Cît de dispus e cetățeanul din Vest să renunțe la rutina confortului de dragul Ucrainei?

Poate mai mult ca niciodată, călătorind vara asta în Occident, mai precis în Italia de Nord, am luat seamă la ceea ce am numit rutina confortului în Vest.

După aproape jumătate de secol de prosperitate, Occidentul a ajuns să asigure cetățenilor săi tot ceea ce se cheamă confortul unei societăți prospere. Atenție, nu e vorba de confortul asigurat pînă nu demult (și în prezent în alte locuri ale lumii), de bogăția repartizată unor puțini, în timp ce majoritatea încearcă un trai chinuitor, ci de confortul de care beneficiază mai toată lumea.

Se poate spune că în Occident toți sînt mic-burghezi, de la casierița de la mall pînă la proprietara de butic. Rutina confortului înseamnă că societatea asigură servicii bune, precise și binevoitoare, o uimitoare diversitate de produse, o ofertă uriașă depășind cererea specifică nevoilor fundamentale (se asigură la preț mic nu numai pîinea, dar și cozonacul, nu numai un acoperiș deasupra capului, dar și internet în toată casa și plasmă în sufragerie și chiar și în dormitor), dar mai ales posibilitatea oferită aproape tuturor cetățenilor de a beneficia de belșugul societății de consum. Magazinele alimentare, sectoarele dedicate alimentelor în supermarketuri șochează prin surplusul de ofertă în materie de cantitate și diversitate față de ceea ce are nevoie un om pentru a trăi normal.

E vară și prin urmare e cald.
Simți nevoia să bei ceva. Pe vremuri aveai la dispoziție doar apa de izvor sau de fîntînă. Acum, fără vreun efort financiar, poți cumpăra apă minerală și nu o marcă, două, ci mai multe, sucuri, coca cola, pepsi cola. Setea se astîmpără de milenii cu apă, apă pur și simplu, deseori băută din pumni. Acum setea se astîmpără cu zeci de feluri de sucuri, de răcoritoare, băute din recipiente cît mai mai la îndemînă ca nu cumva să faci un minim efort. Ca să trăiască , un om are nevoie de o pîine și de ceva carne sau lapte. Societatea occidentală oferă acestui om de milenii supus nevoii fundamentale de a mînca pentru a trăi zeci de feluri de pîine, de carne, de dulciuri, de fructe, lapte de feluri diferite, în recipiente diferite. Principala cauză a acestei realități stă în consumerism. Nu se produce pentru a răspunde unor nevoi fundamentale ale omului. Se produce în sine, și evident, se creează omului occidental nevoia de a cumpăra cu orice preț. Magazinele de telefoane mobile stupefiază prin diversitatea și noutatea produselor. Marile companii – Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia scot la cîteva luni un nou telefon mobil. Se presupune că un occidental are deja un telefon mobil. Cu toate acestea noi și noi telefoane mobile se produc în proporție de masă. De ce? Pentru că – așa cum spunea Herbert Marcuse în al său Om unidimensional – publicitatea creează nevoi false și cetățeanul occidental aruncă telefonul pe care-l are, deși merge perfect, și cumpără un telefon nou, de care n-avea nevoie, vîrît pe gît de publicitate. Uriașa bogăție acumulată în Occident face ca viața să se desfășoare ca pe bandă rulantă. Benzinării sînt cu duiumul și combustibilul e ieftin și se găsește din belșug. Trenurile vin la timp și nu pentru că sînt supuse ordinii occidentale, ci pentru că sînt multe și ieftine. Mașinile aleargă pe șosele și autostrăzi care dau una într-alta, drumurile sînt asfaltate, aerul condiționat asigură răcoarea dată pe vremuri doar de copaci, poți cumpăra orice fără coadă.

Fiecare zi aduce un nou pas în adîncirea rutinei confortului.
Nu mai trebuie să te miști din fotoliu pentru a schimba canalul la tv. Ai la îndemînă telecomanda. Nu mai trebuie să umbli după o cabină telefonică, să bagi fisa și să-ți amintești numărul celui cu care vrei să vorbești la telefon. Ai la îndemînă telefonul mobil. De fiecare dată cînd am călătorit în Occident am rămas uluit de năravul oamenilor de a sta cu ochii în telefonul mobil. Ajunși pe Terasa Domului din Milano, după ce au urcat 250 de trepte și au plătit 10 euro, turiștii se năpustesc asupra telefoanelor mobile ca să vadă ce mesaje au primit în timp ce urcau scările. Priveliștea orașului văzut de sus, arhipelagul de statui, Madonina, broderia de metal? Cine are timp de ele? Pe primul loc e cititul mesajelor din telefonul mobil.

