Cine a câștigat în urma întâlnirii dintre Biden și Xi?

Diplomați, miniștri și alți înalți oficiai chinezi și americani au lucrat intens, cu adevărate navete China-SUA, pentru a face posibilă întâlnirea de patru ore dintre președinții Xi Jinping și Joe Biden, în apropiere de San Francisco, in marja Summitului Cooperării Economice Asia-Pacific. A fost o întâlnire ”cu o coregrafie pregătită atent” pentru ”a trimite un mesaj de stabilitate restului lumii”, scrie săptămânalul japonez Nikkei Asia.

The New York Tmes subliniază declarația președintelui Biden cum că ”discuțiile cu președintele Xi reprezintă un progres important în stabilizarea relațiilor dintre cele două mari puteri”. Pentru Time, cea mai liniștitoare remarcă pentru întreaga lume a fost făcutaă de Joe Biden: ”dacă unul dintre noi va avea vreo îngrijorare”, ”punem mâna pe telefon și discutăm. Este un progres important”. Însa Time scrie că acesta este singurul progres notabil, restul fiind ”acorduri modeste pe fondul unor divergențe profunde”.

Găsirea unui teren comun pentru a lupta împotriva încălzirii globale și un acord pentru reducerea importului în SUA de precursori ai fentanilului care omoară sute de mii de americani anual sunt considerate un progres minor.  Nici discuțiile aparent productive despre comunicarea între armatele americană și chineză pentru evitarea unor incidente și interpretări greșite nu sunt considerate o realizare importantă. ”Nu puteam spera la mai mult. Divergentele dintre cele doua puteri mondiale sunt prea mari si neîncrederea reciprocă este prea profundă pentru a permite progrese rapide”, scrie El Pais.

Taiwanul rămâne cel mai sensibil subiect în discuțiile SUA-China. Președintele Xi i-a transmis lui Biden să ”înceteze cu înarmarea Taiwanului”, spunând că reunificarea cu China este ”inevitabilă”. Într-un comunicat chinez publicat înaintea conferinței de presă a președintelui SUA,  ”China face apel la cooperare și respect reciproc, dar ”subliniază în special preocupările vizând Taiwanul, care trebuie respectate”.

În cele din urmă a venit afirmația președitelui Biden cum că Xi Jinping este un „dictator”. A fost scris acest lucru pe prompter, a trebuit Joe Biden să-l învețe sau președintele a nesocotit din nou textul pregătit de consilieri? O parte din presa americană consideră că această declarație, făcută în timpul conferinței de presă, când întrebările ziariștilor se întețeau, este o nouă gafă a președintelui Biden. Dovadă ar fi faptul că, imediat după aceea, ziariștii au fost poftiți să părăsească sala și conferința s-a încheiat.

 

Cine a câștigat în urma întâlnirii dintre Biden și Xi? Categoric liderul chinez, spun unele analize, pentru că acesta din urmă ar fi venit în SUA în poziția de outsider, pe fondul problemelor economice din China din ultima perioadă. A câștigat lumea întreagă, spun analizele cu tentă globalist-optimistă, sugerând că este momentul ca Beijingul și Washingtonul să îngroape securea războiului, iar Rusia și Iranul să fie sacrificate de China pentru o relație profitabilă cu SUA.

Xi Jinping și Joe Biden au la fel de mult nevoie de o victorie în acest moment; dar, pentru că sunt într-o situație economică delicată, nici China și nici SUA nu-și permit să obțină această victorie în urma unei confruntări. Ea trebuie să vină prin dialog, consideră Harald și Pippa Malmgren, o mini-dinastie de consilieri ai multor președinți americani. Haosul geopolitic actual nu face bine economiei chineze, prăbușirea coloșilor imobiliari din China a dărâmat un mit pe care s-a construit economia de piață controlată din ultimele decenii. Împrumuturile făcute de China într-o mulțime de țări sărace nu mai pot fi rambursate, din cauza inflației. Xi Jinping este un dictator, așa cum a spus-o Joe Biden, însă trebuie să fie atent la legitimitatea puterii sale – noile generații de chinezi îl acceptă câtă vreme nivelul de trai crește. Arestarea șefului Băncii Centrale, așa cum s-a întâmplat recent în China, nu este neapărat o soluție pentru asigurarea acestei legitimități.

