Centenarul României, celebrat în lume

România se pregăteşte de sărbătoare. Cu doar o zi înainte de Centenarul Marii Uniri şi a Zilei Naţionale, românii celebrează aceste mari sărbători diferit. Concerte, spectacole, expoziţii tematice sau diverse alte evenimente sunt organizate de ICR în diverse locuri ale lumii.

 

 Expoziția Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție, la Bruxelles

 ICR Bruxelles prezintă, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE și cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția foto-documentară Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție.

Evenimentul va avea loc în această seară, la ora 18:30, la Muzeul Autoworld din Parcul Cinquantenaire Bruxelles.

Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție ilustrează, în 21 de panouri fotografice, parcursul istoric, biografiile şi gândirea politică a personalităţilor emblematice care au avut un rol fundamental la construcţia Marii Uniri. Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Vătoianu,  Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu se numără printre cei cărora le datorăm înfăptuirea României moderne. Biografiile sunt cu atât mai impresionante, cu cât destinul lor este mai dramatic.

Scopul proiectului expozițional este de a aduce în conștiința publicului secolului XXI, într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne, personalitățile cu rol primordial în lupta pentru o Românie mare, puternică, indivizibilă.

“Asociația Identitate Culturală Contemporană consideră importantă sărbătorirea, la nivel național și internațional, a centenarului românesc. Centenarul Marii Uniri trebuie să reprezinte un moment special al reunirii românilor în jurul valorilor naționale, precum și al afirmării României la nivel european. În acest context, credem că expoziția Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție, organizată împreună cu Institutul Cultural Român Bruxelles, poate să contribuie la cunoașterea, în rândul cetățenilor europeni, a biografiilor liderilor politici și intelectuali români cu vocație universală care au făcut posibilă realizarea României Mari la 1918”, declară Florin Pîrlea, președintele Asociației Identitate Culturală Contemporană.

La Bruxelles, expoziția va fi prezentată, în premieră, în limba engleză.

Expoziția încununează seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate de Institutul Cultural Român Bruxelles CENTENARULUI Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

 

Cununa Carpaților, la Istanbul

 

ICR “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță un spectacol inedit de muzică și dans folcloric, joi, de la ora 19.30. Timp de o oră și jumătate, scena sălii mari de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey va fi inundată în melodii, ritmuri, acorduri, pași și costume populare românești din întreaga Românie, grație Ansamblului folcloric profesionist ”Cununa Carpaților”.

Sala de concerte Cemal Reşit Rey este una dintre cele mai mari din Republica Turcia, destinată cu precădere muzicii clasice, și poartă numele  faimosului compozitor turc Cemal Reşit Rey.

Cununa Carpatilor_Foto_Virgil Oprina

Ansamblul folcloric profesionist ”Cununa Carpaților” este alcătuit din profesioniști ai genului, având în componenţă tineri artişti – instrumentişti, dansatori, solişti vocali – care, sub conducerea competentă a unor specialişti, au pregătit şi prezentat pe parcursul anilor numeroase spectacole de o ţinută artistică deosebită.

Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, dar și măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale.

Cu un repertoriu muzical original, care cuprinde cântece şi jocuri populare autentice, din toate zonele etnofolclorice ale ţării, Ansamblul Cununa Carpaților realizează stagiuni de spectacole, urmărind în principal promovarea bogăţiilor spirituale româneşti, cultivarea valorilor şi autenticităţii creaţiei populare şi a artei interpretative profesioniste, criterii care au stat la baza prezentării a mii de spectacole de referinţă a căror complexitate şi frumuseţe de execuţie au adus după sine aprecieri elogioase ale specialiştilor şi aplauzele spectatorilor.

Dansatorii sunt îndrumați de coregraful Viorel Cioacă, iar orchestra este formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, conduși cu profesionalism de dirijorul Dumitru Ionescu.

În programul de la Istanbul, închinat Zilei Naționale, vor fi incluse suite de cântece și jocuri din Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Ardeal, Banat etc., precum și o paradă a câtorva instrumente tradiționale românești – caval, tilincă, danofon,  ocarină, fluier.

 

Evenimente speciale şi la Madrid

ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va organiza la Madrid, în perioada 29 noiembrie-28 decembrie, o serie de evenimente de diplomație culturală de înaltă ținută.

Seria evenimentelor va debuta pe 29 noiembrie cu un recital extraordinar de pian susținut de Cristian Niculescu, care se va desfășura în impozanta sală de concerte a  Ateneului din Madrid. Programul concertului  va cuprinde piese de Isaac Albéniz, George Enescu, Pascal Bențoiu, Cornel Țăranu, Adrian Iorgulescu, Vlad Ulpiu, Diana Rotaru ș.a. Evenimentul se va încheia cu o degustare de vinuri și produse românești oferite de Senator Wine, Ferma Cățean și Restaurantul Acasă din Alcalá de Henares.

