Brașov dă tonul

Centrala termică de apartament, interzisă pentru blocurile noi

Tot ceea ce înseamnă bloc nou de locuințe în Brașov nu va mai avea centrală termică de apartament, soluția fiind centrala de condominiu, a decis Consiliul Local. În plus, în mod obligatoriu vor fi dotate cu sisteme de contorizarea individuală a utilităților. Este primul oraș mare al țării care legiferează în acest sens, pe motivul necesității de a reduce poluarea.

În același timp, noul regulament își propune obținerea unui aspect arhitectural modern și coerent. Acest regulament este valabil pentru toți cei care doresc să construiască blocuri de locuințe în municipiul Brașov. Potrivit noului regulament, „orice investitor imobiliar care dorește să construiască trebuie să ia în calcul, pentru aprobarea proiectului, să aplice soluții de contorizare individuală pentru consumul de apă, la fel ca și la gaz și energie electrică, precum și să aplice soluții de eficientizare energetică și reducere a poluării. Este vorba în principal de implementarea unei soluții unice de încălzire într-un imobil, nu ca acum, când fiecare apartament are centrală proprie. Într-un bloc cu 100 de apartamente sunt 100 de centrale, fiecare cu coșul ei de evacuare, care creează noxe și poluare. Se pot implementa soluții noi, moderne, eficiente, și care să fie reduse ca poluare, și mult mai eficiente pentru imobil. Aceste soluții propuse de specialiștii dezvoltatorilor vor fi luate în calcul și analizate la nivelul comisiilor de specialitate din Primărie, când se va cere avizul pentru aceste proiecte. Le sugerez dezvoltatorilor imobiliari să consulte acest regulament, să identifice soluții și să includă aceste elemente în proiect. Un lucru de subliniat este că nu ne propunem să reînființăm sistemul centralizat așa cum era el odată în Brașov, ci doar să ne asigurăm că există un sistem centralizat măcar la nivelul unei unități locative, adică la un bloc sau la un ansamblu de locuințe, fapt care trebuie să fie responsabilitatea proiectantului și investitorului. Nu obligăm pe nimeni să se racordeze la sistemul centralizat”, a declarat primarul George Scripcaru.

Cerințe stricte

Obligațiile dezvoltatorilor imobiliari, de acum încolo, sunt: – să realizeze contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă. – se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice. – vor trebui să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominium, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în acelasi timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală. Cerințele privind sistemele de ventilație și răcire Pentru instalarea unei unități de ventilație bidirecțională în sistemul de ventilație sau înlocuirea unei unități de ventilație existente, eficiența termică a unității de ventilație instalate trebuie să fie de cel puțin 70 % în cazul unui debit de aer egal. Cerințe privind sistemele de iluminat Pentru instalarea unui dispozitiv de iluminat general nou în sistemul de iluminat sau înlocuirea unui dispozitiv de iluminat general existent în spațiile de lucru ale clădirilor de birouri, de educație și de cercetare, unde intensitatea luminii nu depășește 500 lux, puterea luminii nu trebuie să depășească 10 W/mp. Cerințe privind sistemele de automatizare Sistemele de automatizare permit supravegherea funcționării tuturor sistemelor tehnice dintr-o clădire și le pot controla în conformitate cu planul de ocupare a clădirii. Sistemele de automatizare amplasate în clădirile de birouri, de educație și cercetare permit controlul iluminatului general într-un mod care ține seama de destinația spațiilor și de perioadele cu lumină naturală. Cerințe privind sistemele care generează energie termică sau electrică locală. Pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem care generează energie electrică locală, volumul de energie electrică generat de sistemul instalat trebuie să poată fi măsurat. Pentru instalarea sau înlocuirea unei unități de micro-cogenerare, volumul energiei termice și al energiei electrice generate de unitatea de micro-cogenerare instalată trebuie să poată fi măsurat.

În România, montarea centralei de apartament a fost soluția găsit de oameni pentru a încălzire și apă caldă, în condițiile în care sistemul centralizat de termoficare a colapsat în multe orașe. În prezent, sunt localități în care nu mai există sistemul paușalului, cum ar fi Galați sau Drobeta Turnu-Severin. Cele mai multe familii la paușal sunt în București – peste 500.000. Aici, PMB a militat pentru interzicerea debranării și a și reușit să impună o lege a zonelor de încălzire, unde nu poate exista decât o singură soluție de termoficare. Cu toate acestea, debranșările continuă și aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1072 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Romania deșteaptăte. Cand erau la sistem centralizat, sa zis ca eai bine individual. S-au facut miliarde. Nu mai e buna clasica, trebuie prin condensatie. Acum auzi ca polueaza si e mai bine una la 100 de apartamente. Multe prosteala, informatii false. Azi imbracate, maine dezbracate. Azi e buna pensia privata, maine nu mai e bună… asa alesi asa decizii. Doar interese.

