Cioloș: Propunerea Comisiei privind protecţia frontierelor exterioare, bine primită

Nu au fost decizii fundamentale, au fost discuţii despre stadiile în care ne aflăm cu relocările, a spus premierul Dacian Cioloș, prezent la Bruxelles, unde participă la Consiliul European.

În ceea ce privește tratarea chestiunii migraţiei la sursă s-a discutat despre propunerea privind întărirea controlului la frontiera UE, a spus premierul, care a catalogat drept “un lucru foarte bun, pe care România l-a susţinut, inclusiv prin crearea unei structuri de pază, care vină să întărească Frontex”.

“Urmează să vedem detaliile constituirii acesti agenţii şi să vedem cum va funcţiona procesul de decizie privind mobilizarea acestei structuri noi şi în ce măsură statele membre pot fi implicate şi consultate în acest proces decizional. Aceasă discuţie să fie finalizată până în vara anului viitor privind această structură întărită de pază de coastră şi de frontieră.

Alte declarații:

„S-a discutat şi despre acordul cu Turcia. S-a decis ca la următiarea şedinţă a Consiliului European, în februarie, să se discute înd etaliu despre acest acord. Spaţiul Schengen continuă să fie o realitate şi aceste măsuri temporare la frontierele UE, doar o soluţie temporară. România este interesată de un spaţiu Schenghe funcţional.

Am apreciat poziţia lui David Cameron, care a venit să explice nu doar avantajele Marii Britanii, ci şi ale UE. Am subliniat că privim acest lucru dintr-o perspectivă dinamică. Nu vrem să fie puse bariere de acces pentru că România doreşte să adere la zona euro.

Subiectul cel mai dezbătut: cel legat de dreptuile sociale şi libera circulaţie în UE. Suntem dispuşi să cooperăm să găsim soluţii care să nu pună la îndoială principiul nediscriminării. S-a agreat că orice soluţie va fi găsită să ţină cont de acest principiu al nediscriminării. David Cameron a spus că nu doreşte modificarea tratatelor acum, ci de o perspectivă, atunci când ar urma să aibă loc o eventuală modificare a Tratatului.

S-a discutat despre piaţa internă şi uniunea energetică, mai ales despre uniunea energetică. Preşedintele francez Francois Hollande ne-a prezentat concluziile de la COP21. Consiliul European urmează să vină cu propuneri pentru ca angajamentul de la Paris să poată fi pus în practică cât mai devreme.

Am avut o întâlnire cu Federica Mogherini. Am vrut să o asigurăm de sprijinul Guvernului României în misiunea pe care şi-a asumat şi despre vecinătatea vestică. În privinţa Republica Moldova, România are intenţia să acorde inclusiv un sprijin financiar. Am propus Federicăi Mogherini să lucrăm împreună pe modul în care canalizăm această asistenţă financiară pentru Republica Moldova.

Am avut o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. În urma contactelor informale pe care le-am avut la Consiliul European, am decis cu Angela Merkel să organizez o vizită la Berlin la începutul lunii ianuarie, una la Paris şi una în Olanda, care va prelua preşedinţia UE la 1 ianuarie.

Premierul Dacian Cioloş participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la Consiliul European, unde se discută în principal despre gestionarea fenomenului migrației și acțiunea la nivelul Uniunii Europene și la nivelul statelor membre pentru combaterea terorismului, în contextul creat după atentatele de luna trecută de la Paris.

Premierul s-a întâlnit dimineață cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, și a participat ulterior la cea de-a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Dacian Cioloş se va duce şi la spitalul militar “Reine Astrid Bruxelles”, unde îi va vizita pe răniţii din clubul Colectiv internaţi acolo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.