Cel mai mare atac lansat de UE împotriva monopolului unei companii de stat

Pe 22 aprilie, Comisia Europeană a lansat în mod formal o procedură de încălcare a regulilor concurenței împotriva companiei ruse Gazprom, o decizie care ar putea agrava tensiunile dintre Moscova și Bruxelles.

CE a acuzat Gazprom de abuz de poziție dominantă pe piața europeană a gazelor, scrie Financial Times. Comisia Europeană a transmis companiei de stat din Rusia a ”declarație de obiecții”.

”Aceste acuzații reprezintă o nouă lovitură în cadrul ofensivei UE împotriva Gazprom și este cel mai important atac lansat de UE împotriva monopolului unei companii de stat”, scrie Financial Times. ”Această decizie este mult mai fermă decât ancheta lansată de UE în urmă cu patru ani, care a provocat atunci furia Moscovei. Decizia intervine în contextul războiului din Ucraina, care a provocat între UE și Rusia o tensiune de nivelul celei din Războiul Rece”.

Este a doua procedură de abuz de poziție dominantă lansată de UE după acuzațiile lansate împotriva grupului american Google, în urmă cu o săptămână. Este o acțiune lansată de comisarul european Margrethe Vestager ”împotriva unei mari companii dintr-o țară mare”, după cum scrie The Wall Street Journal.

Totul se întâmplă după ancheta lansată de Comisia Europeana în 2012. Gazprom, care furnizează circa o treime din importul de gaze naturale al țărilor UE, este suspectat ca încarcă facturile clienților săi, că împiedică libera circulație a resurselor energetice și că se opune diversificării distribuției gazelor, arată Financial Times.

„Am descoperit că Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au împiedicat transportarea gazelor din anumite ţări din Europa Centrală şi de Est către alte state, obstrucţionând competiţia transfrontalieră. Dacă îngrijorările noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui să suporte consecinţele legale pentru comportamentul său”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în comunicatul CE.

Dacă aceste acuzații se dovedesc adevărate, grupul rus ar putea fi supus unei amenzi de până a 10% din cifra sa totală de afaceri. The Wall Street Journal scrie că Gazprom ar putea intra într-o perioadă foarte riscantă, deoarece veniturile grupului au scăzut deja foarte mult din cauza reducerii prețului mondial la energie și a tentativelor UE de a-și diversifica furnizorii de gaze naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.