Cele mai periculoase centrale nucleare din Europa

Cele mai periculoase centrale nucleare din Europa sunt în Ucraina, Bulgaria, Franţa, Cehia, Marea Britanie, Cehia şi Germania, scrie publicaţia germană Tagesspiegel. În Europa sunt 128 de centrale nucleare, iar media lor de vârstă este de 30,6 ani. Perioada îndelungată de funcţionare este cel mai mare risc, scrie Taggespiegel.

Reactoarele centralei ucrainene de la Cernobîl au fost închise, însă Ucraina rămâne pe harta de risc nuclear a Europei cu centrala de la Zaporijia, cea mai mare din Europa. Aici funcţionează şase reactoare. În 2015 toate reactoarele au fost oprite de urgenţă în urma unor fluctuaţii periculoase ale tensiunii. Pe lângă riscurile tehnice apare şi pericolul unor sabotaje la centralele nucleare ucrainene, mai cu seamă după ce în 2015 naţionaliştii ucraineni au fost acuzaţi că ar fi aruncat în aer stâlpii de inalta tensiune către Crimeea anexată de Rusia. Unele dintre cele mai vechi reactoare din Ucraina sunt cele de la centrala din Iujnukrainsk, în sudul tarii, la sub 500 de km de frontiera cu România.

Pentru Germania, cele mai mari îngrijorari sunt legate de centralele nucleare din Belgia. Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, s-a întâlnit cu oficialii belgieni pentru a discuta despre situaţia centralei nucleare de la Doel. În peretii vasul de presiune al unuia dintre reactoare au fost depistate în 2012 mii de mici crăpături. Defecţiunea nu a putut fi remediată şi ar trebui înlocuit întegul vas, însă modelul este foarte vechi şi companiile de profil nu îl mai produc. Centrala funcţionează în continuare. Cel mai vechi reactor are 42 de ani, iar autorităţile din Belgia, ţară în care 47% din electricitate este produsă de centralele nucleare, doreşte să prelungească funcţionarea cu încă 9 ani.

Situaţii delicate şi în Franţa, ţară care produce 75% din electricitate în 59 de centrale nucleare. Centrala nucleară de la Fessenheim, la graniţa cu Germania, este cea mai veche din Europa şi aici are loc incident după incident. În 2009 un circuit de răcire a fost înfundat cu deşeuri vegetale. În septembrie 2012 a avut loc o explozie la reactorul 2. În 2015 a explodat o conducta la reactorul 1. În 2014 un reactor a fost scos din funcţiune din cauza unei defecţiuni la sistemul barelor de control al reacţiei în lanţ.

Centrala franceză de la Cattenom, în apropierea graniţei cu Germania şi Luxemburg, este mai noua, însă şi aici au apărut incidente. Până în 2012 s-au înregistrat nu mai puţin de 750 de incidente.

Reactoarele de la centrala bulgară Kozlodui sunt considerate printre cele mai periculoase din Europa, scrie Tagesspiegel. Cotidianul german arată că în 2013 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-a exprimat o serie de îngrijorări pentru siguranţa acestor reactoare, iar din acel moment autorităţile bulgare au luat extrem de puţine măsuri. Patru dintre cele şase reactoare de la Kozlodui au fost oprite odată cu aderarea Bulgariei la UE, în 2007.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.