Ciolacu, la Tv. ”Eu nu pot să modific nimic din trecut”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că speră ca la sfârşitul lunii februarie peste 80% din ministere să fie reorganizate.

„Am peste 10 ministere care în acest moment sunt în reorganizare, pus în transparenţă proiectul. A terminat SGG. Am cerut ca toate instituţiile să aibă un birou unic de autorizare, de avizare, să nu mai mergi pe la fiecare birou să ceri semnături, chit că eşti privat sau eşti din administraţia centrală sau locală. Tot ce înseamnă control se va reuni la un singur departament în toate ministerele. Aceste modificări de fond se fac în timp, şi aşa mi-am propus în maximum şase luni. Eu sper ca la sfârşitul lui februarie peste 80% din ministere să le am reorganizate”, a spus Ciolacu, la România Tv.

Acesta a adăugat că de fiecare dată când auzim cuvântul reformă „ne speriem”.

„Vorbim de PNRR, întotdeauna vorbim despre bani. Nu! În PNRR, în primul rând, trebuie să vorbim de reformă. Dacă vrem să fim o ţară ca afară”, a mai afirmat premierul.

Despre tragedia de la Ferma Dacilor 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că aşteaptă raportul comisiei de anchetă în cazul incendiului de la Ferma Dacilor, din judeţul Prahova, după care secretarul de stat Raed Arafat trebuie să propună o serie de modificări legislative pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc.

„A fost o catastrofă, condoleanţe familiilor, au murit şi copii, şi tineri. Aştept raportul comisiei de anchetă, apoi mai mult ca sigur vicepremierul şi Raed Arafat o să vină şi cu propunerile de modificări legislative. Ce nu pot să înţeleg, să nu ai nici detector de fum în pensiune? Am înţeles că nu era o pensiune înregistrată, era cu camere de dormit. Ştiţi că a fost un preşedinte al Consiliului Judeţean (Prahova n.red.), domnul Toader Bogdan, a reuşit în instanţă să câştige demolarea acestei pensiuni? Apoi dânsul nu a mai fost preşedinte al Consiliului Judeţean. Ulterior va trebui să ştim cu toţii ce s-a întâmplat că nu s-a ajuns la demolare. Cum a rămas să funcţioneze?”, a spus Ciolacu, la România Tv.

El a adăugat că în ţara noastră sunt mii de instituţii publice care nu au aviz de securitate la incendiu, iar cea mai celebră instituţie de acest gen este Palatul Parlamentului.

„Biserici, şcoli, nu au (aviz de securitate la incendiu – n.r.). Trebuie intervenit. Sunt unele, în schimb, construite pe timpul comunismului şi trebuie adaptate pentru acest aviz şi sunt altele construite după Revoluţie, cum este această pensiune. Cum a putut fi construită? Am auzit că nu are autorizaţie. (…) Trebuie o modificare exact cum s-a întâmplat după incidentul de la Crevedia. Trebuie să faci o distincţie, ce înseamnă să autorizezi un magazin, ce înseamnă să autorizezi o staţie GPL. Ne trebuie o Românie ordonată. Nu exclud că trebuie şi coordonată. Nu se mai poate. (…) Domnul Arafat trebuie să vină cu o propunere legislativă şi să începem inventarierea, exact cum am făcut după incidentul de la … (…) Haideţi să vedem ancheta. Cine este vinovat, am văzut demisii în acest moment, vom vedea, şi cu certitudine că toată lumea va plăti în funcţie de fapta pe care a făcut-o”, a mai afirmat premierul.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a solicitat joi, după o întâlnire cu şefi din MAI pe tema tragediei de la Ferma Dacilor, „o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă”, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.

Din primele cercetări ale autorităţilor, Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de construire şi funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Bazele afacerii de la complexul turistic de la Tohani au fost puse în 2013, însă primarul comunei nu a fost niciodată în control la acest complex, care avea o autorizaţie de clasificare de la Ministerul Turismului. 

Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna

Ciolacu a declarat că începând cu 2024, prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna, îndemnând pensionarii să îşi compare suma de pe fluturaş cu pensia medie din România.

„Ce mă deranjează e că vorbim tot timpul de pensionari, parcă ar fi săracii oameni o povară. (…) Sunt oameni cu 1.500 lei şi, tot timpul, când vorbim de buget, se întreabă de unde se măresc pensiile. Dar ce aveţi cu pensiile oamenilor? Până şi Comisia ne-a spus:

‘Faceţi ceva că sunt prea mici pensiile’. De aceea, avem mărirea de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 şi de la 1 septembrie recalcularea pensiilor. Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna. Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor, finalizată anul acesta, încercăm să închidem aceste inechităţi”, a spus Ciolacu, la România Tv.

Întrebat despre discrepanţa dintre pensiile obişnuite şi cele din Justiţie, Ciolacu a spus:

„Eu nu pot să modific nimic din trecut. Prezentul e o consecinţă a trecutului. Ce putem face acum? (…) Pensiile mici vor fi recalculate. Nu pot să iau un drept al unui om din trecut, nu am dreptul, nu e constituţional. Ce pot face prin lege? Acele pensii nu se mai măresc. (…) Indexarea e doar pentru partea contributivă.

Pensiile speciale nu se măresc cu niciun leu.(…) Nu pot să compar o pensie de 40.000 lei cu o pensie de 1.500 lei. E suficient.

