Luna de filme francofone

Cinema în aer

Adolescenţii dintr-o suburbie pariziană râd de clişee în "Swagger"

Începând cu acest weekend, românii se pot bucura de o lună gratuită de film francez online, cu ocazia celei de-a opta ediţii a MyFrenchFilmFestival.

Prezentat de UniFrance, instituţie care se ocupă de promovarea cinematografiei franceze în întreaga lume, evenimentul este organizat, la nivel local, de Orange, în parteneriat cu Institutul Francez din România: farmecul inegalabil al filmului francez este scos în evidenţă de un festival novator, de luat acasă sau oriunde vă poartă gândul şi paşii, spun organizatorii.

Nu mai puțin de 30 de filme ­inedite se aliniază la startul MyFrenchFilmFestival din acest an. Între ele, 10 lungmetraje şi 10 scurtmetraje îşi dispută favorurile juriului şi ale publicului, în timp ce alte 10 filme sunt prezentate – fără emoţii pentru echipele lor de creaţie – în afara competiţiei. Cea mai mare parte a acestor creaţii cinematografice sunt produse în Franţa, dar selecţia cuprinde şi filme belgiene (printr-un parteneriat cu Wallonie-Bruxelles Images), canadiene (prin Telefilm Canada) şi elveţiene (prin Swiss Films). Toate filmele sunt disponibile în mod gratuit pe site-ul festivalului MyFrenchFilmFestival.com, iar 25 dintre ele (12 lungmetraje și 13 scurtmetraje) pot fi văzute, în exclusivitate pentru România, prin aplicaţia Orange TV Go şi pe site-ul tvgo.orange.ro, cu subtitrare în limba română.

Cei de la Institutul Francez se bazează pe „o ofertă pentru toate gusturile, structurată în 6 module care ilustrează – nu fără o notă de autoironie – caracteristicile atât lăudate, cât şi contestate ale filmului francez: WTF…rench!? (aventuri ieşite din comun), Hit the Road! (călătorii iniţiatice), Teen Stories (imprevizibilul, riscurile trecerii de la copilărie la vârsta adultă), ­French and Furious (personaje ciudate şi marginale), Love «à la française» (poveşti de dragoste cum numai francezii pot experimenta) şi New Horizons (creaţii inovatoare)“.

În exclusivitate pentru România, „pentru a reaminti că filmul înseamnă şi o experienţă colectivă, un moment petrecut împreună în faţa unui ecran de mari dimensiuni“, Institutul Francez din Bucureşti va prezenta filmul „Swagger“ de Olivier Babinet, pe data de 10 februarie, la ora 14.00, la Cinema „Elvire Popesco“.

Premiul publicului va fi acordat producţiei care va primi cel mai bun calificativ din partea spectatorilor din întreaga lume. Şi pentru a conferi încă şi mai multă greutate alegerii publicului, un Premiu al cineaştilor va fi acordat de către un juriu de personalităţi prestigioase ale cinematografiei mondiale (Julia Ducournau – Franţa, Brillante Mendoza – Filipine, Nabil Ayouch – Maroc, Kim Chapiron – Franţa), prezidat de noul maestru al emoţiilor filmice, regizorul italian Paolo Sorrentino („La Grande Belleza“, „This Must Be The Place“, „Il Divo“, „Youth“, „The Young Pope“). Nu în ultimul rând, 5 jurnalişti şi critici de film vor alege câștigătorul Premiului presei internaţionale. Lungmetrajele şi scurtmetrajele câştigătoare vor fi difuzate timp de 6 luni la bordul avioanelor Air France.

Cinefilii au putut asista vineri seară la gala de deschidere a MyFrenchFilmFestival 2018, în direct pe pagina Facebook a festivalului. Internauţii au avut posibilitatea să urmărească „The Stroke“, cel de al doilea scurtmetraj al lui Morgane Polanski (fiica celebrului regizor Roman Polanski), care povesteşte întâlnirea năstruşnică dintre un bărbat copleşit de probleme şi un vizitator cu totul neaşteptat. Festivalul continuă până pe 19 februarie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.