Biden are propriile probleme. 86% dintre americani spun că nivelul lor de trai nu s-a îmbunătățit, ba dimpotrivă. Să ameninți China nu este o soluție pentru a schimba această percepție și pentru a fi reales la Casa Albă, în 2024. Nici încordarea mușchilor nu este o soluție: SUA și-au trimis portavioane în Orientul Mijlociu și în Pacific, pe lângă susținerea războiului prin procura din Ucraina, însă apetitul pentru război al americanilor a ajuns la cele mai reduse limite, în special după izbucnirea conflictului din Israel. Este aproape imposibil pentru administrația Biden să mai justifice noi fonduri pentru Ucraina, mai cu seamă când președintele Zelenski refuză să organizeze alegeri – ce fel de democrație este cea pe care o ajutăm, se întreabă electoratul american?

Războiul – Ucraina, Israel, un conflict extins în Orientul Mijlociu sau în Marea Chinei de Sud – este scump, ar arunca în aer inflația și ar întoarce electoratul împotriva liderului. Apropierea este o variantă mult mai puțin costisitoare și pentru Xi, si pentru Biden.

În viziunea lui Malmgren, o înțelegere între China și SUA ar implica renunțarea de către Beijing la susținerea Rusiei și Iranului. Iar Taiwanul ar putea aștepta. ”Rusia are nevoie de China mai mult decât viceversa. La fel stau lucrurile și cu Iranul. Washingtonul este un partener mai valoros pentru Beijing decât sunt Moscova si Teheranul la un loc. Pentru Washington, asta ar presupune să înceteze cu retorica dură la adresa Chinei. Invitat la Beijing, guvernatorul Californiei a spus că «divorțul nu este o opțiune». Casa Albă nu poate majora taxele, Beijingul nu poate stimula economia. Este remiză. Oare aceasta să fie explicația numirii fostului premier britanic David Cameron in fruntea Ministerului de Externe? Dacă acordul China-SUA se va pune în mișcare, apare o ocazie rară de a modela viitorul economiei globale într-un nou cadru al relațiilor dintre marile puteri. Oare SUA le-au cerut britanicilor sa ajute la construirea acestei noi ordini? Este posibil, mai cu seama daca avem în vedere că Washingtonul este distras de problemele interne”, scrie Malmgren.

 

Alte analize la cald văd lucrurile altfel – Xi, despre care se credea că va intra cu coada între picioare la Summitul de la San Francisco și la întâlnirea cu președitele Biden (din motivele economice și de legitimitate amintite mai sus), s-a comportat și a ieșit din acest test ca un soi de rege al lumii.

Merită să facem o comparație între Xi și omologii săi. Liderii vestici nu impresionează cu nimic, nici gazda sa, ramolitul Joe Biden, pe care nici propriul partid nu-l mai dorește la Casa Albă un nou mandat. Nu există niciun Churchill, niciun Roosevelt, nici măcar un Reagan printre liderii Vestului. Biden a fost chiar împiedicat de opoziția din propriul partid să anunțe, la San Francisco, un acord de liber schimb cu țările asiatice”, scrie sociologul american Joel Kotkin.

Vestul a ajuns în poziția dorită de Xi. China a căzut de acord cu SUA asupra propunerilor privind clima. Creșterea cererii de energie eoliană și solară în Vest asigură supremația industriala a Chinei, care produce, pe de altă parte, mai multe emisii cu efect de seră decât întreaga lume dezvoltata la un loc. China conduce la producția de baterii și domină producția de metale rare, care sunt cruciale pentru panourile solare și vehiculele electrice. Compania chineza BYD este ce mai mare constructor de vehicule electrice și este susținută de Warren Buffett. Pe de altă parte politicile zero net emisii de carbon distrug industria Germaniei, care pierde în special pe frontul auto și al industriei chimice.

Ca și URSS, China a găsit mulți „idioți utili” în sistemul american, inclusive Wall Street, Silicon Valley și se pare că și în familia Biden. China a găsit modalități de a influența și politicienii din Australia și Canada. Și ne putem aștepta și ca noul ministru de Externe britanic David Cameron să se ploconească în fața Chinei, așa cum a făcut-o când era premier.