Fiecare dintre noi trebuie să ne uităm în oglindă, să vedem unde este România, care e pensia medie din România şi ce pensie ai tu în fluturaş”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

 1. Ciolacul este un tip super inteligent din nascare. In plus este uns cu toate alifiile noii securitati. Desi Butoi, un expert totusi in materie si nu un ageamiu ca Ciolacu, a spus-o clar ca a fost o mana criminala ( si categoric nu este prima data) Ciolacu o da inainte cu lipsa hartiilor ca orice prostovan de pe acest forum de parca un incendiu profesionist ticluit ar putea fi eliminat din start sau inabusit cu autorizatiile dobandite si alea in general pe spaga. Ciolacu nu vrea sa scoata un cuvant despre mafia securista care face legea ei in tara. Si-ar supara protectorii si ar fi eliminat imediat.

 2. te papa la micul dejun colegii! Au odrasle, amante, soacre, toate cer bani, bani si averi!
  Deja ai amanat pana dupa alegeri modificarile pt bugetari, deci ai infrant.

 3. Aha deci recunoașteți ,până acuma a.ti făcut haos că sa veniți acuma cu soluțiile,DIGITALIZARII rasei mamii voastre ,care ne.a.ti arătat în pandemie despre ce.i vorba!Și voi sa tero siguri că Românii o să accepte o alta DICTATURA COMUNISTA SI DIGITALA ACUM🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣.BINE!

 4. minte de rupe… in acest moment cresc pensiile unora cu mai mult decit primesc altii pensie per total cu tot cu indexare…

 5. nu aveti asteptari. guvernul va proteja mereu privilegiatii pentru ca ei insisi se considera ca fiind parte a lor. deci nu-si strica viitorul pentru cei ce nu au, cei care mereu vor fi sacrificati… vin alegerile iar ciuciolacu trebuie sa manince muuuult, imens de mult rahat si sa fie credibil ca sa smulga voturile… mina intinsa care nu spune o poveste, nu primeste nimic. asta face ciuciolacu, spune povestea iar fraierii, in extaz, trebuie sa-l aplaude. si sa nu uite sa-l voteze ca le-a marit pensiile cu 70 de lei in timp ce altora le-a dat de la 2000 de lei in sus… asta este echitatea lui ciuciolacu si dorinta lui de a face ceva bine… votati psd, votati ciuciolacu ca el va da voua carne brinza lapte oua… cine voteaza psd, pnl, usr, udmr… autori de dezastre permanente…

 6. Dar pana acum la cate incendii au fost Arafat ce a pazit?!! In timp au mai ars pensiuni turistice. Chiar acest individ trebuie sa moara in functii si bani nemunciti?!! Cate ISU judetene a inspectat acesta si cate rapoarte de incendii a citit. Chiar nu avem un pompier adevarat sa conduca acest IGSU?!! Arafat nu este nici medic adevarat nici pompier. Este un parazit!!!

 7. „Am peste 10 ministere care… bla ,bla. ” Unde le ții băh? Sunt ale tale, te-ai împroprietărit cu ele? Grandomanie la pătrat. Şi unde este multă grandomanie mai este şi altceva.

 8. E simplu,voi fsnistii aveți peste 66 la suta din parlament și oricum Usrul ar vota desfintarea curții constituționale și abrogarea pensiilor speciale. De ce ba ciolacule sa plătim noi pensiile nesimțite?

 9. Sunt peste 3500 de scoli care nu au autorizare la incendii si nu se face nimic! Unitati sanitare la fel cu sutele. Dar tabaram pe unii care au o pensiune sau restaurant. Cine trebuie sa fie demis pentru 3500 de scoli fara aviz?? Cate au fost avizate in ultimul an? Daca e un incendiu intr-o scoala si mor copii cine raspunde? Apare un corp de control care demite cativa sefi judeteni si pe urma ne vedem de treaba sa achizitionam F16 vechi de 30 de ani si rachete patriot care te apara cu conditia sa nu traga rusii mai mult de 5 rachete??

 10. ‘Am auzit’ că industria jocurilor de noroc a fost exilată la Cucuieți din Deal, multinaționalele plătesc impozite grase la buget iar redevențele sunt la justă valoare, ups, povestiri SF ! Uită să spună că multe instituții ale statului au probleme, nu nunai la autorizațiile contra incendiilor, unii spun că statul este cel dintâi ‘țepar’.

 11. Păi, după logica asta de borfaș ai trăi și azi in peștera lui Andrei sau in bordeie din pămînt..valahe..

 12. uitati-va la Ciutacu (ciu..tacu si cio…lacu -comicii ecranului)seamana perfect cu un orangutan ochelarist,avea dreptate Darwin

 13. România a intrat în Zodia Ciuciu, peste tot numai ciolaci, ciutaci, ciraci, ciuci, ciubuci, ciuruci, câci şi câţi! Toţi repetă pe de rost aceleaşi truisme oligofrene cu nu putem schimba trecutul, nimeni nu-i perfect, iarna nu-i ca vara şi să fie bine ca să nu fie rău. În concluzie: NU ESTE ÎN SUBORDINEA NOASTRĂ, DECI PENSII SPECIALE!

 14. Ei nu poți!? Ai putea renunța la carnetul de revoluționar de Buzău şi să dai înapoi tot ce ai primit de-a moaca. Dar nu vrei, aşa trebuia să spui.

 15. I-ar trebui o masina a timpului ca sa se intoarca in trecut. Asa ceva inca nu s-a inventyat……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.