Ciucă anunță că a primit „vot de încredere” de la FMI

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit joi, la Palatul Victoria, delegația Fondului Monetar Internațional, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare.

,,M-am bucurat să văd că evaluările evidențiază creșterea economică obținută de România în condițiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte și ne oferă încrederea pentru a continua reformele și politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă și eficientă”, a subliniat premierul Ciucă.

Prim-ministrul a prezentat eforturile autorităților, în conjunctura geo-politică și economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiații din Ucraina și de a crește reziliența economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naționale și regionale. În acest context, șeful Executivului a evidențiat importanța pe care o acordă Guvernul României dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securității alimentare și investițiilor destinate creșterii capacității de a produce energie electrică din resurse regenerabile și exploatării gazului din Marea Neagră.

,,România are capacitatea și dorința de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investițiile în noi capacități de producție energetică, precum și exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independența energetică a României și ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei”, a declarat premierul.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat și măsurile Guvernului în sprijinul economiei, dar și al cetățenilor vulnerabili, afectați de creșterea prețurilor și de problemele din lanțul de aprovizionare, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, atât pentru stimularea investițiilor, cât și pentru sprijinirea categoriile afectate de creșterile de prețuri la energie și alimente.

Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, acordă pentru investiții și dezvoltare 60% din suma alocată, iar în prezent circa două treimi din acest pachet de măsuri este deja implementat. Investițiile reprezintă un obiectiv asumat al Guvernului și șansa unei creșteri economice sustenabile, iar anul acesta România are cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani, respectiv 88 de miliarde de lei. Prim-ministrul a arătat că Executivul abordează integrat fondurile care contribuie la dezvoltarea țării, menționând programele operaționale aferente cadrului financiar multianual 2014-2020, dar și celui pentru perioada 2021-2027, care are majoritatea programelor pregătite pentru atragerea de fonduri europene

În cadrul dialogului, reprezentanții FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creșterii inflației, dar și a respectării angajamentelor asumate în privința deficitului. În acest sens, premierul a menționat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale.

„Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situația economică a țării, dar și un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaționale, care cunoaște îndeaproape evoluția noastră din ultimii zeci de ani”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. ‘ Orgoliu gâdilat ‘, avem vreun acord încheiat cu FMI-ul și noi nu stim (?!), never mind, suntem bucuroși oricând să dăm raportul !

  2. Am inteless , Slana a pupat papucul si a primit „vot de încredere” de la stapinire (FMI) , totusi nea Slana , Cirnatul de Sibiu sau nea Manole (pe ‘saracul’ Ciolacul nu-l mai deranjam caci e ocupat pina peste cap cu coaforul, manechiura/pedichiura si masaj) cind ne spun unde este tezaurul de la bnr al RO.

  3. Da, FMI cunoaste bine situatia noastra din ultimii 30 de ani, dupa ce se panicase ca Romania fusese – si a ramas! – singura tara din lume care isi platise integral datoria externa. Nu esti dator, nu existi. Nu poti, te ajuta ei, nu vrei, te obliga ei. Suveranitate nationala? O vorba, de unii inventata…

  4. Cine sunt ăștia de la FBI..sau FMI…?…I-a trimis în misiune stăpânul plantatiei să vadă câte miliarde pot jumuli din colonie!..

    • A ramas in istoria recenta FMI-istul sever si cu pantofii rupti in fata caruia Petrov si argatul Boc stateau drepti. Aveau mare nevoie de milioanele lui. Am uitat cine a fost cel care a scapat Romania de FMI.

  5. Cam citi ani de acum inainte ne tot vom imprumuta de la bancile straine ? Nu sa intrebat nimeni ce s-au facut cu toate imprumuturile luate de guvernele din Romania pana la acest moment ? Sintem datori vinduti si noi inca continuam sa inprumutam bani.

  6. A primit votul de la strainezia pe care o serveste cu placere, NU de la compatriotii care traiesc in Romania pe care ii denigreaza, ii cearta, ii minte si ii mentine in saracie!

  7. De la niște funcționari ce sînt în slujba unor privați?
    Vor să-i umilească pe cei ce cred că guvernul este al românilor, în sluba lor.

  8. Vai ce au sarit putinoizii. Ne innrobeste FMI.
    FMI merge periodic in toate tarile membre.
    Si in Germania, si in Olanda…..
    Ei nu fac decat statistici si prognoze economice la nivel regional si global.
    Apelezi la imprumuturi FMI numai in cazuri extreme.
    Foarte bine ca au venit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.