China are mână liberă și în plan militar. Institutul pentru Studii Strategice arată că, implicat în războiul din Ucraina și Orientul Mijlociu, Vestul nu mai are suficient inventar militar pentru război și antrenament. Chong Ja Ian, profesor la Universitatea Națională din Singapore, spune că Xi urmează modelul lui Mao: ”Vorbește și luptă, luptă și vorbește. Adică vorbește în timp ce îți mobilizezi forțele”.

Dacă Biden mai are pârghiile necesare sau dorința de a le folosi, ar putea insista ca China să se distanțeze de Rusia sau Iran. L-ar putea forța pe Xi să nu ocupe Taiwanul, de care depind multe industrii americane, pentru componente critice. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă China pune mana pe aceste active, înainte ca Vestul să le poată înlocui. Xi ar fi cu adevărat regele lumii.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

14 Comentarii

  1. E o umilire americană.. Vizibil americanul nu poate fără ceva, ex. cipuri chinezești, care nu pleacă din blocada chineză pe Taiwan,.. la fel americanul e la mîna chinezului și din motive financiare. Degeaba-l face dictator Joska pe chinez dup primul colț de stradă, căci clar chinezul i-a pus zgarda..Cred că de acum inainte de a face orice , americanul, oricare ar fi, mai intîi dă un telefon la chinez..

  2. „…dacă China pune mâna pe aceste active, înainte ca Vestul să le poată înlocui”? HAHAHAHA!
    Capacitățile amerloce de producție similare, în curs de construcție în köllnoniya okupată militar Jarmaniya, vor fi „gata” în 2030, cînd Jarmaniya va fi devenit o republică componentă a Federației Ruse!
    Hallelujah, brothers……[Rumburak]

  3. Daca joshka prin textul citit de sclerozatul de la casa alba ,spune „cele 2 superputeri” e clar ca progreseii au zilele numarata pe fata pamantului.

  4. „Cine a câștigat în urma întâlnirii dintre Biden și Xi?”

    Cum cine, Putin !

  5. Putin stie ca Russia trebuie sa poate duce razboi simultan si cu SUA si cu China!

  6. ” Divide et impera” se pare ca nu a mai functionat. Dupa cum am mai spus , Biden Robinnette si ” nulanderii lui sunt cu citeva clase sub Xi. China are rabdare , rabdare ce a invatat-o in cei peste sapte mii de ani de civilizatie . ” Nulanderii” ,vor totul si acum…Nu mai tirziu.” Lacomia distruge omenia” ,spune un proverb romanesc.Un imperiu de nici trei sute de ani , lacom sa ” ighita totul” fara o baza sustenabila , va avea soarta imperiilor efemere . Imperiul hitit , persan , macedonean.Cred ca deja : ” A trecut baba cu colacii ” pentru ei.Coco Chanel nu ma fa sa ma ” vait ” din nou .Mai am niste ” lacrimi de crocodil ” pentru ” jandarmul ” lumii!

  7. dUamna Hosu ce-o mai face cu buzitele botoxate oare?
    Doamne feri sa nu primeasca si dnei niste nanoboti!

  8. Nu cred ca China va trada pe cineva, si-ar pierde credibilitatea in BRICS care e deja o organizatie prea importanta ca sa fie tradata tradand pe oricare din membrii ei. Deja China e un pol, poate deja cel mai mare, sunt prea multi si sunt seriosi, ceilati sint mult mai putini, fragmentati si prea sedusi de droguri si alte vici. Cred ca jocurile sunt facute. A fost o intalnire in care unul si-a aratat puterea si unul slabiciunea.

  9. Ba dacilor liberi. Nu va mai frasuiti.China ,cu un sngur gest poate fi trimisa pe vremea lui Mao.Adica sa ajunga iar muritori de foame.Fara SUA, fara Occident sunt nimeni.Piata lor de desfacere este spre lumea civilizata.Asa ca mai lasati naibii naivitatea cum ca China are ceva de spus.Nu are.Ca doar nu vrei filme in chineza, muzica chineza. Cum ar suna „Desteapta-te romane” in chineza, ha? Dar in rusa? Nu aveti iluzia ca SUA e o tara care sa cedeze suprematie Chinei.SUA are aliati puternici.

