Centenarul și micimea clasei politice

“O viaţă cât un Centenar”

Fiecare înțelege să aniverseze Centenarul după cum îl duce mintea, sufletul sau punga. Dacă Guvernul este preocupat să marcheze Centenarul cu o nouă ediție a Festivalului „Cerbul de Aur“, pe care să cheltuiască 4,5 milioane de euro, nu e de mirare că tot Centenarul românesc se reduce la cîntec și recitări, la spectacole și   expoziții.

De mai mulți ani, municipiul Pitești este un centru de mișcare patriotică. În fiecare an, pe 27 martie, la Pitești, Fundația Culturală Doina și Ion Aldea Teodorovici organizează cîte un simpozion, cîte un concert sau cîte o comemorare a celor doi rapsozi ai patriotismului moldovean. Nu întîmplător, în centrul municipiului se află o statuie a poetului Grigore Vieru și un monument  dedicat familiei Aldea Teodorovici. Marți, de Ziua Unirii Basarabiei cu Țara, piteștenii și cîteva clase de elevi au cîntat imnul național, au depus coroane de flori, s-au deplasat la cimitir și au dat căldură unui spectacol cu  mari vedete ale artei românești.

De ce au lipsit polticienii, chiar și autoritățile locale, comemorarea desfășurîndu-se chiar sub nasul prefecturii județului Argeș? Probabil că din aceleași  motive pentru care Klaus Iohannis a lipsit de la ședința  festivă a Parlamentului României!

Și dacă autoritățile lipsesc și de la momentele festive (unele solemne, altele  încropite), de  ce să ne mai așteptăm la unitate, la planuri mari, la proiecte de țară? Nu suntem în stare să dăm unui  viaduct sau unei   traversări de munte un nume solemn care să amintească de Unire și de Centenar. Suntem atît de dezbinați, încît în aceste zile nu putem da nume mari nici măcar unui podeț peste Vedea sau peste bietul Călmățui.

Anvergura Centenarului seamănă din ce în ce mai mult  cu anvergura clasei politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Nu avem voie sa ne iubim tara, daca am face-o am fi considerati extremisti. Romanii nu mai sunt un popor sunt impartiti de unii aroganti: in inferiori sudul-estul si superiori in Ardeal, desi toate razboaiele le-au purtat aia ”inferiori”,traind in stepa au fost in calea tuturor navalirilor, exceptie, romanii care voiau sa ajunga la minele de aur. Dacii, cei care azi se bat cu simbolul lupoaice l-au avut pe Bicilis, au trait ororile dominatiei romane pe care ardelenii o slavesc. Desi necropole din Ardeal din sec. 2-3 sarace in inventar, contin peste 40% copii folositi in minelor de aur, traco-getii, ”inferiori” dupa unii, dar LIBERI, n-au fost sclavi si n-au invatat sa fie slugarnici aveau morminte cu un inventar bogat. Trebuie renuntat la criteriul dupa nastere. Nu sunt din Moldova este cea mai stralucita prin: Stefan cel Mare si Sfant, Ioan Cuza, Alexcsandri, Eminescu si Kogalniceanu, Sudul lui Mircea Cel Batran, Vlad Teps, inselat/tradat de ”dragutii ardeleni”si inchis de Corvin, Mihai Viteazu, pentru care un poet a spus „si romanii unde erau cand a fost ucis”, Brancoveanu, Iorga, Caragiale, Sorescu etc. Ardealul cu Iancu de Hunedoara, tatal lui a trecut la catolicism pt. a ajunge cneaz, Horia, Closca, Crisan si Avram Iancu,iobagii care si-au dorit libertate, sa fie judecator la Tg. Mures, Rebreanu, Goga si toti preotii greco-catolice revoltati din Scoal Ardeleana care n-au primit privilegii prin ”unirea cu Roma”, deci inca o tradare pt. o burta plina. Presa a inventat poporul teleormanean.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.