  2. Surse si resurse de imbogatire dar si teroare ca nu vor mai avea caldura cetatenii care vor locui in acele blocuri!

  3. Propun si WC-uri in condominiu ! Asta asa, ca sa nu mai creada cutupanii , ca sunt stapani la ei acasa !

  4. Cu cat e mai centralizata treaba cu atat sunt pierderi mai mari, adica atat costuri cu combustibilul cat si poluare mai mare, pentru ca centrala aia de condominiu va trebui sa mearga aproape non-stop pentru ca oricare din cei deserviti sa isi poata incalzi oricand doreste, in plus si tevile sunt mai lungi, adica pierderi de caldura, faceti o paralela cu RADET. Cel mai eficient este ca fiecare apartament sa aiba centrala proprie. In plus se evita astfel si discutiile legate de cat trebuie sa plateasca fiecare, dintr-un sistem centralizat.

  5. În timpul comunismului orașul Brașov se numea orașul Stalin.Cred ca oamenii din Brașov doresc continuitate.Toti furnizorii de utilități trebuie sa își contorizeze pe banii lor cantitățile pe produse vândute către cetățean.SE FACE – NU.Observam din ce în ce mai mult ca pe cei care ne conduc ii ….. grija de noi.Aceasta decizie este în același sens PENTRU A CREA DISENSIUNE INTRE LOCATARII ACELUI BLOC.FAPTU CA VOR AVEA CONTUARE SEPARATE NU VA REZOLVA PROBLEMA PRIVIND DATA CAND SE VA PORNI CENTRALA SI SUPLIMENTAR VA FI NEVOIE DE UN FOCHIST AUTORIZAT CARE VA FI PLATOT DE OAMENI.DECI DEZBINA SI CONDUCE.DRUMUL SPRE IAD PAVAY CU INTENTII BUNE.CE FACEM ATUNCI CU VACILE,CAII,OILE ETC CARE POLUEAZA PRIN GAZELE CARE LE ELIMINA IN ATMOSFERA SAU CE FACEM CU ENGLEZII CARE MANANCA IN FIECARE ZI CANTITATI URIASE DE FASOLE?

  6. O prostie!
    O centrala care va alimenta o scara sau un bloc de locuinte necesita o apa de alimentare dedurizata deci implica apa dedurizata de la un CET!
    Deci aceasta apa este foarte scumpa altfel alimentind-o cu apa din retea va duce in maxim doi ani sa se deterioreze!
    Cei care propun astfel de proiecte trebuie sa fie specialisti in domeniu!

  7. Bucatarie,Baie,Wc, si de ce nu si Dormitor comun ca sa le lasam loc boierasilor pentru conace ca sa nu mai vorbim de bolizi de lux, iahturi, avione ce poluaza cat tot bravovul unul singur

  8. La o asemenea prostie nu mâ mir că Ludovic Orban este din Brașov. Soluția cu centrala de scară a fost la sfârșitul anilor 90 începutul anilor 2000 și s-a dovedit catastrofală. După ce s-a învestit o groază de bani în ea s-a renunțat. Asemenea abordare are un singur rol scara să țină salariat un administrator, turnator de baștină. Deci contoare peste contoare cumparate de viitorii proprietari, cineva cine-ți intră lunar în casă să citească contoarele. La două băi și o bucătărie triei contoare numai pe apa caldă. Cine garantează cinstea celor ce fac adunarea totalâ și repartizarea banilor. Eu am în Baia Mare apartament în bloc cu 10 apartamente pe scară, bloc cu 4 scări. Centrale termice separate Contor pe gaz, incintă în fața blocului cu contoare pe apă. Ca la curte. La două trei apartamente proprietari sunt plecați la muncă în lume. Inchis tot și pauză. Nu certuri că trece țeava de căldură și pe la tine, nu că radiază pereții etc… Și intrebarea maximă!!! Un administrator de Brașov vrea 3000 lei pe lună în mână. Cu taxe însaemană 5000 lei? Înseamnă că fiecare proprietarii din scara de 10 apartamente am da 500 lei pe lună adică 6000 lei pe an să întreținem Admistratorul??? Adică am plăti prețul a două centrale de apartament ecologice pe an? Chiar sunt normali ticăloșii care au votat o asemenea lege?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.