare de administratia otomana, preponderent in nordul Dobrogei. Stapinirea bulgara a ceea ce ei numesc in grandomania lor tarat, a fost efemera. Slavii si bulgarii sint veniti peste masa autohtonilor geto-daci, ulterior romanizati.

  Elementul dominant in Dobrogea a fost cel turco-tatar, si el rezultat tot prin cotropire, la fel ca slavii si bulgarii. Atribuirea Dobrogei la Congresul de la Berlin, cu preliminarul de la San Stefano, a fost un aranjament politic si nimic mai mult. Nu este vorba de bunavointa Rusiei ci de o miscare preventiva, ipocrita. Ea stia prea bine ca nu i se va permite jonctiunea cu masa slava din Balcani, caci lectia Razboiului Crimeiei era inca proaspata, si s-a grabit sa o ofere Romaniei, chipurile in schimbul Bugeacului, desi Romania nu solicitase acest schimb.

  Romania a investit enorm in Dobrogea, ca factor uman si material, pentru a o face viabila. Retine, cap sec, ca in Dobrogea nu au existat tensiuni etnice cu turcii si tatarii niciodata.

  Si in Cadrilater elementul dominant era cel turco-tatar, Bulgaria recurgind la colonizari masive, pina in 1913 si dupa 1940, insotite de crunta represiune a elementului romanesc din toata Bulgaria. Daca Hristu Botev are placa comemorativa la Galati, romanii nu au nimic dincolo, castelul de la Balcic fiind doar o intreprindere turistica, in care bulgarii se mindresc cu ce nu le apartine.

  Schimbul de populatii nu ar fi existat daca Bulgaria, lingusindu-se pe linga Germania nazista si Italia fascista, apoi pe linga Rusia bolsevica, nu ar fi pretins Cadrilaterul, dupa cum a pretins Macedonia si iesirea la Marea Egee. A ramas doar cu Cadrilaterul, gudurindu-se pe linga Stalin.

  Gudureala a continuat si dupa razboi, Bulgaria lui Jivkov cerind integrarea in URSS. Nu e timpul pierdut nici azi, caci Putin abia asteapta.

 89. @ Saul ,nu mai cita din memorie ,ca memoria ta e-n kuur,si tot ce debitezi pute a prostie si incultura !

 90. Ce numesti drept BULGARI ?
  Neamul cel TURCIC al PROTO-Bulgarilor sosit in Europa/pe la anii 650 AD ?
  Neamul cel BULGAR al Primului Tarat Bulgar/(681-1018) ?
  Neamul SLAVIC al bulgarilor ? Cel asimilat de catre SLAVI/post-750 AD ? Cel CRESTINAT in rit SLAVO-BIZANTIN/850 AD.
  NEAMUL SLAVO-BIZANTIN al bulgarilor ? Cel dintre 1018-1185.
  Neamul cel VLAHO-BULGAR al celui de-al Doilea Tarat Bulgar/(1185-1395) ? Cel al VLAHILOR Asan, Petru, Caloian … Ivan Sisman.
  Neamul BULGARO-OTOMAN ? Cel al Pasalacului Otoman dintre 1395-1877.
  Neamul BULGAR din Moesia si regiunea Sofia/(1878-1908).
  Statul independent al Bulgariei/(post anul 1908). Stat denumit „Prusia din Balcani”, stat implicat, de partea Germaniei in cele doua razboaie balcanice, WWI si WWII .

  Adica … NEAMUL cel al BULGARILOR … cei vorbitori de limba turcica/sau slava/sau VLAHO-ROMANICA/sau ROMÂNEASCA ?
  Adica … NEAMUL BULGARILOR din Tighina … cei vorbitori de limba turcica/sau slava/sau VLAHO-ROMANICA/sau ROMÂNEASCA ?
  Adica … NEAMUL BULGARILOR din DOBROGEA … cei vorbitori de limba turcica/sau slava/sau VLAHO-ROMANICA/sau ROMÂNEASCA ?
  Adica …Limba bulgară este o limbă din ramura limbilor slave de sud, împreună cu macedoneana, sârbo-croata și slovena.
  Bulgarii basarabeni (besarabski bǎlgari) sunt un grup etnic minoritar bulgar din regiunea istorică Basarabia, care locuiesc astăzi pe teritoriile actualelor state Ucraina (Regiunea Odesa) și Republica Moldova. Recensământul organizat în noiembrie 2004 în Transnistria a numărat 3.164 (3.16%) bulgari în orașul Tighina și împrejurimile acestuia.

