Ciolacu a primit răspuns din Ucraina: Limba moldovenească dispare

Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina, anunţă Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei de la Kiev, într-o declaraţie oficială în limbile română şi ucraineană, publicată joi seara pe site-ul său.

”În prezent, se lucrează la alinierea legislaţiei ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ţinând cont de aceste acorduri. Şi toţi funcţionarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară”, se spune în declaraţia oficială privind utilizarea în Ucraina a termenului ”limba română” în locul termenului ”limba moldovenească”.

Documentul precizează că faptele menţionate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.

Ministrul ucrainean al educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovii, a publicat un anunţ despre acest subiect şi pe contul său de pe platforma X, de asemenea, în limbile română şi ucraineană.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri seară, la Antena 3 CNN, despre faptul că în Ucraina au apărut manuale şcolare în limba moldovenească, în condiţiile în care, anterior, a existat un anunţ oficial, după şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean de la Kiev, din luna octombrie, potrivit căruia se renunţă la limba moldovenească şi este recunoscută limba română ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

El a spus că s-au dat telefoane de la Bucureşti la Kiev pentru a vedea ce se întâmplă şi a aflat că acele manuale fuseseră date la tipărit. Prim-ministrul a subliniat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război.

În Ucraina au apărut manuale în limba moldovenească. Marcel Ciolacu a spus tot ”adevărul”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Ne-am liniștit parafrazând fabula lui Caragiale:
  N-a cărat Ciolacu astă primăvară
  Trenuri cu de toate la Ucraina!
  Drepturile noastre sfinte triumfară:
  Vor vorbi româna , dacă i-or lăsa…”

 2. Sa nu ne bucuram prea devreme ,asa cum obijnuim noi sa facem de fiecare data .Multe se spun in aceasta periada zbuciumata prin care trecem si putine devin pana la urma realitate.Sper ca asta o vedem cu totii zi de zi atit in Romania cit si afara.Politicienii au placerea asta sa isi unple gura cu tot ce stiu ei ca pot sa le creasca lor simpatia in fata poporului.

 3. Adica in loc de Barabule ne scoate la un Cartof ! Si in loc de Curechi Murate , suntem Varza !

 4. N-ati remarcat ce gentil si bine crescut a ajuns Zele decand nu-i mai dau americanii bani, arme si minitie fara limita ? Cred ca, in curand, ne va ruga sa primim inapoi Sudul Basarabiei si Nordul Bucovinei sa-i lasam sa treaca cu cerealele pe la noi. Bun actor !

 5. Muahhh..tare asta .am imprumutat miliarde la care vom plati dobanda,le-am dat ucrainei..asta am obtinut la schimb…..
  Tare de tot guvernul de la Bucuresti..

 6. Fata de tradatorii de neam dinaintea sa facuti de securitate premieri, iata ca Ciolacu (si el baiatul lui secu) face si lucruri bune pentru neamul romanesc. Buzoianul a dovedit in acest caz ca este cu adevarat roman. Poate invata ceva de la concetateanul sau DAN PURIC, unul din uriasii Romaniei de azi.

 7. Mda , limba romana ca limba romana , dar cum ramine cu Biserica ? Aia nu s-au multumit cu atacul la manastire ,l-au luat la ochi si pe mitropolit….Heheheeee , „nu stie stinga ce face dreapta” , n-asa ?

 8. unii ziaristi spuneau ca s-a semnat un ajutor de SASE SUTE DE MILIOANE EURO PT REFUGIATII UKRAINENI deci noi ii ajutam si ei isi bat joc de ”saracul” cum se declara Ciolacu, daca este sarac, fara demnitate, de aceea se ploconeste in fata celor de la Kiev si rupe de la gura copiiilor romani pt o Ukraina a caror conducatori nu respecta intelegerea de recunoastere a limbii romane si nici democratie europeana si Carta drepturilor Omului pt a respecta o minoritate si careia ii preoti sunt prigoniti?

 9. cănd un Gangster ( pe lângă care tu ești un gușter , un guguștiuc ) îți spune că ceva / cineva DISPARE , tu ce înțelegi ? Cocalare ai 4 clase premare la ^zi ? Atunci te-ai gândit că pot dispărea cei care vorbesc acea limbă ? Așa , ca să nu mai fie ^ambiguități ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.