  10. Xi a mers la a Bideu să vadă în ce ape se scaldă. Nu a vrut să obțină ceva, doar informații!

  11. Concluzia:Ne detestam in continuare dar nu o mai spumem public.Cat despre sacrificarea Rusiei si Iranului nici sa vrea China nu mai poate.I-a luat ceva timp lui Biden sa inteleaga zicala ruseasca de la Xi, cea cu mai multi poli de putere.Recunoastem starea de fapt in sinea noastra dar nu o spunem public.Sa nu se mahneasca electoratul.Bivolul si leul.Nici hiena nu sta prost cu dantura.Si ursul are o imbratisare prieteneasca.

  12. Nimeni nu poate sti de fapt care au fost temele abordate de cei doi lideri, care raman la fel de mari , tari si prudenti, ca si inainte. E un progres, acest acord de discutii in caz de…, caci acest lucru inseamna ca China NU VA ATACA NICIDECUM TAIWANUL, si deci nici americanii nu vor trebui sa cheltuiasca bani cu apararea lui. Mai degraba as avea impresia ca Putin este cel sacrificat, de ambii lideri, caci ambii au nevoie de imensa piata de desfacere europeana, si nu o vor abandona doar pentru ambitiile desarte ale unui dictator marunt. Incep sa nadajduiesc intr-o terminare foarte apropiata a conflictului din Ucraina, si nu in favoarea Rusiei, cum spera multi.
    E gresit sa credeti ca SUA se teme de alti poli de putere. Din punct de vedere economic, tari fara mari forte armate, ca Japonia sau RFG erau superputeri, iar state imense, ca Mongolia, China sau India tari foarte slabe. De asemenea, state mici ca Israelul sau Finlanda erau puteri militare de temut. Deci nu americanii se tem de vreo raspandire a puterii in lume, ci tocmai chinezii si rusii, care si-au dat seama ca, oricat s-ar stradui, nu vor ajunge niciodata sa atinga nivelul de putere detinut de democratia americana, oricat ar copia-o! De aici si zbaterile lor neindemanatice din ultimii ani de a se baga in seama, prin lume, in special prin razboaie, caci economic amandoua sunt niste zarzavaturi fara haz!
    Xi stie ca tara sa enorma se afla intr-o criza economica la fel de enorma, si nu are nevoie sa agite pietele europene si americane, de a caror stabilitate are nevoie disperata. Deci nu-i ramane decat sa cedeze cartea rusa, pentru a putea continua partida. Partida pe care stie ca nu acre cum sa o castige, totusi!

  13. Era unul @ esop ,aka @ boul samaritean care cuvinta precum @ Unul cu ceva creier ( chiar asa ?) Pai ori ai creier ,ori ai ” ceva” ce inlocuieste creierul?Si mai sus unul ce-si zice ” piticul cracanat” e pe aceiasi lungime de unda. Dar ia sii @ piticul cracanat de cind sunt piticii” cracanati ? Prin nickul tau deja batjocoresti o minoritate. Nu s-a sesizat nimeni ?Ca la altele cenzura se ” autosesizeaza ” si …pa comentariu.Daca nu aveau europenii si amerlocii praful de pusca , inventie chinezeasca , nu mai deveneau ” mari” imperii. Si hirtia pe care-si tiparesc bancnotele tot inventie chinezeasca e. Si @ piticul cracanat , ia uita-te in PC-ul , laptopul si smartphonul tau si vezi pe cite scrie ” Made in PRC ” ,adica in Republica Populara Chineza ….Acelasi lucru si pentru @ Unul cu ceva – ( cit) creier. Oblivion – capete tuguiate , parca asa se chema serialul ala cu desene animate…..Si pentru @ Unul….bla,bla , cam cine-i in criza acum ? China sau Amerlocia ? Cine tipareste la greu hirtie bancara si isi face bugetul pe citeva luni ?

  14. @Yahveh: Sper că nu ai să îmi spui totuși că SUA va capota doar pentru că are o datorie uriașă?! Datoria Chinei este cel puțin la fel de mare, însă datoria americanilor este mult mai ușor de suportat de către bugetul federal, decât datoria bugetului centralizat al Chinei comuniste!
    Toată lumea știe că economia americană este cea care dă tonul la nivel.mondial, și dovada cea mai bună a fost ultima criză economică mondială, care a început în momentul în care SUA au întrat în criză! La fel a fost și în 1929, când a început Marea Depresiune! Deci, orice criză în SUA echivalează cu o criză la nivel mondial, și deci chinezii sunt forțați să sprijine America, fie că vor, fie că nu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.