CNA a amendat România TV în cazul Iulia Marin

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul România TV în legătură cu cele două emisiuni în care s-a discutat subiectul despre moartea jurnalistei Iulia Marin.

CNA a dat o amendă de 100.000 de lei, adică 20.000 de euro.

Întrunit în şedinţă, joi, Consiliul a reluat dezbaterile începute marţi la emisiunile „Punctul culminant” şi „Ştiri” difuzate pe data de 19 şi 20 aprilie de postul România TV, în urma discuţiilor, la propunerea preşedintelui CNA, Monica Gubernat, fiind adoptată, după o a doua rundă de vot, o sancţiune de 100.000 de lei, din cauza încălcării Art. 3, alin (1) din Legea audiovizualului şi a Art 47, alin (4) din Codul de reglementare în audiovizual.

„Vreau să spun apăsat că fac această propunere raportându-mă la cadrul legal, discriminare, la amenzile primite pentru încălcarea articolului 47 cu 4 a acestui post şi mai ales la istoricul pe care această instituţie îl are în aplicarea acestui articol şi care, sincer, nu ne face cinste, pentru că nu cred că am dat o amendă mai mare de 20.000 şi nu în ultimul an, în ultimii 10 ani, cred. Propunerea mea este de 100.000 şi vreau să se reţină că este cea mai mare amendă pecuniară pe care o propune CNA pentru încălcarea articolului 47. Îmi formulez propunerea pe baza articolului 3 cu unu din Lege şi 47 cu 4 din Cod”, a spus Monica Gubernat.

O propunere a lui Mircea Toma, membru CNA, vizând întreruperea timp de 10 minute a emisiei postului România TV, pentru a difuza încălcarea legislaţiei audiovizuale în cele două emisiuni, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

În a doua rundă de vot, pentru propunerea sancţionării cu amendă de 100.000 de lei a postului România TV au votat Monica Gubernat, Ionel Paler, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu.

Potrivit Cristinei Pocora, o întrerupere a emisiei postului ar fi fost mai eficientă, din cauza constatării că „amenzile se plătesc, iar atitudinea nu se schimbă”.

Mircea Toma a exprimat un punct de vedere similar, declarându-se însă de acord cu decizia colegilor săi.

„Am şovăit mult între ce am propus eu şi acum am auzit propunerea doamnei Gubernat. Dacă nu se întruneau şase voturi mai devreme, probabil că aş fi votat şi eu acelaşi lucru. Singurul avantaj pe care îl văd eu ca fiind ratat este că un text care stă pe ecran 10 minute de la ora şapte seara la şapte şi zece are penetrare mai mare în public decât vestea unei sancţiuni de 100.000 de lei. În rest, mi se pare proporţional. (…) Consider că gândim la fel. Adică din acest punct de vedere postul primeşte un mesaj de unanimitate din partea deciziei noastre la care adaug şi un comentariu pe care l-au făcut colegii mei până acum apropo de invitaţiile pe care le-am primit din diverse zone să închidem un post de televiziune. Din punctul meu de vedere, orice voce în mass media care este închisă de o instituţie a statului este o pierdere pentru democraţie”, a spus Toma.

Nicolae Bălaşa, membru CNA, a votat împotriva ambelor propuneri formulate în şedinţă.

„Vă spun cu multă sinceritate că n-am să fiu niciodată de acord cu ideea de a face educaţie cu parul. Staţi şi gândiţi dumneavoastră ce vreau să spun în acest sens”, a spus Bălaşa.

După votarea sancţiunii, Monica Gubernat a arătat că „putem spune unanim că dacă semnatarii acelui apel vor demara o campanie de conştientizare a drepturilor persoanelor cu probleme psihice vor avea în CNA un foarte puternic aliat”.

„Vreau să depăşim stadiul de a semna nişte scrisori şi de a face şi efectiv ceva”, a mai spus Monica Gubernat.

Potrivit Art. 3 – (1) din Legea audiovizualului, „Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”.

Conform Art 47, alin (4) din Codul de reglementare în audiovizual, „sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen,vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie,categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

Conform Departamentului juridic al CNA, în ultimul an, CNA a acordat 14 sancţiuni din cauza încălcări prevăzute în Capitolul referitor la demnitate şi imagine din legislaţia audiovizuală.

Consiliul Naţional al Audiovizualului anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că va analiza emisiunile postului România TV din 19 şi 20 aprilie în care au fost făcute referiri la ziarista Iulia Marin şi, în general, la persoanele cu probleme de sănătate mintală.

„Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin şi, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală au fost subiectul unor ample reacţii publice. CNA va analiza toate sesizările, individuale şi colective, primite dinspre public şi din partea membrilor Consiliului. Ambele emisiuni vor fi introduse în agenda şedinţei de marţi, 25 aprilie”, a transmis CNA, vineri, într-o postare pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. De fandaxie, rudă cu Anuța Toma, fostă și Pârvulescu și înscăunată Pintilie.
    Cică Toma ăsta cu Toma ălalalt nu sunt rude de sânge. Sunt rude de mânie, persecuție, haituire.

  2. Martirizarea golanului de Ferentari preluat din fasha in Securitate, intrucat vorba AGENTULUI SOVIETIC Tica-los tomlin are origine „khazara”, continua triumfal prin noi amenzi…Conteaza, oare, cine e Toma necredinciosul in cazul Ciuciu Tacul? Doar se sustine aici ca NU CONTEAZA pedigreul unuia care spune un ADEVAR? Poate fi un PROFI cu vechi state de serviciu in Comintern si Securitatea ceausista si mare „desteptocrat”, cum poate fi un „prostocrat” din noile esaloane…Atacarea lui Tonto Lontan e legitima fiind tot
    un AGENT al Securitatii rebotezate, dar din acest motiv si nu prin specularea unei TRAGEDII!!!

  3. Consider ca CNA a comis un abuz.

    Ar fi interesant de stiut ce probleme psihice au unii membri CNA.

    Era o doamna sensibila la acordurile triste.
    Am impresia ca era un domn care acum ceva ani facea nudism in fata fiicei de cativa anisori…

    Ce a judecat acest CNA, de fapt?

    Era vorba despre sinuciderea unei jurnaliste.
    Cum trebuia tratat un astfel de subiect? Sau, nu trebuia tratat? Daca i-ar intreba cineva pe cei 2000 de semnatari ai petitiei, ce ar raspunde?

    Iulia Marin si-a expus afectiunea si a facut-o constienta in ideea de a se ajuta si a ajuta.
    Ciutacu a prezentat stirea cu intrebarile care decurgeau din calitatea de jurnalist a Iuliei M.
    Nu era o problema de interes?

  4. CNA este o komisie tehnica (emite licente de transmisie in banda) sau spirituala (judeca moralitatea pe criteriile Scund Prea Nefericitului Mache Spagoveanu) ? S-o punem Komisar Sef pe Kristina Gusheth, ca e dama buna la baut !

  5. Ce înseamnă 10 mii de parai pentru serei!…Arahat pe varză!…

  6. …se pare ca membrii cna judeca doar cu partile expuse in pozele familiei toma facute pe plaja de nudisti, alaturi de copilul in varsta de vreo 4/5 ani…cu siguranta postul va castiga in instanta si amenda va fi anulata…

  7. Se stie de la Hipocrate, secolele V, IV i. Hr. ca modul nostru de a fi depinde de mai multe tipuri de substante numite umori care circula prin corpul nostru.
    Potrivit lui Hipocrate, faptul că toate aceste substanțe sunt în echilibru în corpul nostru ne face sănătoși, în timp ce o decompensare în nivelurile umorilor ar produce boli…

    Avem siguranta ca toti membrii CNA aveau „umorile” in echilibru cand au judecat sau din diverse motive interne si mai ales, externe, la unii dintre ei, era un dezechilibru?

  8. ” Tircea Moma, cate ne provoaca ..rima” , apud CVT, pare ca a fost bbb-uit de catre nemernicanii scarbosisti..Un text de sanctionare a RoTv , pe RoTv , ar ostililiza si mai mult guerillarzii anti sistem.

  9. Cand prostia se uneste cu ura, iese „crima si pedeapsa”.

    Puteau da exemplu de echilibru in societate 2000 contra milioane de telespectatori, de judecata matura dar nu, s-au lasat prada „umorilor”.

  10. Posturile TV si ziarele nu trebuie inchise . Dar sa apara pe bamda etnia actionariatului. Sau posturile cu actionariat strain sa aibe o bulina de atentionare. Sa stiim cine ne minte . Alea ale serviciilor sa aibe grade militare.

  11. & ,,OTV la pătrat”, cu Victor Ciutacu, ? Dan Diaconescu nu a găsit-o pe Elodia, ?

  12. Faptul ca postul de influenta al unui fugar care are legaturi cu rusia, este lasat sa functioneze, denota cat de ticalos este sistemul politic si juridic din Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.