 91. DOBROGEA, TARAMUL cel MENTIONAT incepand cu descoperirile arheologice si de continuitate paleo-GENETICA a CULTURII Neolitice HAMANGIA si a GANDITORULUI sau/5500 BC, cel al primei cetati (Orgame) mentionate pe taramul nostru GETIC/700 BC, locul de bastina al OMULUI-DZEU Zalmoxis/550 BC, cel al GETILOR mentionati de catre Herodot/450 BC, cel al GETO-DACILOR Basileului Burebista/(80-44 BC), cel a primei cartulii scrise in limba GETICA de catre poetul ROMAN Ovidiu/(8-17 AD), cel al paleo-crestinismului propavaduit de catre Sf. Apostol Andrei/50 AD, cel al DACO-ROMANILOR (ai Imperiului ROMANESC a lui Constantin DACUL/325 AD) locuitori MAJORITARI ai Tarii ROMANESTI (Wallachia, 450 AD), cel al primei mitropolii GETICE/(383-1372 AD), precum si al ROMÂNILOR Tarii ROMÂNESTI/post 1310.

 92. DOBROGEA, TARAMUL cel MENTIONAT pentru NEAMUL NOSTRU, incepand cu descoperirile arheologice si de continuitate paleo-GENETICA a CULTURII Neolitice HAMANGIA si a GANDITORULUI sau/5500 BC, cel al primei cetati (Orgame) mentionate pe taramul nostru GETIC/600 BC, locul de bastina al OMULUI-DZEU Zalmoxis/550 BC, cel al GETILOR mentionati de catre Herodot/450 BC, cel al GETO-DACILOR Basileului Burebista/(80-44 BC), cel a primei cartulii scrise in limba GETICA de catre poetul ROMAN Ovidiu/(8-17 AD), cel al paleo-crestinismului propavaduit de catre Sf. Apostol Andrei/50 AD, cel al DACO-ROMANILOR (ai Imperiului ROMANESC a lui Constantin DACUL/325 AD) locuitori MAJORITARI ai Tarii ROMANESTI (Wallachia, 450 AD), cel al primei mitropolii GETICE/(383-1372 AD), precum si al ROMÂNILOR Tarii ROMÂNESTI/post 1310.

 93. Bugeac, cel mentionat ca desertul getilor de catre Herodot/(484-425 BC), Strabon/(64 BC -24 AD), ca zona a Brazdei lui Novac a lui Constantin DACUL/324 AD, precum si ca Basarabia domnului Țarii Românesti Basarab I/(domn 1310-1352 AD).

  Drept consecinta Darius cel Mare/(521-486 BC) invadeaza in anul 513 BC regiunea GETILOR cei TRACICI de la Nord de Dunare …
  „Înainte de a ajunge la Istru [Darius] îi supune mai întâi pe geţii [din Dobrogea si Bugeac] care se cred nemuritori. Geţii însă, care luaseră hotărârea nesăbuită [de a-l înfrunta], au fost robiţi pe dată, măcar că ei sunt cei mai viteji si cei mai drepţi dintre traci.” (HERODOT/(484-425 BC), ISTORII, IV)

  „VII,3,14. Între [geţi şi] Marea Pontică, de la Istru pînă la Tyras, se întinde pustiul geţilor [Bugeacul], care e în întregime şes şi fără ape. Când Darius, fiul lui Histaspe, a trecut Istrul împotriva sciţilor, a fost în primejdie să piară de sete împreună cu toată oştirea sa. într-un târziu, a înţeles cum stau lucrurile şi s-a retras. Mai târziu, pornind la război împotriva geţilor şi a regelui lor Dromichaites, Lisimah a trecut prin mari primejdii şi, mai mult încă, a fost luat în captivitate. Dar a scăpat, deoarece a întâlnit un barbar bun la suflet, după cum am arătat mai sus.
  VII,3,17. … Prima parte a întregii regiuni ce se întinde la nord între Istru şi Boristene este pustiul geţilor. Apoi vin tirageţii, iar după ei sarmaţii iazigi şi cei care se numesc regali, apoi urgii.” (Strabon/(63 BC – 19 AD), Geografia VII).