La fel și cînd ajung față-n față cu munții.
Nu sînt copleșiți de măreția și eternitatea lor, nu simt un fior la gîndul că sînt făcuți de mîna lui Dumnezeu. Pentru asta cetățenii din Vest ar trebui să contemple munții. Cum să facă asta, dacă sînt ocupați mai întîi cu mesajele de pe telefonul mobil și, mai apoi, cu fotografierea Munților? Tot cu telefonul mobil.

O asemenea realitate ridică o întrebare dramatică pentru prezentul dominat de Războiul din Ucraina, de confruntarea dintre occident și China:
Cît de dispus e cetățeanul occidental să renunțe fie și la o unghie din rutina confortului zilnic de dragul unei bucăți de pămînt pe care Ucraina vrea s-o recupereze în chip patriotic? Cînd s-a vorbit despre dispoziția occidentalului de a renunța la rutina consumerismului s-a invocat prestația britanicilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei au răspuns pozitiv cererii lui Churchill de a face sacrificii pentru a-i învinge pe nemți.

E aceeași situație acum?
Firește că nu.
Cînd Churchill cerea asta englezilor, Marea Britanie era bombardată de nemți. Se vorbea chiar de o debarcare în Anglia. Franța, Belgia, Olanda, erau sub ocupație nemțească. Sacrificiile erau cerute în numele salvării de la ocupația nemțească. Prin aceasta Occidentul a învins în al doilea Război Mondial. Da, dar Occidentul a luptat pe front și a suferit acasă nu pentru a salva omenirea de la dictatura fascistă și cu atît mai puțin pentru a ajuta Rusia să-și elibereze teritoriul, ci pentru că el însuși era amenințat de Hitler. Situația de azi nu e aceeași cu cea din debutul celui de-al doilea Război mondial. Dacă rușii ar fi cucerit Ucraina în cîteva zile și ar fi amenințat un stat occidental, poate că omul din Vest, speriat că-i vine rîndul, ar fi putut accepta sacrificiile cerute celor din spatele frontului. Rusia și-a limitat Războiul la cucerirea teritoriului ucrainean din Sud. E o gravă încălcare a Dreptului internațional. E o nenorocire pentru ucraineni. E însă cineva dispus în Occident să facă coadă la benzină numai și numai pentru a salva dreptul internațional? E cineva dispus să renunțe la rutina confortului doar pentru că Dreptatea trebuie făcută pînă la capăt?

Eu nu dau un răspuns.
Nici nu-l caut.
Mă mulțumesc să observ că în alegerea între Pace contra teritorii și Dreptate pînă la capăt liderii occidentali trebuie să se întrebe și să afle exact dacă occidentalii sînt dispuși să renunțe la rutina confortului de dragul unității și integrității unei țări în care ei nu trăiesc: Ucraina.

Articol preluat integral de pe blogul lui Ion Cristoiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

14 Comentarii

  1. Cetățenii occidentali nu sunt dispuși să renunțe la confortul lor de dragul unui stat condus de ukronazi în frunte cu un descreierat. Cetățenii occidentali sunt obligați să renunțe la confortul lor de către chiar cei care reprezintă oficial puterea în statele din care fac parte. Bursa a scumpit tot, nu Putin, adică cei care nu reprezintă oficial puterea dar care o au. Mediile necesare pentru a obliga există și vor fi utilizate din plin.

    • Cetatenii de mana a 3-a(romani)nu se compara cu cetatenii de rangul 1 ai fostelor imperii.
      Una e sa ai 2-3000 de euro lunar salariul minim (vesticii)si alta e sa ai 3-500 euro salariul lunar(romanii)
      Prin urmare,romanul va muri de foame in timp ce vesticul mai renunta la unele capricii,nu prea vad asemanari intre noi si ei.

