Ciolacu, despre medicii de familie. ”Nu putem să luăm foc”

Premierul Marcel Ciolacu a evidenţiat, luni, că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie este în curs de negociere şi a pledat pentru un echilibru între câştigul unui medic care profesează într-un oraş şi al unuia din mediul rural.

„Statul român cheltuie prin CNAS în jur de un miliard de euro lunar pentru sistemul de sănătate publică. Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale în echilibru, dacă există o descreştere la per capita. (…) Sunt nişte proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieşim în orice protest. Când e o negociere, există un dialog. Preşedintele interimar al CNAS a împărţit bugetul pe care îl are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat că e prea mic bugetul şi a pornit la negocieri, urma să avem discuţii (…) şi am fi luat decizia. Să stea liniştiţi medicii de familie, fiindcă se va negocia cu adevărat. Îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital şi multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”, a spus Ciolacu, luni, la Antena 3 CNN.

Ciolacu a apreciat că un venit lunar de 15.000 de euro pentru un medic este „un pic cam mare”.

„Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, creăm un echilibru. Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii, trebuie să creăm o medie. Nu se poate să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic, în zona rurală, care are mai mulţi oameni, mai în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o o echitate socială”, a subliniat Ciolacu.

Premierul a anunţat că a semnat numirea noului preşedinte al CNAS (Valeria Herdea – n.r.) despre care a spus că este „o doamnă care este foarte respectată, un medic de familie din Cluj”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Subventionarea medicilor de familie si a gazetelor este obligatorie. Se rezolva simplu, sursa fiind dublarea taxelor si a impozitelor !

  2. Si-au bagat baietii magureni din Cluj omul lor si la CNAS adica acolo unde este vorba de banii multi ai romanilor.Iar milogul Ciolacu a primit ordinul sa-l laude cu anticipatie pentru ceea ce va face acolo.

  3. ba da!

    „Nu putem să ieşim în orice protest.”

    singurul lucru pe care-l face puterea este sa minta sau ascunda sa insele, sa fure, sa ucida. hoti si criminali sint la putere si sint protejati de SRI, Jandarmerie, Politie, Justitie …

    sistemul medicului de familie este falimentar… este nefunctional total! pentru ca a fost gindit si pus in aplicare de tembeli. iar asta se vede in timp, ca orice lucru facut de clasa asta politica, care piriie si se rupe din toate partile.

  4. in spitale sa va vad! este nevoie de doctori nu de birocrati „specialisti” in banet bihpharma!

  5. „Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieşim în orice protest. ”
    Constitutia spune altceva. Respecta drepturile oamenilor si respecta Constitutia, badaranule!
    De-aia esti in functie, s-o respecti individ fetid ce esti!

  6. Medicina de familie prost gandita si administrata de la inceput. 1. Medicii de familie cei mai slab pregatiti.2.Cabinete improprii in minuscule apart.de bloc.3 Dotari zero ca aparatura minimala si analize 4.Fara asistente medicale cu scoala. 5. Program dupa cum vor si cand vor.6 Activitati in privat ori un al doilea cabinet. 7. Fara rezidenti cand au facut 60 de ani pentru a le lua locul. 8. Multi nu stiu decat sa dea o trimitere la un specialist ori analize si sa scrie retete date de specialisti. 9. Nu consulta cu adevarat pacientii.10 Muli iau bani pt.concediile medicale sau referate comisii medicale, permise auto, etc.

  7. In 2000 bugetul anual ptr sanatate era un pic mai mare de 1 mld euro. Vi se pare ca era mai rau atunci?

  8. Cum minte Ciolacu:
    „Nu se poate să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige PESTE 15.000 de EURO şi un medic, în zona rurală, care are mai mulţi oameni, …..”

    MINTE cu nerusinare, sper ca medicii sa-i demonteze minciuna!
    La oricare medic, de familie sau in ambulatoriu la Policlinica, PROGRAMAREA ONLINE se face din sfert in sfert de ora, deci se aloca 15 Minute/pacient!
    Pe zi, in cele 8 ore(maxim, unii medici de familie au „teren” o ora!), dar luam 8 ore pe zi, inseamna 32 de pacienti pe zi, MAXIM!!!
    In cele 20 de zile lucratoare dintr-o luna, inseamna 32×20=640 ore de consultatie!
    O data la 3 luni, medie, ar insemna 2000 de pacienti pe lista medicului.

    Ce spun medicii de familie:
    „Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.
    Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023.
    În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.
    Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.
    Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei.
    Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei.”

    Deci maximmul de 2000 de pacienti la un medic de familie aduce venituri de 30.000 Lei/Luna AZI!
    Inseamna 6000 Euro/luna!
    De la 1 Februarie 2024 ar aduce 24.000 Lei/luna, adica ~5000 Euro/luna!

    De unde vorbeste Ciolacu de 15000 de Euro/luna, medicii respectivi sunt supraoameni, consulta zi si noapte, cate mii de pacienti au pe liste si de cate ori ii consulta?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.