Cetăţenie, nu şi autonomie pentru maghiarii din România

Legea ungară a dublei cetăţenii nu are legătură cu problemele teritoriale, iar Budapesta nu va acorda cetăţenie în masă etnicilor maghiari, ci doar individual, la cerere, a asigurat ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, în timpul vizitei efectuate marţi în România.

„Apreciem activitatea Guvernului român din ultima perioadă şi poziţia faţă de legile adoptate în Ungaria”, a declarat Martonyi, în contextul în care legea dublei cetăţenii a creat un scandal cu tentă naţionalistă în Slovacia. Presa internaţională a subliniat că România nu poate critica legea ungară, atât timp cât Bucureştiul practică o politică similară cu cetăţenii Republicii Moldova.

Există însă o diferenţă fundamentală între legislaţia română şi cea ungară. Etnicii maghiari din statele vecine pot primi cetăţenia ungară, dacă îşi demonstrează originile etnice şi cunoştinţele de limbă, nu însă şi dreptul de vot. În cazul României, dreptul de vot al cetăţenilor români din Republica Moldova poate conta decisiv în cadrul alegerilor.

„Problema cetăţeniei atât în cazul sârbilor, croaţilor, românilor şi al altor naţiuni se ocupă de oameni şi nu de teritorii. Deci, nu are absolut niciun fel de contingenţă cu problemele teritoriale. Nu ne ocupăm de problema autonomiei. Comunităţile umane au dreptul să-şi aleagă variantele în care doresc să convieţuiască, ce fel de autonomie doresc sau nu doresc. Problema cetăţeniei şi problema autonomiei sunt două probleme absolut distincte”, a mai spus ministrul ungar după întâlnirea sa cu omologul român Teodor Baconschi.

Ministrul român a precizat că reforma statului ungar prevede acordarea unui mandat de deputat de drept pentru minoritatea română din Ungaria. Budapesta examinează şi posibilitatea de a declara Biserica Ortodoxă Română din Ungaria drept cult istoric.

Pe agenda relaţiilor româno-ungare se află şi proiectul exploatării de la Roşia Montană, căruia premierul Viktor Orban i se opune din cauza lipsei garanţiilor privind protecţia mediului. În 2005, Viktor Orban, care ocupa funcţia de premier, a ridicat problema blocării aderării României la UE din cauza aceluiaşi proiect.

Ministrul de Externe Martonyi va avea un mandat scurt în fruntea diplomaţiei ungare, spune presa de la Budapesta. După ce va opera modificări masive în structura ministerului, Martonyi urmează să fie înlocuit în 2011, când Ungaria va deţine preşedinţia rotativă a UE, de actualul şef al Comisiei de politică externă a Parlamentului, Zsolt Nemeth.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.