Cele mai ineficiente instituții din România

Un document semnat de Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi din România, dezvăluie că în perioada 2017- octombrie 2019 instituțiile statului român au fost prejudiciate cu 1,2 miliarde de lei.

Busuioc a răspuns unei interpelări făcută de deputatul PNL Ioan Bălan. Cele mai ineficiente instituții din România, conform documentului sunt UATM Cluj-Napoca, UATM Timișoara, UATM Satu-Mare, UATM Deva, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, UATJ Hunedoara, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, UATJ Constanța, UAT Sectorul 3. De exmplu, plățile nelegale făcute la UATM Cluj-Napoca au fost de 48,9 milioane de lei. La UATM Timișoara s-au descoperit prejudicii de 33,2 milioane de lei, al UATM Satu Mare de 16,2 milioane de lei, la UATM Deva de 12,1 milioane de lei.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat plăți nelegale de 11,6 milioane de lei la MTS, de 10,4 milioane de lei la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, de 10,2 milioane de lei la UATJ Hunedoara, de 7,3 milioane de lei la CNAS, de 6,9 milioane de lei la UATJ Constanța și la UAT Sector 3. Pe lista instituțiilor de stat ineficiente se mai află UATC Starchiojd, UATM Craiova, UATC Gilău, UATJ Suceava, UATC Brodina, UATC Chiajna, UATJ Mureș, UATJ Cluj, UAT Sector 5, Casa Națională de Pensii Publice, UATC Prundu, Casa de Asigurare de Sănătate Argeș, UATJ Sibiu, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, UAT Sector 4, UATM Botoșani. Prejudiciile descoperite la aceste instituții sunt cuprinse între 2,2 milioane de lei și 5,2 milioane de lei.

În 2017 prejudiciul descoperit a fost de 695,7 milioane de lei (pentru anul bugetar 2016), din care 86,7 milioane lei reprezintă sume exonerate la plată în temeiul legii 124/2014 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice. În 2018, s-au descoperit plăți nelegale de 351,3 milioane de lei (pentru anul bugetar 2017), din care: 7 milioane lei reprezintă sume exonerată la plată în temeiul legii 124/2014; 66,4 milioane de lei reprezintă sume exonerate în temeiul legii 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială. În acest an, s-au descoperit prejudicii de 194 milioane de lei (până la data de 20 octombrie pentru anul bugetar 2018), din care 26,6 milioane de lei reprezintă sume exonerate la paltă în temeiul legii 78/2018.

În condițiile în care sumele exonerate la plată în temeiul celor două legi reprezintă un procent cuprins între 14% și 21% din totalul prejudiciilor stabilite, procentul sumelor recuperate de statul român din aceste prejudicii bugetare, mai puțin sumele exonerate, este de 20% în anul 2017, de 15% în anul 2018 și de 10% până în octombrie 2019. Gradul de recuperare a sumelor reprezentând prejudicii este influențat de gradul redus de conformare a entităților în privința implementării măsurilor de Curtea de Conturi, precum și de procesul de contestare în instanță a măsurilor, se arată în documentul semnat de Mihai Busuoic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.