Certificatele verzi să fie schimbate cu acţiuni la centrala Tarniţa-Lăpuşteşti

Decizia ministrului pentru Energie, Constantin Niţă, ca alocarea certificatelor verzi să fie blocată în perioada iulie 2013 – ianuarie 2017 ar putea fi modificată. Transelectrica vine cu ideea ca producătorii de energie verde să poată primi, în schimbul certificatelor verzi, acţiuni la centrala Tarniţa-Lăpuşteşti, aflată la stadiul de proiect.

Ministrul delegat pentru Energie a anunţat recent că alocarea de certificate verzi va fi amânată începând cu luna iulie 2013, timp de trei ani şi jumătate. Drept urmare, producătorii de energie regenerabilă îşi vor putea recupera drepturile respective începând cu 1 ianuarie 2017.

Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, publicat pe site-ul Ministerului Economiei. „În perioada 01.07.2013 – 31.12.2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile. (…) Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice noi şi centralele electrice solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene”, se precizează în documentul respectiv.

Producătorii de energie electrică provenită din surse regenerabile solicită guvernului să nu aprobe astfel de modificări, argumentând că în momentul în care certificatele blocate vor fi eliberate toate în acelaşi timp, în 2017, preţul lor va scădea foarte mult.

O soluţie inedită vine de la reprezentanţii Transelectrica

În cadrul unei dezbateri pe proiectul de ordonanţă, la Camera Deputaţilor, Octavian Lohan, reprezentant al Transelectrica, a anunţat că propune două amendamente, prin care producătorii pot schimba certificatele verzi cu acţiuni la centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

„Dacă se va ajunge la o rostogolire a certificatelor verzi, noi cerem o parte din aceste certificate, pentru dezvoltarea reţelei de transport şi o parte pentru dezvoltarea hidrocentralei. (…) Propunem ca certificatele să fie compensate, la cerere, cu acţiuni la Tarniţa-Lăpuşteşti. Deci nici măcar nu vor apărea pe piaţă, la sfârşitul rostogolirii”, a explicat Lohan. Din calculele sale, problema rostogolirii certificatelor verzi ar fi rezolvată astfel în proporţie de 50%.

Cele două amendamente propuse la ordonanţa de urgenţă:

1. „20 de procente din total certificate verzi a căror acordare a fost amânată temporar se acordă operatorului de transport şi sistem care, după vânzarea lor pe piaţa centralizată reglementată, va utiliza fondurile astfel obţinute pentru investiţii în noi linii de transport care conduc la întârirea liniei de transport şi regândirea creşterii capacităţii de transport a puterii produse în centralele electrice din surse regenerabile, investiţii cuprinse în planul de investiţii şi dezvoltare a reţelei de tranport pe 10 ani”.

2. „30 de procente din total certificate verzi a căror acordare a fost amânată temporar se acordă societăţii comerciale pentru realizarea CHEAP Tarniţa Lăpuşteşti, pentru sprijinirea acestui proiect care va duce la creşterea capacităţii sistemului de preluare a puterii produse în centralele electrice din surse regenerabile şi vor fi compensate, la cerere, cu acţiuni la CHEAP Tarniţa Lăpuşteşti”.

Cum explică Ministerul Economiei amânarea acordării certificatelor verzi

Începând cu noiembrie 2008, producătorii de energie regenerabilă primesc un număr de certificate verzi, de la 1 la 6, pentru fiecare MWh de energie electrică produs şi livrat în reţele, în funcţie de resursa/tehnologia utilizată. Certificatele se tranzacţionează pe piaţă la un preţ cuprins între 27 la 55 euro/certificat verde.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze o cotă de certificate verzi, o parte din costuri fiind de fapt suportate de consumatorii finali, cetăţenii.

În 2012, la factura de energie electrică, românii au plătit în plus circa 45 lei/MWh, în contul certificatelor verzi.

Întrucât în 2013 s-a constatat o creştere accelarată a centralelor de acest tip puse în funcţiune, în special de centrale electrice care utilizează energie eoliană şi energie solară, numărul de certificate verzi acordate ar creşte semnificativ, la fel şi factura românilor. Din calculele Ministerului Economiei, impactul în factura la consumatorul final este între 60 lei/MWh şi 100 lei/MWh. Prin urmare, ministrul delegat Constantin Niţă propune o sistare a alocării certificatelor verzi, din iulie 2013 până în 2017.

Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti este la stadiul de proiect

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti este o investiţie de peste 1 miliard de euro, însă în prezent se află la stadiul de proiect. Din datele oficiale reiese că în luna decembrie 2012 a fost aprobată “Documentaţia de Licitaţie pentru Selectarea Investitorilor”.

Semnarea contractului de execuţie a lucrării este preconizată pentru a doua parte a anului 2014, iar punerea în funcţiune a primelor două grupuri energetice ar putea avea loc la sfârşitul anului 2018. La capacitate finală ar putea funcţiona, conform datelor din proiect, în semestrul doi al anului 2020. Principalul sponsor şi beneficiar al proiectului este Hidroelectrica, prin intermediul sucursalei din Cluj-Napoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.