Ciudățenia din legea privind diminuarea prețurilor la gaze și energie

În Senatul României s-a dezbătut un proiect de lege privind măsurile de diminuare a prețurilor la gaze și energie electrică care presupune aplicarea mai multor măsuri simultane: plafonare, subvenționare, amânare, reduceri de taxe etc. Un element surprinzător al acestui proiect îl constituie discrepanța între măsurile alocate energiei electrice și cele alocate gazelor naturale, susțin reprezentanții Asociației Energia Inteligentă. Astfel, măsurile prevăzute de reducere a impactului facturii de energie electrică sunt mult mai mari, decât măsurile pentru gazele naturale, deși impactul facturii de energie electrică în bugetul unei familii este mult mai mic decât impactul facturii de gaze în sezonul rece în bugetul familiei.Ponderea costurilor cu energia electrică lunară al unui proprietar, al unui apartament de 3 camere, este de circa 5% raportat la salariul mediu net, în timp ce ponderea gazelor naturale este de circa 16%.

Concret, acest consumator ar trebui să plătească 473 lei/lună pentru gazele naturale, după aplicarea prevederilor privind compensarea-plafonarea prețului la gaze (față de 242 lei/lună cât plătea în anul 2020), și să achite 106 lei/lună pentru energie electrică, după aplicarea prederilor privind compensarea-plafonarea prețului la energie electrică (față de 84 lei/lună cât plătea în anul 2020). Cu alte cuvinte, ni se prezintă ce reducere importantă la factură vor avea românii pentru energie electrică, știindu-se că cele mai mari costuri sunt cu gazele și în fapt această măsură nu reprezintă un real ajutor (cel puțin nu la nivelul prezentat) pentru consumatori.

Măsurile propuse pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deși ponderea costului cu energia electrica este mai mică și astfel în fapt oamenilor li se dau un ajutor mult mai mic decât li se promite și de cât își imaginează aceștia. Este un joc de imagine care să arate publicului, câți bani sau acordat pentru energie electrică și să se piardă din discuție faptul că banii care trebuie plătiți de consumatori pentru gaze sunt foarte mulți și pentru care nu se acordă o subvenție importantă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

5 Comentarii

  1. NUMAI UN TAMPIT POATE VENI CU ASEMENEA PROPUNERI ABERANTE !.
    Gazul consumat inseamna energie termica obtinuta direct cu pierderi minime in centralele de incalzire de apartament sau bloc de locuinte daca sunt in de tipul in condensare .Pentru aceeasi energie termica obtinuta prin utilizarea energiei electrice randamentele sunt minime ,VEZI LANTUL DE PRODUCERE AL ENERGIEI ELECTRICE DIN :CARBUNE,GAZE ,PACURA ,VEZI RANDAMENTE DE 38-40% IN TERMOCENTRALE !,doar COGENERAREA DE LA BRAZI ARE INSUMAT UN RANDAMENT DE 88-90% PRIN INSUMAREA MWh ENERGIE ELECTRICA +MWh ENERGIE TERMICA ,ASTA PENTRU CA BRAZII CONSUMA MAJORITATEA ABURULUI PRODUS IN PLATFORMA PETROCHIMICA SI NU-L TRANSPORTA LA DISTANTE MARI.
    PIERDERILE DE ENERGIE TERMICA SUNT F MARI LA TRANSPORTUL SPRE CONSUMATOR ,IAR ASTA NU SE VREA SA SE VADA ,SA SE IA IN CALCUL -IN BUCURESTI SE SUBVENTIONEAZA CALDURA ,PRACTIC SE SUBVENTIONEAZA CENTRALELE ,CONSUMATORII CAPTIVI SUNT DECORUL SUB CARE SE ASCUNDE PIERDEREA ,HOTIA SI FRAUDA.
    CAND HABARNISTII LOAZELE SI-AU DAT COATE LA INTRAREA IN POLITICA N-AU VENIT SI CU CEVA EDUCATIE ! ,CEVA SCOALA ! ,AU VENIT LA CAPATUIALA CU BAGAJUL LOR DE DERBEDEI,MISTOCARI SI MAHALAGII !!,DE ASTA ROMANIA A AJUNS IN GROAPA IN CARE ESTE.
    SCAPATI DE DERBEDEI ,DE GASTI ,DE LEPRE ,SCAPATII INCET INCET DE NEVOILE CARE AZI VA SUFOCA.

  2. De ce nu se ataca transant fondul problemei, cel putin la nivel european : preturile la gaze si energie electrica rezulta dintr-o ,,piata”(?!) speculativa. In loc sa se intervina ferm la cauze, se intervine la efecte !? Este adevarat ca, cel putin la gaze, factorul principal este cel geo-politic. Cand sari ca proasta la Federatia Rusa…..La nivel micro, iata exemplul de pragmatism al Ungariei- contract de furnizare gaze cu Gazprom pe 15 ani. Bine le-a zis-o V. Orban birocratilor de la Bruxelles : populatia are nevoie de gaze, nu de rezolutii.

  3. La electricitate sunt “băieții deștepți” și aceștia sunt în fapt subvenționați de stat. Nu știu de unde iese medie de 84 lei pe lună energie electrică? lOa 4 persoane pe familie un frigider, o mașină de spălat rufe, percolator cafea, prăjitor pâine, televizor, internet… ? Cam peste 100 lei / lună a fost în medie plata energiei electrice la două persoane cu gătit pe gaz. Gazul în schimb a fost cam 5 luni pe an cu centrală termică pe gaz și gătit la 2 peroane cu apă practic numai apă caldă în jur de 50 lei/ lună, iar iarna tot cu centrală termică pe gaz la 50 m pătrați încălziți la 23 grade C, și apă caldă baie bucătărie la 38 grade C, plata a fost intre 300 și 500 pe lună funcție de capriciile vremii.

  4. Centralele de cartier, dacă ar fi pe mâini de oameni cinstiți ce și-ar face treaba, sînt mult mai eficiente decît, dacă vorbim de tot atîtea apartamente/case, decît cele de apartament.

  5. nu e „ciudatzenie”
    este cum-shot pe mecla consumatorului!
    (si-au dat drumu pe Popor).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.