Imaginea publică a lui Remus Truică a fost construită doar după două evenimente: divorțul cu scandal de acum câțiva ani precum și marea petrecere pe care a dat-o când a împlinit 41 de ani și când a invitat-o să îi cânte pe Patricia Kaas.
Fost șef de cabinet a lui Adrian Năstase, Remus Truică este unul dintre bogății mai puțin cunoscuți ai României dar care are multe rețele de afaceri și prieteni din politică.
Adrian Năstase, Eugen Bejinariul, Miron Mitrea, azi închis pentru fapte de corupție, Șerban Mihăilescu, căruia i se spunea Miky Șpagă, Virgil Măgureanu dar și Puiu Popoviciu, Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Cristian Burci, Dan Fischer au fost de-a lungul timpului apropiații lui Truică, un tânăr totuși dar cu atâți prieteni bine unși.
Primele mișcări în domeniul afacerilor le-a făcut la începutul anilor ’90 atunci când Remus Truică a deschis un magazn alimentar pe bulevardul Banu Manta din București. După câțiva ani, magazinul a dat faliment iar în locul acestuia a fost amplasat un Internet Caffe, o afacere care era destul de profitabilă la acea vreme în condițiile în care marile firme de cablu încă nu începuse să se extindă.
Prin 1999, Remus Truică a cunoscut-o pe Dana Năstase, soția lui Adrian Năstase, cel care peste un an devenea premierul Romîniei. Este momentul când Truică se lansează serios în ceea ce se numește lumea mare a afacerilor, prin deschiderea firmei TotalNet. Îi are parteneri de afaceri pe Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Viorel Jianu şi Emil Nell Cobar. În doi ani de zile, profitul companiei a explodat pentru că firma a avut acces la foarte multe contracte cu statul român.
Conform României Libere, la începutul anilor 2000, printre clienții TotalNet se aflau: Ministerul Finanţelor Publice, Televiziunea Română, Petrom şi Guvernul României.
TotalNet a montat pe vremea Guvernului Năstase sistemul de videoconferință în sala de ședințe a Guvernului de la Palatul Victoria. În această sală și-au ținut ședințele toate guvernele ulterioare: Boc, Ungureanu, Ponta și acum Cioloș.
Pentru marile sale performanțe economice, TotalNet-ul lui Truică și al prietenilor săi, a fost menționat de către Guvernul Năstase în Strategia Națională pentru Implementarea Societății Informaționale, document aprobat de Executiv în 2002.
După numirea lui Truică în funcția de șef de cabinet al lui Adrian Năstase, acționarii au vândut partea lor, astfel încât Romanian Data System a cumpărat 70% din capital. Se spune că această tranzacție i-a asigurat lui Truică primul milion de dolari. În timpul funcției de la Palatul Victoria, Remus Truică a intrat în atenția presei vremii cu o operațiune considerată dubioasă. Este vorba despre un teren de două hectare din Pădurea Snagov care a ajuns în posesia sa.
În scurt timp, averea imobiliară crește cu alte câteva hectare. Pentru terenul de 2 hectere, Truicp a primit drepturile de la Mihai Nasta, proprietarul de drept al respectivului teren, după ce acesta din urmă a depus o cerere de retrocedare a unei suprafețe din Pădurea Scroviștea. Cedarea drepturilor către Truică s-a făcut însă după depunerea cererii. Aceasta a fost aprobată dar însă cu o mică surpriză: nu era vorba de Scroviștea și de localitatea Snagov, pe malul lacului, într-o zonă mult mai râvnită.
Presa vremii susține că aprobarea a fost semnată de șeful Romsilva de atunci, Ion Dumitru, iar actele de proprietatea au fost semnate de către prefectul de Ilfov, Teodor Filipescu, și primarul Snagovului, Teodor Biriș. Acest scandat a pus însă capăt carierei lui Truică la Palatul Victoria, fiind demis de Adrian Năstase.
În anii următori, Truică s-a axat doar pe afaceri. În ciuda mediatizării, scandalul de la Snagov a fost ocolit atunci de instituţiile statului: nici poliţia, nici Parchetul nu au început vreo anchetă în acest caz. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au declarat pentru RL că Remus Truică nu figurează în nici un dosar penal. Acelaşi răspuns l-am primit şi de la IPJ Ilfov, pe raza căruia îşi are domiciliul Truică.
Plecarea din structurile Guvernului nu l-au împiedicat pe Truică să-și sporească averea. În proprietatea sa se află mașini Ferrari, Mercedes, Range Rover şi Aston Martin, un apartament la Monte Carlo, un iaht de şapte milioane de euro şi o vilă în Caraibe (Insula Saint Martin). Sunt zvonuri că Truică ar fi făcut investiţii în domeniul energiei alternative în mai multe ţări. DNA l-a reținut pe Truică pentru că a fost implicat în rețeaua retrocedărlor ilegale. El și Paul Lambrino, cel care dorește să îi fie recunoscută apartenența la familia regală a României, au pus bazele unei rețele prin care au fost retrocedate zeci de case și sute de hectare de teren.
În dosarul intrumentat de DNA Braşov se vorbeşte despre o reţea de retrocedări ilegale de terenuri şi păduri în zona Transilvaniei. Paul Lambrino, milionarul Remus Truică şi Dan Andronic, patronul EVZ, sunt principalii beneficiari, conform procurorilor. În 2012, Curtea de Conturi a scos la iveală modul fraudulos prin care Paul Lambrino ar fi intrat în posesia a 46,78 hectare din pădurea Snagov. Este vorba de un domeniu public al Municipiului Bucureşti, care nu a fost niciodată în proprietatea Casei Regale. Lambrino a deschis câteva procese prin care să i se recunoască drepturile litigioase. Multe dintre aceste drepturi au fost cedate către Remus Truică. Este vorba de case istorice și zeci de hectare de teren.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.