În continuarea concertului, în data de 30 noiembrie, pianistul va susține o clasă magistrală la Real Conservatorio Superior de Música din Madrid.

 

Cristian Niculescu (C)Lidia Tirri

Seria evenimentelor va fi încheiată de prezentarea expoziției “România în Primul Război Mondial” la Nuevo Centro Cultural din Coslada. Expoziția, organizată în colaborare cu  Muzeul Național de Istorie a României, cu Primăria din Coslada și cu  Asociația Obatalá din Coslada, va fi deschisă publicului  în perioada 3-28 decembrie 2018.

Expoziția “România în Primul Război Mondial” prezintă pas cu pas istoria războiului și unificarea națiunii române,  cu ajutorul fotografiilor, documentelor și obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri și fapte. Colecția de obiecte aparținând familiei „Herranz-Teodorescu” completează discursul istoric prezentat pe panourile cu texte și fotografii din perioada Marelui Război, și încearcă să transpună vizitatorul în perioada respectivă, permiţându-i astfel acestuia să cunoască realitatea vieții din timpul Marelui Război.

Cristian Niculescu. Cunoscutul pianist român, stabilit în prezent în Germania, a debutat cu Orchestra Națională Radio din București, sub bagheta maestrului Josif Conta (1987) și cu un recital de pian la Ateneul Roman (1988), a concertat în repetate rânduri cu Orchestra Simfoniă a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio București, precum și cu alte orchestre din România.

Este invitat să colaboreze ca solist sau în cadrul stagiunilor de muzică de cameră ale unor orchestre de renume, din Germania, SUA, precum și la festivaluri internaționale de mare prestigiu din România și Italia. Este inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional de muzică de cameră „Kammermusiktage Ahrenshoop” care se desfășoară în Germania.

Printre premiile câștigate amintim Premiul Criticii muzicale la Concursul „Gh. Dima” din Cluj, Premiul 1 la Concursurile Naționale din România și Premiul de onoare la Concursul International Maria Canals din Barcelona.

 

Recital de excepție al maestrului Gheorghe Zamfir, în Luxemburg

Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului în colaborare cu ICR sărbătoresc Ziua Națională a României printr-un concert în interpretarea renumitului muzician român, Maestrul Gheorghe Zamfir și a instrumentiștilor din orchestra Frații Cazanoi din Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc miercuri, 28 noiembrie a.c., ora 17:45, la Conservatorul din orașul Luxemburg.

Maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de virtuozii instrumentiști  Cezar Cazanoi (flaut), Anatol Cazanoi (ţambal), Oleg Laşcu (contrabas), Adrian Sîrbu (vioară) și Iulian Stoica (acordeon), va susține un concert în premieră absolută pe scena prestigioasei instituții muzicale luxemburgheze.

Recitalul oferit de Maestrul Gheorghe Zamfir, la ceas aniversar, 100 de ani de la înfăptuirea României Mari, a cuprins bijuterii muzicale din folclorul românesc și din repertoriul internațional, lucrări interpretate cu inegalabil har de cel supranumit „Regele naiului”.

” Pentru un patriot, să fie contemporan cu acest moment istoric și de sărbătoare națională, este un exercițiu de pozitivism și de speranță! La ceas aniversar, România din sufletul oricărui român nu poate fi decât nemuritoare! La mulți ani, România! La mulți ani, dragii mei români!” – Gheorghe Zamfir.

Cezar Cazanoi (n. 2 octombrie 1977, Chișinău) a moștenit din familie arta cântatului la instrumentele tradiționale romanești: nai, fluier, caval, ocarină, cimpoi, tilincă. Și-a început studiile la Liceul de Muzică din Chișinău, continuând la Academia de Muzică din Cluj (Transilvania), la clasa de Flaut. A înregistrat numeroase discuri cu Orchestra Națională Radio România, Orchestra Națională Radio Moldova, Filarmonica „Transilvania” – Cluj și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău. A colaborat cu artiști precum: Gheorghe Zamfir, Vladimir Cosma, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Nicolae Botgros, Mahala Rai Banda, Marius Preda, Loredana Groza, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu.

Anatol Cazanoi (n. 20 februarie 1982, Chișinău) a studiat țambal și pian la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” și la Academia de Muzică din Chișinău. A cântat ca solist, la țambal, cu Orchestra Simfonică Radio Chișinău, în cadrul Congresului Mondial al țambaliștilor, interpretând variațiuni pe tema „Tudorițo, nene” de Constantin Arvinte, în premieră absolută. Este invitat de Opera Națională București să interpreteze, la țambal, partitura operei „O scrisoare pierdută”, de Dan Dediu.

