Asociația Energia Inteligentă Cele două momente care ar fi dus la creșterea prețurilor la gaze

Introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele și legea plafonării sunt cele două momente care au făcut ca prețul gazelor naturale să ia foc, consideră reprezentanții Asociației Energia Inteligentă. Practic, vinovat pentru aceste scumpiri ar fi statul român. ”Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că “Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune”. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă. Da, dar aceasta era valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români”, susțin reprezentanții asociației amintite.

Modificarea legislației în iunie 2020, prin introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele, a creat o falsă cerere a gazelor, mai mare decât oferta, și astfel a fost demarat în luna octombrie 2020 procesul de creștere a prețului gazelor naturale în România. ”Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau, În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească pețul și în Europa, motiv ideal pentru autorități de a găsi din nou un vinovat – ”creșterea prețurilor pe plan Mondial””, spun cei de la Asociația Energia Inteligentă.

Al doilea moment în care acțiunile autoritățile au ”tras” prețul în sus a fost chiar prin legea plafonării, atunci când au impus un preț de referință de 370 lei/MWh, preț mai mare de 2,4 ori mai mare decât prețul anului anterior și de 1,8 ori mai mare decât prețul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consummatorul casnic era de 220 lei/MWh, după ”permisiunea” dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns astăzi la 640 lei/MWh!

Conform asociației, statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor). Suprataxarea veniturile suplimentare obţinute din creşterea preţurilor producătorilor de gaze naturale care depăşesc anumite limite sunt prevăzute de OUG 7/2013. În momentul de faţă, preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc.

”Astfel, apreciem că statul a fost beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz, acesta a încasat în anul 2021, jumătate de milliard de euro, iar în anul 2022 urmează să încaseze 2,7 miliarde de euro. Această sumă echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean”, conchid cei de la Asociația Energia Inteligentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. De ce e nevoie pe piata de FURNIZORI/TRADERI care de fapt nu au gaz sau electricitate ci doar muta niste facturi si speculeaza?

  2. Păi este evidentă mișcarea și sursa,. E BURSA EUROPEANĂ bre. Ei au mișcat artificial prețurile,.Pe urmă au impus ”liberalizare” la membrii UE, ca stil de mascare, a tendinței de sărăcire global europene,…și, și evident rusul e de vină,.Se poate observa o intensă manevră d edistrugere a europei, a culturii, a nivelului de trai, a mai tot ce incă funcționează in europa.. Trist și păcat e cum insăși ”europarlamentarii” națiilor victime, contribuie la ingroparea civilizației europene.

  3. Nu mai tot învinuiți statul român! Învinuiți guvernarea cu mare finanțist, domnul Cîțu în realitate un speculant pe leul românilor și prim ministru Ludovic Orban un neisprăvit slugarnic la UE și președintele Iohannis “vârful celor care apasă” cel care numai a stat ca președinte deasupra “oastea să și-o recunoască”. Pe orce director ticălos care a furat și prăbușit o Uzină strategică, care a furat banii de pensie și asigurarea de sănătate trecută în hârtiile pe care a semnat angajatul, îl absolvim de mai bine 25 de ani de vină, închisoare și confiscarea averii cu formula ticăloasă “statul este un administrator prost!”

  4. Ete na … ca Introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele este un.. neadevar . De fapt era vorba de intgtridu crera unei obligații pentru producătorii și furnizorii de gaze naturale de a tranzacționa în cadrul piețelor centralizate din România a unui anumit procent din cantitatea de gaze naturale comercializate,.
    Adica sa vganda pe potata romaneasca nu la Viena sau Budapesta sau … de fpat era virba de jumatate din cantitatea extrasa

    Cat desp-re preturi .. pretul indicat era unu maximal „a nu se depasi” nu minimal …

    A si mai era o cestie zisa nasoala : obligația ca „25% din numarul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor” să fie de cetățenie română și să aibă rezidența fiscală în România.. Adica romanii e buni doar cu carca!

  5. Cum ar fi daca productia nationala de gaze ar fi vanduta doar pe piata romana, la pret de extractie, procesare +10%, si dupa ce au facut stocurile necesare pentru perioada de iarna, vandut la extern la cat vor ei… acuma Rromania produce si in loc sa consume la pret de producator, plateste pret ca unu care n-are gram de gaz in tzara lui. UE ati vrut, UE ati primit

  6. La care se adauga momentul Bum si momentul Bang! Si uite asa s-a mai dublat pretul din cauze obiective.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.