Cele mai bune ceaiuri pentru sănătate

ficatul
„Ceaiul a început prin a fi un medicament și s-a transformat într-o băutură“, scrie Okakura Kakuzo, savant japonez al secolului al XIX-lea, în cartea sa celebră, „Cartea ceaiului“. Acolo, el povestește despre istoria ceaiului și despre filozofia tradiționalei ceremonii japoneze a ceaiului.
Multora dintre noi le place să se relaxeze, dacă nu zilnic, măcar din când în când, cu o cană de ceai cald. Important este însă, ca pe lângă relaxare, să beneficiem și de câteva avantaje pe care le poate aduce un ceai sănătății noastre. Medicalnewstoday.com a întocmit un top al celor mai sănătoase ceaiuri.

Ceaiul verde

Ceaiul verde a fost apreciat pentru propritățile sale medicinale încă de acum câteva secole. Unele studii recente confirmă câteva din aceste beneficii. Cum ar fi un studiu care demonstrează puterea sa de dezvolta funcțiile cognitive, astfel încât te poate ajuta pentru o memorie mai bună. Oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Basel (Elveția) au descoperit că oameni sănătoși care au acceptat să bea această băutură, conținând 27,5 grame de extract de ceai verde au arpătat o activitate mai intensă a zonelor creierului care au legătură cu memoria.
Beneficiile aduse de ceaiul verde asupra sănătății au legătură cu polifenolii, micronutrienți cu proprietăți antioxidante. Acesre substanțe pot proteja împotriva acțiunii radicalilor liberi, care ar putea duce la deteriorarea la nivel celular odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu din 2017 publicat în Journal of the American Chemical Society arată că un polifenol din ceaiul verde poate să scadă riscul de a face Alzheimer, împiedicând formarea acelor plăci beta-amiloide care duc la declanșarea bolii.
Același polifenol ar avea legătură și cu încetinirea dezvolării unor anumite tumori, cum ar fi cele prezente la cancerul pancreatic. O cercetare condusă de Institutul de Cercetări Biomedicale din Los Angeles a arătat că polifenolul intervine în metabolismul celulelor pancreatice canceroase, încetinindu-le creșterea.

Ceaiul de iasomie

De multe ori, iasomia este combinată cu ceaiul verde. În cartea „Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“, autorii Héctor García and Francesc Miralles observă că locuitorii longevivi ai unei comunități din Okinawa, Japonia, sunt mari băutori de Sanpin-cha, un amestec special de ceai verde și iasomie.
Se spune despre iasomie că poate ajuta la îmbunătățirea stării fizice, așa cum poate ajuta la reducerea stresului. De aceea unii cercetători experimentează tot felul de compuși și derivați ai plantei pentru a descoperi noi terapii mai bune. De exemplu, prof. Eliezer Flescher, de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, a observat că metil iasmonatul, un compus obținut din acidul iasmonic, descoperit în iasomie, induce moartea celulelor canceroase în cazul cancerului cervical.
O cercetare care a fost publicată în European Journal of Applied Physiology a explicat faptul că mirosul de iasomie este calmant și relaxant, putând influența starea în care suntem.

Ceaiul de rooibos

Un alt tip de ceai cu proprietăți antioxidante este rooibosul sau ceaiul din „tufiș roșu“, care este preparat din Aspalathus linearis , o plantă originară din Africa de Sud. Oamenii de știință au sugerat că efectele antioxidante al acestei plante sunt similare, dacă nu chiar la fel de puternice, precum cele ale ceaiului verde. Un studiu recent efectuat pe șoareci sugerează că antioxidanții din ceaiul de rooibos pot proteja ficatul de stresul oxidativ.
De asemenea, rooibosul a fost menționat de mai multe ori ca fiind de ajutor în scăderea tensiunii arteriale și în relaxarea mușchilor încordați, sugerând că responsabil de asta ar putea fi un flavonoid pe care îl conține, și anume crisoeriol. Spre deosebire de ceaiurile verde și negru, roiibosul nu conține niciun pic de cafeinp, așa cănu va avea același efect stimulator. Asta înseamnă că poate fi băut chiar și înainte de culcare.

Ceaiul de hibiscus

Pentru ceai, în mod obișnuit se folosește caliciul plantei, deși și alte părți alte plantei, cum sunt frunzele, semințele ori rădăcinile se pot consuma. Studiile sugerează că extractul din caliciul și frunzele de hibiscus are efect antioxidant și antitumoral. Dar, poate proteja și împotriva îmbătrânirii celulalre provocată de radicalii liberi sau poate lupta cu anumite tipuri de celule în cazul leucemiei.
Ceaiul de hibiscus pare să aibă legătură și cu beneficii cardiovasculare, ajutând la reglarea tensiunii sistolice și diastolice – adică, tensiunea arterială din timpul și între bătăile de inimă. Frunzele mai pot avea și alte beneficii. Polifenolii din frunze pot ajuta la reducerea celulelor tumorale în cazul cancerului de piele, potrivit unui studiu din 2015. Un alt studiu, din același an, sugerează că frunzele de hibiscus pot inhiba acțiunea celulelor canceroase în cancerul de prostată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Darjeeling. Cu miere si lamaie, seara este minunat. Rimeaza cu savurat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.