 94. Bugeac, cel mentionat ca desertul getilor de catre Herodot/(484-425 BC), Strabon/(64 BC -24 AD), ca zona a Brazdei lui Novac a lui Constantin DACUL/324 AD, precum si ca Basarabia domnului Țarii Românesti Basarab I/(domn 1310-1352 AD). Nume de Basarabia ramas pana la anul 1944.

  Drept consecinta Darius cel Mare/(521-486 BC) invadeaza in anul 513 BC regiunea GETILOR cei TRACICI de la Nord de Dunare …
  „Înainte de a ajunge la Istru [Darius] îi supune mai întâi pe geţii [din Dobrogea si Bugeac] care se cred nemuritori. Geţii însă, care luaseră hotărârea nesăbuită [de a-l înfrunta], au fost robiţi pe dată, măcar că ei sunt cei mai viteji si cei mai drepţi dintre traci.” (HERODOT/(484-425 BC), ISTORII, IV)

  „VII,3,14. Între [geţi şi] Marea Pontică, de la Istru pînă la Tyras, se întinde pustiul geţilor [Bugeacul], care e în întregime şes şi fără ape. Când Darius, fiul lui Histaspe, a trecut Istrul împotriva sciţilor, a fost în primejdie să piară de sete împreună cu toată oştirea sa. într-un târziu, a înţeles cum stau lucrurile şi s-a retras. Mai târziu, pornind la război împotriva geţilor şi a regelui lor Dromichaites, Lisimah a trecut prin mari primejdii şi, mai mult încă, a fost luat în captivitate. Dar a scăpat, deoarece a întâlnit un barbar bun la suflet, după cum am arătat mai sus.
  VII,3,17. … Prima parte a întregii regiuni ce se întinde la nord între Istru şi Boristene este pustiul geţilor. Apoi vin tirageţii, iar după ei sarmaţii iazigi şi cei care se numesc regali, apoi urgii.” (Strabon/(63 BC – 19 AD), Geografia VII).

 95. @Cos spune:
  30 MART. 2024 LA 9:27
  Statalitatile din jurul Romaniei si Rep.Moldova au manipulat,inclusiv marile puteri chemate de obicei ca si”garanti”.
  Desigur manipulatorul de baza si istoric a fost fostul URSS,lasind mostenire Rusiei situatia extrem de incurcata prin manevrele facute de Stalin,Hrusciov fata de granite si teritorii.
  Datorita interventiilor straine ,patria mama Romania a fost despartita de fiica ei fizic poate,dar niciodata moral,spiritual,cultural ceea ce atesta originea si continuitatea permanenta.
  Ce face o Maia Sandu,cu clanul Soros,este vremelnic,insasi guvernantii ns.vremelnici se tem de dreptul la autodeterminare al popoarelor,stind sfiosi in inchisoarea lor mintalasi spirituala in care sunt impinsi de paznicii lor-SUA,NATO si puterile vestice dominante.
  Chiar in Rep.Moldova sunt urmasii separatistilor din Moldova pt.ca vor si ei o bucata de „stapinire”.
  Nici-un popor care isi cunoaste Istoria,Viata si ceea ce ii aprtine,nu renunta la reunirea cu o parte a familiei sale.
  Ca si Iohannis un strain,Maia Sandu este implantata,o straina pt.discordie si interese antiromanesti.
  @Floricel,poate se indura Divinul de tine si te face OM.
  Multa consideratie lui @doru popescu,imbatabil in argumentatie stiintifica,lui Anonim si Elenei.

 96. Dincolo de titlul provocator al acestui articol, România își creează zilele acestea un cadru legal nou (o nouă lege a Apărării Naționale) prin care să poată interveni militar în Rep. Moldova și într-un plauzibil no man’s land rezultat din dispariția de facto a Ucrainei, pentru a-și apăra milionul de cetățeni români din Basarabia și Bucovina de Nord. Să ne înțelegem, GHIARA DE OȚEL A ROMÂNIEI nu a renunțat la dreptul său istoric asupra pământurilor strămoșești sfinte. Vom vâna ca pe lupii turbați pe criminalii și pe slugoii lor, care ne-au sfârtecat și înstrăinat Țara și ne-au omorât membrii familiilor, în diferite moduri. Rusia trebuie să înțeleagă că România nu va renunța la oamenii și pământul ei sfințit cu sânge românesc mii de ani. NU VOM RENUNȚA, frați ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.