Cine se „joacă” cu indicele ROBOR? Concluziile anchetei!

Senatul a mandatat Comisia Economică să desfășoare o anchetă privind modul în care a fost închisă în 2013 o investigație cu privire la eventuala manipulare a ROBORULUI. După o lună de audieri, Comisia a decis să emită o concluzie preliminară.

Senatorul Daniel Zamfir a explicat concluziile Comisiei.

”Într-o majoritate covărșitoare, am ajuns la concluzia că ROBORUL nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR nu este ceea ce ni se spunea că trebuie să fie, adică media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele. El este pur și simplu un indice care rezultă din niște aranjamente între băncile comerciale, sub privirea Băncii Naționale.

Comisia a decis să trimită două scrisori către ministrul de Finanțe și către guvernatorul BNR, în care se cere transparentizarea modului de calcul a ROBOR sau schimbarea acestuia”, a declarat Zamfir, citat de Antena 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Am vazut un articol mai amplu in alt cotidian despre acest subiect. In principiu, e vorba despre OUG 50/2010 care a legat creditele de ROBOR si a stabilit modul de calcul etc. Am vazut comentarii ca cum de isi permite dl senator si parlamentul sa solicite asa ceva, sunt neavizati si nu e treaba lor. Aceasta ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 50 din 9 iunie 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, (deci OUG) a fost emisa pe vremea lui BOC, semnata de acesta si de Videanu, niste nume sonore in economia romaneasca. Firesc ar fi fost sa fi fost facute prin lege, emisa de Parlamentul Romaniei, in urma unor consultarii, daca nu publice, cel putin de specialitate. Asa că acum in 2019, se poate cere verificarea si transparentizarea modului de calcul al acestui ROBOR, care are niste cotatii care frizeaza uneori inexplicabilul. Si chiar dacă s-ar scoate acest ROBOR din contractele de credit, va trebui aplicat pe langa dobanda bancii un indice de inflație, logic. Deci Parlamentul sa ia si sa analizeze cum este mai corect pentru cetatean si sa legifereze in consecinta.

  2. Domnilor nu mai dati figura acestui oarecare !Cititi pe https://ro.wikipedia.org/wiki/ROBOR si va lamuriti pe deplin!
    ROBOR este o decizie politica,nu are nimic cu BNR!Dar acestui inginer ii place vrajba cu BNR,din ordinul Antenei 3!Urmeaza sa infiereze si Piperea, ei lucreaza ca la pulovere (pardon),un ochi pe fata ,altul pe dos..

    • Mare cunoscator sunteti. De pe wikipedia ati luat lumina. Macar studiati OUG-ul ala 50/2010. Si daca a fost o norma juridica emisa de un guvern o lasam asa pe veci. NU sufera nicio modificare. Este perfecta cumva? Si cum asa nu are nimic cu BNR-ul. Teoretic ar trebui ca BNR-ul sa fie un observator neutru si doar sa afiseze aceste valori, numai ca exact BNR-ul da tonul de politica monetara si deci chiar are cel mai greu cuvant de spus. Este o unealta financiara a BNR, insa cu aportul exclusiv al celor 10 banci agreate. Unde este transparenta? De ce sa nu se indice exact care sunt cotatiile celor zece banci zilnic? Si chestia cu lichiditatea care nu se loveste deloc cu realitatea din teren. Sunt prea multe ambiguitati legat de stabilirea acetui ROBOR. Doar o mica privire la EURIBOR, adica la case mai mari unde zici ca nu se poate intampla asa ceva si alfam ca au fost amendate in 2008 vreo 4-5 banci mari ale UE care tocmai ce sa vezi, au manipulat acel indice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.