  2. Nu sunt dispuși de loc și o să vedeți la toamna și la iarna!

  3. Ca sa ajunga la prosperitate Occidentul a trebuit sa Colonizeze lumea.Ca sa o impiedice sa gandeasca. Ca sa o transforme in spalatori de cooruri, in sparanghelisti si capsunari. Lumea estica a acceptat postura servila pentru a face traiul vestic si mai imbelsugat. Pentru ca cel mai greu este sa creezi, sa muncesti creativ, sa ai initiativa. Mai bine te supui si aplauzi pe cel care iti asigura ratia de parizer. In Romania majoritatea nu are la dispozitie mai mult decat ratia de parizer.

  4. Occidentalul nici nu are nevoie sa renunte la rutina. Vine NATO si supune la vot. Dam toate Armele sofisticate Ucrainei ca sa moara dar sa invingem Rusia. Pentru ca doar Rusia nu de supune. Bagam toata propaganda contra rusilor pe toate canalele, in acest fel indobitocim toata lumea, o facem sa ne sustina gratis. NATO s – a extins intr-o jumatate de Europa fara sa traga un glont. Jumatate de Europa care si – a distrus cu mare drag economia, doar – doar va fi primita la Praznic…NATO se enerveaza doar ca Rusia nu se supune la fel de gratis.

  5. Infantilismul conduce lumea ! Cum vrea Occidentul sa infranga Rusia cand are nevoie expresa de gaz metan, petrol, uraniu, diamante … de la ea ? Idiotii le-au blocat si bancile la care sa poata ei sa plateasca !!! Astia vreti voi sa va conduca ? Spre unde ?

  6. Sper sa nu fie o schema de steag fals care sa „convinga” lumea ca ww3 este necesar. Pentru ca multi musca momeala si in ziua de azi manipularea se face prin mii de metode.

  7. NU SINT DISPUS ABSOLUT DELOC sa fac nici cel mai mic sacrificiu pentru un „stat” (ha ha ha !) mafiot, esuat si cu practici fasciste, dusman (nedeclarat) al Romaniei si al altor state vecine, carora le-a furat teritorii, al carui popor nu mai e stapin pe propria tara cumparata de rotschilzi, biderbergi si alte javre sorosiate la pret de solduri si condusa de o gasca khazara obraznica, agresiva si tupeista.

  8. 100% dispusi,
    pre-dispusi mai precis
    (cetateanul-din-vest sta capra)

  9. Ce sunt dispuși sau nu cetățenii occidentali contează tot mai puțin spre deloc dintr-o multitudine de motive.

  10. Văzând viteza cu care Finlanda s-a lipsit de avantajele unei bune relații cu Rusia cred că occidentul va accepta unele sacrificii.

  11. Întrebarea este tendențioasă deoarece induce ideea că Ucraina are dreptate în conflict, ceea ce este fals. Ucraina e un stat fascist, susținut de NATO pentru a lovi în Rusia, pentru că țările occidentale grupate în NATO ar dori să aibă resursele Rusiei, pe gratis. Asta e tot, restul doar butaforie.

  12. Noroc ca in romania nu asa merg lucrurile. Pe aici nimeni nu-si pune problema ce vor romanii, daca vor sau nu sa renunte la ceva ca sa prospere altii. Ordinele de la Bruxelles/Washington se executa de la vlădică până la opincă fara nicio exeptie, nu se discuta.

  13. Nu toti isi baga unghia in gat ca daca vor sustine Ucraina si razboiul ei contra invadatorilor turbati rusnaci,le va lipsi o bericioaica din naveta si o friptura mai putin de pe gratarul de vichend,cand stiu,cel putin de la scoala pe care nu a facut-o degeaba asa precum putinistii nesimtiti,sau din experientza trecutului,ca invadatorii turbati,asa ca si hitleristii de mai alataieri,nu se vor opri niciodata doar cu o ciosvarta ca Ucraina,asa cum au demonstrat deja ca nu s-au multumit doar cu Crimeea.Pentru ca invadatorii sunt niste ucigasi nesimtiti care se intind ca un Cancer si vor sa inghita tot atat cat au liber de la fraieri si de la fatalaii fricosi,iar asta deja stiu oamenii de peste tot,adica oamenii responsabili macar cu familiile lor si care se gandesc din timp ca nu vor sa ajunga sa aiba soarta ucrainienilor si la nevoie vor pune mana pe arme si vor lupta cu Cancerul rusnacilor pana il ineaca in Pacific si sterge dreacu de pe harta acest imperiu al crimei care este Rusia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.