Cine a tras lozul câștigător la rectificarea bugetară

Update Ministerul Agriculturii, Ministerul de Interne, cel al Sănătății și Justiției, Administrația Prezidențială, serviciile secrete și Parlamentul sunt printre instituțiile care primesc bani în plus la actuala rectificare bugetară, a anunțat vineri, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, într-o conferință de presă.

În același timp, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor, Educației vor avea diminuate bugetele, în urma rectificării bugetare. Ministerul Transporturilor pierde 6,29 miliarde de lei (în principal de la capitolul cheltuielilor curente), cel al Dezvoltării pierde 1,92 miliarde lei (cheltuieli curente), Educația – 13,9 milioane de lei (li se taie din cheltuieli curente și din contul bunurilor și serviciilor, dar i se dau pentru cheltuieli de personal, soldul fiind însă negativ), iar Comunicațiile pierd 303 milioane lei (cheltuieli curente).

Sumele tăiate sume sunt aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene, în condițiile în care, după aprobarea cu întârziere a bugetului pentru 2017, s-au întârziat procedurile de achiziție, a susținut Ionut Mișa.

Ministrul de Finanțe a precizat că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, refuzând în același timp vineri să spună care este totalul creşterilor de cheltuieli aprobate, pe motiv că nu le ştie pe dinafară: „Uitaţi-vă pe site!”.

Instituțiile care vor primi bani în plus:

– Ministerul Agriculturii – 1,775 miliarde de lei (pentru schemele de plăți directe pe suprafață)

– Ministerul de Interne – 1,160 miliarde lei ( în principal pentru asigurarea mentenanței aeronavelor și a echipamentelor pentru intervenție și plată drepturi salariale și pensii)

– Ministerul Sănătății – 207 milioane de lei (pentru drepturi salariale)

– Ministerul Muncii – 95,9 milioane de lei

– Ministerul Finanțelor – 426,6 milioane de lei (pentru drepturi salariale și plata despăgubirilor pentru restituirea proprietăților)

– Ministerul Justiției: 357,4 milioane de lei (pentru drepturi salariale și hotărâri judecătorești)

– SRI – 298,9 milioane de lei (pentru salarii și pensii, plus programe de achiziții)

– Ministerul Comerțului – 247,9 milioane de lei (pentru finanțare programe, în special pentru IMM)

– Ministerul Public – 203,5 milioane de lei (în principal pentru drepturi salariale)

– Secretariatul General al Guvernului – 181,9 milioane de lei (în principal pentru salarizarea personalului clerical)

– Camera Deputaților, Senat, Administrația Prezidențială și la celelalte servicii de informații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.