CIO a surprins toată lumea, scoţând din program un sport olimpic ancestral

Comitetul internaţional olimpic (CIO) a surprins pe toată lumea marţi, scoţând luptele, unul dintre sporturile olimpice ancestrale, din nucleul stabil care constituie programul Jocurilor Olimpice de vară din 2020. Luptele, una dintre disciplinele Jocurilor Olimpice antice şi cvasi de neatins la Jocurile Olimpice moderne, nu sunt încă, în mod oficial, date afară, aprobarea programului olimpic 2020 urmând să se facă la sesiunea CIO din septembrie, de la Buenos Aires, în acelaşi timp cu alegerea oraşului gazdă, dintre cele 3 finaliste – Istanbul, Madrid sau Tokyo, relatează Agerpres.

Însă, recomandarea adoptată de Comisia executivă a CIO în cadrul reuniunii de marţi, de la Lausanne, pune luptele de pe acum, fără dubii, în afara Jocurilor. Astfel încât fiind un singur loc de obţinut pentru 2020, Federaţia internaţională de lupte (FILA) este condamnată să treacă prin postura de „candidată”, urmând să se afle în concurenţă cu 7 alte sporturi care bat la uşa JO: squash, escaladă, karate, wushu, baseball/softball şi un sport nautic, wakeboard, precum şi role.

Cu scopul de a permite o revizuire, Comisia executivă trebuia să aleagă ce sport, printre cele 26 prezente la Jocurile Olimpice de la Londra, nu merită să aibă un loc automat peste 8 ani. Aşa că toate au fost evaluate în funcţie de o sumedenie de criterii, precum popularitatea, universalitatea, dar şi buna guvernanţă, în balanţă s-au aflat în cele din urmă 5: hochei pe iarbă, kaiac-canoe, taekwondo, pentatlonul modern (sport creat, de la zero, de părintele Jocurilor moderne, Pierre de Coubertin, argument se pare decisiv) şi luptele.

A fost nevoie de mai multe tururi de scrutin cu buletine secrete în sânul comisiei executive pentru a se ajunge la o surprinzătoare alegere: câteva voturi, la final, au făcut diferenţa dintre pentatlon modern şi lupte, fără ca forul olimpic mondial să explice clar această opţiune. „Am avut un raport al comisiei de programe, care a fost excelent, cu multe date concrete, iar pe baza acestora Comisia executivă a făcut alegerea”, a explicat Thomas Bach, unul dintre membrii influenţi ai CIO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.