 

Oleg Laşcu (n. 17 mai 1985, Chișinău) a urmat școala de Arte „Alexei Starcea” (1994–1999), Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” (2001-2005) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavril Muzicescu” (2005-2009). Din 2006 este contrabasist în Orchestra de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale de Stat „Serghei Lunchevici”.

 

Expoziția „Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei“, al Chişinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația Löwendal,  Primăria Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1 și Domeniul Manasia,  în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei  și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova prezintă expoziția „Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei” al cărei vernisaj va avea loc în data de 29 noiembrie 2018, ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Expoziția marchează și împlinirea unui veac de prezență continuă pe scena artei din România a  operei baronului George Löwendal, unul dintre cei mai importanți creatori de artă români. Bucurându-se de aprecierea unora dintre cei mai importanți oameni de cultură din România, opera artistului a continuat să fie apreciată și după trecerea sa în eternitate, fiind colecționată, cercetată, prezentată în expoziții de mare succes și cuprinsă în monografii de referință.

Un element semnificativ pe care această expoziție îl pune în evidență, tot în ambianță centenară, este legătura sa cu spațiul cultural românesc de la răsărit de Prut, unde, la Soroca și apoi la Chișinău, s-a produs în anul 1918, sub semnul teatrului, debutul activității sale artistice.

Baronul George Löwendal (1897-1964) s-a născut la Sankt-Petersburg într-o familie cu vechi ascendențe în familiile regale ale Danemarcei și Norvegiei. La Chișinău, s-a căsătorit în anul 1921 cu Ariadna Ambrozieva care l-a sprijinit întreaga viață în activitatea sa. În același an, George și Ariadna Löwendal s-au stabilit la București, iar din anul 1926 artistul a activat ca scenograf la Teatrul Național din Cernăuți pînă în anul 1935. În anul 1931, a înființat Societatea Artiștilor Plastici din Bucovina realizând, în paralel cu activitatea teatrală, o valoroasă operă plastică ilustrată de numeroase expoziții cum au fost cele de la sălile ”Mozart” și ”Universul” din București sau cea de la Veneția din anul 1943. În perioada 1945-1946 a contribuit la înființarea Teatrului ”Țăndărică” din București, iar după anul 1950 a fost profesorul îndrăgit al mai multor generații de studenți ai Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A fost decorat de regele Mihai I al României cu ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer.

Actuala expoziție a fost inițiată de Fundația Löwendal, înființată în anul 2010 de Ariadna Löwendal-Dănilă, nepoata artistului.

Călin Stegerean, curatorul expoziției, va prezenta în data de 30 noiembrie 2018 conferința „Baronul George Löwendal în artele plastice din România”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie 2018 – 20 ianuarie 2019.

 

Ieri, concert de excepţie la Berlin

ICR  ”Titu Maiorescu” din Berlin a organizat, în parteneriat cu Institut Français Berlin, în data de 27 noiembrie 2018, un concert cu piese de muzică clasică compuse în timpul Primului Război Mondial de George Enescu, Claude Debussy și Gabriel Pierné.

Concertul a fost susținut de Cristian Niculescu, pian, Ioana Goicea, vioara 1, Adriana Porteanu, vioara 2, Aida Carmen Șoanea, violă, Radu Nagy, violoncel. Lucrările interpretate au fost compuse în perioada 1916-1918, George Enescu având o legătură personală sau profesională cu compozitorii francezi.

Din program au făcut parte Trioul, de George Enescu, compus în timpul internării compozitorului într-o clinică din România, în anul 1916, Sonata pentru Vioară și Pian, de Claude Debussy, compusă în 1917, precum și Cvintetul pentru Două Viori, Violă, Violoncel și Pian, de Henri Constant Gabriel Pierné opus 41, compusă în anii 1916-1917.

Parteneriatul între Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin și Institut Français Berlin în cadrul acestei acțiuni a avut loc în chiar ziua deschiderii Sezonului România-Franța, marcând astfel acest eveniment și în capitala Germaniei.

Concertul a fost primul din seria de trei evenimente prin care Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin marchează Ziua Națională a României în anul Centenarului, următoarele două evenimente urmând a avea loc la Heidelberg (1 decembrie, seară literară, la Universitate), și München (4 decembrie – Concert Omagial Sergiu Celibidache, la Filarmonică).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Păi nu vă crapă obrazul de rușine măă ?? Ieșiți in lume să va mai faceți de râs incă o dată ?? Păi unde este romania azi ?? Ce ați făcut după 100 de ani, mai ales că ați câștigat pe nedrept, prin tâlhărie, un teritoriu o țară civilizată dezvoltată, cum voi sudiștii poate nici azi nu sunteți ? Nu european,. n-ați apucat nici azi să fiți la nivel transilvan. Mereu ultimii , mereu codași, mereu de criticat și de invățat ceva ce niciodată nu pricepeți. Cum e posibil ?? Cât vă mai rabdă pământul și lumea ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.