Legea subconcesionării a trecut de CCR. Opoziția: „E pentru băieții deștepți”

CCR

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea care permite subconcesionarea bunurilor publice ale statului prin atribuire directă.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, miercuri, AGERPRES, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că dispoziţiile articolului unic pct.1-4 din Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

În esenţă, Curtea a reţinut că, din analiza condiţiilor impuse prin art.315 ind.1, ce urmează să fie introdus prin legea criticată în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 57/2019, rezultă că nu se realizează un transfer al deciziei cu privire la subconcesionare de la o autoritate publică spre o entitate privată şi, totodată, se instituie o serie de exigenţe procedurale menite să creeze garanţii suficient de puternice cu privire la bunurile aflate în proprietatea publică a statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, în concordanţă cu art.136 alin.(2) şi (4) din Constituţie.

„Astfel, aprobarea subconcesionării se face de către Guvern, Consiliile locale, judeţene sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin hotărâre, pe baza unui studiu de oportunitate, aprobat, la rândul său, tot prin hotărâre a autorităţilor publice care au calitatea de concendent în contractul de concesiune”, se precizează în comunicat.

Totodată, Curtea spune că a observat că noua reglementare translatează, în mod corespunzător pentru subconcesionare, toate regulile instituite pentru concesionare de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ.

USR transmitea într-un comunicat la mijlocul lunii decembrie că, în baza acestei legi, bunurile publice „vor putea fi date direct pe mâna băieţilor deştepţi”.

„Coaliţia PNL-PSD vrea să reînvie subconcesionările de bunuri publice făcute cu dedicaţie pentru clientela de partid. Legea PSD-PNL este o veritabilă anti-reformă, care încalcă grav normele constituţionale privind economia de piaţă bazată pe libera iniţiativă şi concurenţa loială. Se redeschide calea acordării unor ajutoare de stat către firme de apartament alese cu mâna pe criterii politice, care vor ajunge să exploateze bunuri publice de mare valoare contra unor redevenţe derizorii, stabilite din pix, ceea ce se va traduce în prejudicierea bugetelor publice”, declara deputatul USR Mihai Badea, membru în Comisia juridică.

USR susţine că, la iniţiativa PNL, parlamentarii coaliţiei au modificat Codul administrativ, astfel încât companiile naţionale şi societăţile aflate în subordinea sau în coordonarea autorităţilor publice centrale sau locale să poată subconcesiona bunurile proprietate publică pe care le-au primit în concesiune.

„Problema este că subconcesionarea se va face prin atribuire directă, nu prin licitaţie publică, deşi USR a depus amendamente care ar fi corectat această aberaţie. Prin ocolirea licitaţiilor publice sunt încălcate prevederile constituţionale privind asigurarea nivelului de trai şi proprietatea publică, libertatea economică şi principiul concurenţei loiale. Lipsa unor criterii clare de selecţie şi evaluare a potenţialilor subconcesionari, precum şi atribuirea bunurilor proprietate publică în mod direct, fără recurgerea la proceduri juste, pot face ca bunurile să intre pe mâna unor entităţi care nu pot oferi calitatea/performanţa necesară atunci când vorbim de resurse publice şi de interesul cetăţenilor”, se explica în comunicat.

Conform USR, legea încalcă „flagrant” principiul constituţional al egalităţii în faţa legii. Astfel, prin acordarea preferenţială a contractelor fără un proces competitiv deschis, se creează „un avantaj injust” pentru anumite entităţi, în detrimentul altor societăţi care ar putea dori să participe la licitaţii.

„Să ne gândim că avem o societate comercială înfiinţată de către o Primărie şi Primăria îi concesionează acesteia nişte bunuri imobile, terenuri sau clădiri. Iar respectiva societate vine şi spune că nu le foloseşte şi le subconcesionează unui terţ. Dar nu prin licitaţie publică, cum ar fi firesc, ci prin încredinţare directă. Cel mai probabil către prietenii primarului. Asta am vrut noi să împiedicăm şi am depus amendament în acest sens, dar PSD şi PNL au respins. Le-ar fi stricat lor jocurile. Acum, rămâne de văzut cum se vor poziţiona judecătorii CCR: de partea legii şi a cetăţenilor sau de partea clientelei de partid”, menţiona şi deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administraţie publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Vine bre razbelul, și trebuie cedate teritorii rapid pentru aliați.
    Unde să-și aducă catrafusele, la voi în ograda pe taxele stabilite de trotinetisti sau gratis pa terenurile mâncase ale poolimii?

  2. Superb! După concesionare or 49 ani cu drept de prelungire dar cu drept după 30 ani de posesie că proprietar daca nu a cumpărat între timp, acum subconcesionarea le da dreptul concesionarilor sa subconcesioneze tot ce au concesionat, dar doar pentru îmbogățire rapidă! Vă dați seama ce escrocherii și ce de mita și parandarat vor aduna concesionarii mai ales din politica?

  3. Bună!
    Coaliția actuală este pentru distrugerea totala a României!
    JAF! JAF MARE!
    POPORUL E MULȚUMIT! SE UITA LA TELEVIZOR!

  4. apropos…cine plateste salariile nesimtite ale politrucilor ce-ce-re..?

  5. Un exemplu de concesionare falimentara si paguboasa de bun public dupa 90′ : Lacul Telega cu terenul si amnejarile balneo, din Prahova, o bijuterie pastrata chiar si de comunisti, a fost concesionata in 90′ de Primaria PSD Telega, pt 50 ani fara garantii serioase, unei ex-precupete lacome animalic de bani, care, a ciuruit terenul format din straturi de sare (interzisa ciuruirea de comunisti) sa-si faca precupeata restaurant, cabane, etc. Urmarea blestematei de concesionari : Lacul Telega cu imprejurimile sunt in paragina, terenul este surpat sarea topind-u-se de la lucrarile (interzise de geologi) ale precupetei, statiunea arata ca si bombardata, pericolmaxim de baie in lac (surpare). CCR este nebun cu capul, cand a legalizat atribuire de concesionare fara licitatie…Huoo!

  6. @ Nu scrie în Constituție de ,,subconcesionare”, ? Administrarea bunurilor concesionate se face în limitele contractului de concesionare, ?

  7. & Pentru ceea ce excede contractului de concesionare este reglementat de legea achizițiilor publice, ?

  8. …usr are dreptate pe aceasta speta…sunt foarte curios sa vad motivarea curtii…ce este cesiunea?…un contract intre stat si o persoana, fizica sau juridica, prin care statul da drept de folosinta/exploatare a unui bun care-i apartine, acelei persoane, in conditii clar stabilite, in schimbul unei redevente/chirii samd…se pune problema, de ce ai fi de acord cu subconcesionarea, care ar fi structura respectarii obligatiilor?…ce parte din obligatii ii revine cesionarului si cat cade in sarcina subconcesionarului?…din punctul meu de vedere, prin subconcesionare concesionarul nu-si respecta o mare parte din obligatii, cum ar fi cea de eligibilitate in privinta mijloacelor, fondurilor pentru investitii samd…practic, un neica nimeni, fara un ban in buzunar, dar cu relattii la imparatie concesioneaza un zacamant, sa spunem, dupa care gaseste un sclavete care sa faca toata treaba, banii, munca samd pt o mica parte din castig…este pe principiul baietilor destepti din energie…ce cred eu…legea asta are legatura 100% cu rosia montana gold…tocmai s-a facut termenul pentru reconfirmarea licentei de exploatare, sunt f curios ce vor face geniile noastre!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.