Cercetătorii elucidează misterul: Ce simt oamenii când mor

Un studiu realizat de neurologi de la Universitatea Cambridge vine cu posibile explicaţii pentru fiecare din aceste senzaţiile ciudate simţite şi povestite de oamenii care au fost la un pas de moarte, informează stirileprotv.ro. Nu e nimic mistic, e vorba de reacţia organismului, spun ei.

Convingerea că ai murit este o stare des întâlnită la unii pacienţi cu sindromul Cotard, fiind vorba de o disfuncţie neurologică care produce senzaţii foarte bizare.

Cea mai des invocată stare legata de apropierea morţii este decorporalizarea. Ea este însă frecventă la multe persoane care au tulburări de somn, apărând şi în urma paraliziei în timpul somnului. Astfel, bolnavul este parţial conştient, dar nu se poate mişca şi poate avea halucinaţii. În acest fel poate să apară şi impresia de plutire deasupra propriului corp. S-a facut şi un experiment în acest sens, prin stimularea unei părţi a creierului, iar subiecţii au trăit senzaţii similare celor care afirmă că s-au întors din moarte.

Întâlnirea cu monştri sau oameni care au murit este şi ea explicată. Un exces de dopamina poate produce halucinatii, iar acest dezechilibru hormonal apare in multe afectiuni neurologice sau in urma unor traume.

Concluzia medicilor care au realizat studiul este că de multe ori oamenii aflaţi în situaţii limită îşi explică senzaţiile trăite în funcţie de credinţă şi dorinţa fiecăruia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.