CNIPMMR, despre premiile pentru încasările din amenzi acordate inspectorilor ANAF

Ordonanţa de Urgenţă 116/2017, care instituie premii de 15% din încasările din amenzi „va genera excese și abuzuri ale funcționarilor ANAF asupra contribuabililor”, anticipează conducerea Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – CNIPMMR.

Liderii patronali consideră că acest comportament „va avea efecte dramatice în special asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse materiale, financiare și umane necesare să le permită susținerea unor contestații/procese îndelungate pentru anularea actelor de control”. De cealaltă parte, „recompensa funcționarilor nu este dublată şi de răspunderea materială a acestora pentru actele de control anulate, nefiind asigurat un minim echilibru în acest domeniu”.

„Pentru tot personalul plătit din fonduri publice trebuie asigurat un sistem unitar de salariazare și respectarea principiilor Legii-cadru nr. 153/2017 (principiul legalităţii, transparenţei, nediscriminării, tratamentului egal, importanţei sociale a muncii, sustenabilităţii financiare, ierarhizării, stimulării performanțelor). Ordonanţa de Urgenţă nr. 116 din 28 decembrie 2017 încalcă art. 56 alin. (1) din Constituţia României și regulile fiscal-bugetare, deoarece menționează înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF”, au menționat reprezentanții CNIPMMR, într-o conferință de presă.

„Potrivit art. 56 alin. (1) din Constituţia României, cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice” și nu la veniturile proprii ale unei instituții, pentru acordarea de prime. Activitatea de controlul fiscal şi de colectare nu poate genera venituri proprii, veniturile respective reprezentând creanțe bugetare, ce se cuvin bugetului general consolidat”. De asemenea, „Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017 încalcă și toate principiile și dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fiind inadmisibilă acordarea directă a unei părţi din veniturile bugetului de stat celor implicaţi în colectarea lor, ca sarcină de serviciu, pentru care se încasează salarii, inspectorii ANAF desfășurând activități pe cheltuiala exclusivă a statului, cu dotările/logistica instituției (nu ca activitate externalizată, pe cheltuiala proprie) și nefiind mai expuși decât alte categorii (judecători, procurori, poliţişti)”, mai arată liderii CNIPMMR.

„Funcționarii care vor abuza de poziția lor, de cadrul legal neclar, de interpretări forțate în dorinţa de a acumula cât mai multe sume în fondul de premiere nu vor răspunde, Codul de procedură fiscală reglementând exclusiv răspunderea statului pentru prejudiciile create prin acte administrative nelegale, spre deosebire de vechiul Cod, în care răspundeau şi funcţionarii fiscali vinovaţi, potrivit regulilor de drept comun din contenciosul administrativ”, au mai precizat reprezentanții IMM.

CNIPMMR solicită Parlamentului luarea în considerare a poziției sale și motivelor expuse pentru neaprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 116/2017, care „are carenţe structurale şi conceptuale majore, încălcând Constituţia şi principiile fiscal-bugetare și care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor oneşti, în special asupra IMM-urilor”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.