Hotărârile de Guvern sunt sustrase controlului legalității

Hotărârile de Guvern și hotărârile CNSSU sunt sustrase controlului legalității de către instanțele de judecată. Este semnalul de alarmă tras de avocatul Toni Neacșu. Alături de alți 51 de colegi, acesta a transmis azi președintelui CSM un memoriu tehnic prin care solicită sesizarea CCR.

Avocații se implică atunci când statul de drept se clatină!

Cu toate problemele stringente pe care le avem acum scapă atenției una extrem de gravă pentru funcționarea democratică a României: actele administrative normative ale Guvernului (HG-uri) și ale altor autorități executive din subordine (CNSSU) emise în starea de alertă sunt sustrase cu bună știință controlului legalității de către instanțele de judecată.

Instanțele de contencios administrativ sunt împiedicate, prin comportamentul Parlamentului, să-și realizeze rolul constituțional de control a legalității și oportunității unor hotărâri de Guvern.

Împreună cu alți 51 de avocați (cărora le mulțumesc ca în timp atât de scurt și-au arătat solidaritatea și adeziunea la principii) am trimis astăzi Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii un memoriu tehnic prin care am solicitat sesizarea Curții Constituționale a României în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Autoritatea Judecătorească, respectiv instanțele judecătorești, pe de altă parte, conflict determinat de refuzul legiuitorului de a reglementa o procedură de judecată în materia acțiunilor în contencios administrativ prevăzute de Legea nr. 55/2020, așa cum Parlamentul a fost obligat de CCR prin Deciziile nr. 392/08.06.2021 și 416/10.06.2021

Pe scurt, CCR a constatat că în momentul de față nu există o legislație care să garanteze că instanțele judecătorești pot în timp util și eficient să verifice legalitatea hotărârilor de Guvern și a celerlalte hotărâri restrictive de drepturi emise în starea de alertă, ceea ce echivalează pe de o parte cu blocarea accesului cetățenilor la justiție, iar pe de altă parte cu eliminarea justiției din mecanismul constituțional de control al actelor puterii executive.

CCR a obligat Parlamentul să reglementeze o procedură de judecată rapidă care să garanteze că în mai puțin de 30 de zile judecătorii pot soluționa definitiv acțiunile prin care se invocă nelegalitatea actelor administrative emise în starea de alertă. Partidele, politicienii și Parlamentul în ansamblu nu s-au conformat.

Ne-am adresat președintelui CSM pentru că doar acesta poate sesiza CCR pentru a sancționa și rezolva acest conflict juridic de natură constituțională între Parlament și instanțele judecătorești.

Miza este uriașă, pentru că sabotarea puterii judecătorești, chiar și așa prin omisiuni de a legifera, echivalează cu desființarea statului de drept și a democrației fundamentată pe supremația Constituției și a legii. În momentul de față România funcționează șchiop, una din cele 3 puteri fundamentale în stat – cea judecătorească- fiind eliminată din rolul de control a puterii executive, prin acordul tacit al puterii legislative.

Avem un executiv (Guvern) scăpat la propriu oricărui control, în condițiile în care potrivit Constituției noastre doar instanțele pot analiza legalitatea actelor emise de acesta.(…)

Urmează să vedem cât de rapidă va fi reacția CSM și a președintelui acestei instituții, până atunci eu continuând demersurile printr-o petiție similară adresată Avocatului Poporului, instituția care are în fișa postului apărarea drepturilor și libertăților fundamentale”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Guvernanta mondiala are nevoie de asemenea situatii. Slugile romanesti au „talent”…

  2. Pe unii ii trage curentul prin haul din putul gandirii si chiorlaie stalinist ca judecatorii sunt sabotati pentru ca nu pot legifera.
    Poate ne spune si care este viteza intunericului, caci bezna mintii stinge lumina.
    Ce treaba are legiferarea cu instanta?
    In conditile in care peste 60% din dosare sunt viciate de judecatori, fiind admise pe fondul cauzei avand grave probleme de legalitate, asta pentru ca judecatorii nu respecta legea, acceasi judecatori sa aiba puterea de a decide daca Legea este Lege, dupa cum le umbla gargaunii prin scafarlie.
    Instantele nu au, si nici nu trebuie sa aiba vreodata cmpeteta de a se exprima asupra legalitatii unei legi.
    Si asa CCR are momente cand bate campii, legalizand adevarate barbarii sub pretentia ca ar fi constitutionale!
    Cros prin noaptea mintii!

  3. Toti cei 51 au avut condamnari sau numai colegul Toni Neacsu?Frate,faceti sluj cand e vorba de Justitie..
    Cred ca e placere pentru tine sa citezi din opera invatatilor cu condamnari la activ, au o alta viziune si parfum

  4. Cum poți dom’le să te îndoiești de hotărârile unui Guvern condus de un domn condamnat în America? Nu la Jilava, nu la Rahova ca toți țărămbeții, ci tocmai în marea Americă. Eeee, altă viziune, alt parfum.

  5. -au uitat de Apucata Poporului,
    de doamna la care pana si matreatza este morcovie!

  6. CCR prin Deciziile nr. 392/08.06.2021 și 416/10.06.2021 au stabilit ca Parlamentul are obligatia sa instituie procedura de control judecatoresc ale instantelor de contecios adtiv o asemenea procedura nefiind prevazuta in Lg.55/2020 desi era necesar d.p.d.v. al legalitatii si oportunitatii masurilor luate in starea de alerta de catre executiv.Absenta procedurii si deci a controlului judectoresc permit abuzuri,domeniile supuse alertei fiind generale-ec/.inv,cultura-sport,energie,transporturi,asociere, execut.pedepselor,statutul politistilor,insolventa etc.Deci o generalizare a „puterii executive”, fara control in contecios, ceea ce este inadmisibill.Paramentul actioneaza greoi sau delor, punerea la pct.cu deciziile CCR fiind o grava neglijenta si ilegalitate.Memoriul avansat de dl.Toni Neacsu si cei 51 de juristi este justificat si fie CSM fie Av.Poporului au motive intemeiate sa-i dea curs fie in fata CCR fie prin demersuri la Parlamentul INactiv si care pt.ratiuni nestIUTE,pune bete in roate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.