Obama – Sistemele rusești S-300 nu vor proteja Iranul de loviturile SUA

Președintele Barack Obama a lansat o avertizare în perspectiva vânzării sistemelor rusești antirachetă S-300 către Iran. Președintele american a declarat că aceste sisteme nu vor face mare lucru în fața forței militare a SUA.

Sistemele S-300, fabricate în Rusia de Almaz-Antey, sunt printre cele mai avansate arme de antiaeriene din lume, iar ridicarea embargoului unilateral impus de Rusia Iranului a stârnit temeri în întreaga lume, notează Reuters.

Numai ca președintele Obama a declarat la CNBC ca bugetul de 600 de miliarde de dolari alocat de SUA apărării face ca orice strategie militară a Iranului să fie depășită, atât timp cât Teheranul cheltuiește pe apărare doar 17 miliarde de dolari.

”Chiar dacă iranienii ar obține câteva sisteme S-300… Știți, dacă va trebui, le vom penetra”, a spus Obama.

”Acesta este un contract încheiat de șase ani. De fapt Rusia a aplicat sancțiuni Iranului la cererea mea, iar aceasta i-a adus pe iranieni la masa negocierilor. Desigur, este o îngrijorare, am formulat obiecții și va trebui să ținem cont de asta”, a spus Obama despre reluarea livrărilor de arme către Teheran.

Iranul a semnat un acord cu Rusia pentru cinci sisteme S-300, în valoare de 800 de milioane de dolari. Se întâmpla în 2007, iar în 2010 președintele rus Dmitri Medvedev a decis să sisteze livrările de arme, un semn de bunăvoință față de Vest. Numai că Vladimir Putin a anunțat în această lună că a semnat un decret de anulare a embargoului, dupa ce comunitatea internațională a ajuns la un acord cu Iranul în privința programului nuclear.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.